Újra lesz I Bike Budapest bringás felvonulás! Minden infó itt

Címkék:

Az I Bike Budapest a 2013-ban utoljára megrendezett budapesti Critical Mass hagyományát folytató nagy tavaszi bringás örömünnep. Ezen az oldalon mindent megtudhatsz az I Bike Budapest felvonulásról.

A facebook eseményt itt találod. Jelöld vissza, hívd meg az ismerőseidet!

Mikor, hol?
Mi az esemény célja?
Kik jöhetnek?

Hogyan segíthetek, hogy lehetek szervező?
Vannak szabályai a felvonulásnak?
Mi van, ha rossz az idő?
Mi a helyzet a politikával?
Mi van a REKLÁMOKKAL?
Lesznek I Bike Budapest pólók és más ajándékok?
Messze lakom, mit csináljak?
Nem vagyok budapesti, mit csináljak?
Fotóimat, videóimat hova töltsem föl?
Lesz utána buli?

Hol tudom követni az IBBP híreit?

 

Mikor, hol?

A felvonulás 2016. április 23-án, szombaton lesz, esőnap nincs.

Gyülekező 15:00-tól a Közraktár utcában, indulás 15:30-körül. Kérjük, hogy a Petőfi híd, Kinizsi utca, Bakáts utca felől érkezzetek az indulásra, a Csarnok tér felől nem lehet majd behajtani.

Útvonal:
Közraktár utca - Pesti alsó rakpart - Dráva utca - Dózsa György út - Andrássy út - Bajcsy Zsilinszky út - Károly körút – Múzeum körút - Üllői út - Ferenc krt - Petőfi híd - Műegyetem rkp - Budai alsó rakpart - Döbrentei tér - Attila út - Alagút - Lánchíd - Széchényi tér – Akadémia utca – Báthori utca - Honvéd utca - Markó utca - Széchényi felső rakpart - Jászai Mari tér - Margithíd – Margitsziget (Rózsakert / Állatkert előtti rét)

Térkép: https://goo.gl/maps/umDXQkpppEm

Bringaemelés: kb. 19:00-kor a Margitszigeten, a Virágoskert/ Rózsakert/ Állatkert alatti réten ( nem a szállodáknál, hanem a Margit hídhoz közelebbi réten /térkép/), amikor mindenki beért.

Bringaemelés után filmvetítés: magyar és holland bringás videók, majd Budapest Secret Cinema presents: Samsara. A vetítések 20 órakor kezdődnek és 22-ig tartanak.

Az útvonalat bárhol levághatod, csatlakozhatsz, és ki is szállhatsz menet közben. Bár az utóbbinak semmi értelme.

Útvonalmagyarázó videó:

 

vissza az oldal elejére

Mi az esemény célja?

A 2004-ben elindult Critical Mass 2013-ra elérte azt a célját, hogy népszerű és elfogadott legyen a biciklis közlekedés Budapesten. Mégis úgy látjuk, hogy a budapestieknek igénye van egy nagy bringás felvonulásra. Most azt szeretnénk, hogy Budapest végérvényesen biciklis város legyen, ezért szervezzük az I Bike Budapestet.

Elengedhetetlen, hogy a város vezetése elkötelezett legyen egy élhető város megteremtése mellett. Azt szeretnénk, hogy a budapesti bringázás arányának növekedésével azonos tempóban fejlődjön az infrastruktúra. Úgy gondoljuk, hogy egy fejlett közösségi közlekedési hálózat és a kerékpárral közlekedők számára vonzó és biztonságos úthálózat megoldást jelenthet a főváros közlekedési gondjaira. Itt olvashatod a Kerékpárosklub összállítását arról, hogyan tehető végérvényesen bringabaráttá Budapest.

Kik szervezik a felvonulást?

Az I Bike Budapest szervezője a Magyar Kerékpárosklub, támogatója a Holland Nagykövetség. A Critical Mass szervezőinek (Kükü és Sinya) segítségével Halász Áron elnökségi tag szervezi az eseményt sok száz önkéntes támogatásával.

vissza az oldal elejére

Kik jöhetnek?

Jöhet a nagyi, az újszülött, ahogy a szerelmed és a barátaid is. Az I Bike Budapest a fieszta hangulatú Critical Mass-ek stílusát követi.

A felvonulás lezárt útvonalon halad. A rendőrök mellett rendezői pólós bringások biztosítják a menetet, ami abszolút családbarát lesz!

A Magyar Kerékpárosklubon kívül más nonprofit bringás kezdeményezések is kitelepülhetnek a befutóhoz. Jelentkezni az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címen lehet. A bejelentkezett szervezetek listáját a facebook eseményben frissítjük.

vissza az oldal elejére

Hogyan segíthetek?

Hívd meg az ismerőseidet!

Terjeszd a facebook eseményünket, hívd el a barátaidat! Linkeld be az eseményt kedvenc facebook csoportjaidba, küldj egy programajánlót a levelezőlistáidra!
Szólj médiában dolgozó ismerőseidnek, hogy adjanak hírt az I Bike Budapest-ről!

Iratkozz fel a matricaosztó órarendünkbe!
Ez a legjobb módja, hogy elérjük a bringával közlekedőket. Több ezer matrica és plakát várja, hogy beterítsd vele a várost. Vállalj el egy helyet és időpontot, ahol egyedül vagy barátaiddal matricát tudsz adni az arra tekerőknek. Itt tudsz jelentkezni, gyere!

Plakátolj!
Utcán nem plakátolunk, viszont nagyon jó lenne, ha kedvenc bringaboltodba, bicikliparkolódba, irodaházadba, egyetemedre, iskoládba, szórakozóhelyedre vagy kocsmádba vinnél 1-1 plakátot!

Ezeket itt tudod beszerezni:
Magyar Kerékpárosklub iroda (XIII. kerület, Kárpát utca 48, hétköznapokon 10-17 óráig)
Hajtás Pajtás iroda (VII. kerület, Király utca - Vörösmarty utca sarok, hétköznapokon 9-19 óráig)

Legyél rendező!

350 önkéntesre van szükségünk, nélkülük a felvonulást nem tudjuk rendben megtartani. Itt írtuk le, hogy lehetsz rendező, katt!

vissza az oldal elejére
 

Vannak szabályai a felvonulásnak?

A felvonulás előtt és után a KRESZ szabályai érvényesek, a felvonuláson pedig a magyar törvények mellett még pár dolgot szeretnénk, ha betartanál.

A demonstráción a saját felelősségedre vehetsz részt. A felvonulás alatt se biciklizz a járdán és a villamossíneken, sőt mindenkire szólj rá, aki ezt mégis megtenné. Állj meg a rendezőink vagy a rendőrök kérésére, engedd át a feltorlódott gyalogosokat! Több nagy kereszteződésben is átengedünk autókat, ilyenkor is légy türelmes. A zebrákat a lezárt úton is fokozott óvatossággal közelítsd meg.

Az I Bike Budapest nem verseny, nem lehet megnyerni. Ne száguldozz a tömegben, inkább élvezd a várost, ahogy máskor nem lehet.

Ha nem bírod az "autósokat", ne gyere el. Ez nem egy autóellenes hőbörgés, mi azt szeretnénk, hogy aki ma még autóban ül, másnap szívesen üljön biciklire is. Ha néhányan mégis mérgesek lennének ránk, azt is fogadd el, és kezeld lazán. Ők is áldozatot hoznak a mi ügyünk miatt.

A nagyobb kereszteződésekben rendezők fogják segíteni a gyalogosok, tömegközlekedési eszközök áthaladását. Segítsd a munkájukat, legyél előzékeny azokkal, akiknek nehézséget jelent a felvonulás. Ne járasd le a melletted tekerőket és a céljainkat.

Kérünk, hogy SEMMILYEN politikai párt, vagy mozgalom jelképét ne hozd magaddal. A bringás ügyet szerencsére elkerülték a politikai törésvonalak, így együtt tekerhetünk. Ez ma óriási dolog, nagyon vigyázunk rá.

A felvonulásnak este lesz vége, hozz lámpát!

Ne fogyassz alkoholt!

Ha fényképezel, videózol, bámészkodsz, sose tartsd fel a tömeget az úton állva, mert ha az emberek egyszer leteszik a lábukat, utána azon a helyen sokáig bringás dugó lesz.

vissza az oldal elejére

Mi van, ha rossz az idő?

Felöltözünk. A kerékpározás nem időjárásfüggő.

vissza az oldal elejére

Mi van a politikával?

A mi közös ügyünk a bringázás. Óriási érték, hogy a bringás ügybe még nem zavartak be a pártos törésvonalak, ezért kérjük, ne hirdess semmilyen politikai pártot, vagy mozgalmat. Politikusok eljöhetnek, de nem foglalkozunk velük, kérjük te se tedd. Így másnap közösen tudjuk majd számonkérni rajtuk, hogy mit tettek a kerékpározásért.

vissza az oldal elejére

Mi van a REKLÁMOKKAL?

Az I Bike Budapest egy bejelentett demonstráció, amit egy civil szakmai szervezet kezdeményezett, és amire több száz ember áldoz a szabadidejéből, hogy jól sikerüljön. Ezért bármilyen kereskedelmi tevékenység, vagy annak reklámja TILOS a rendezvényen. Ha őszintén segíteni szeretnéd a céljainkat, akkor tedd meg úgy, ahogy mások is teszik: önzetlenül. A Kerékpárosklub maga, illetve többi kampánya több százezer embert ér el, és nyitottak vagyunk bármilyen együttműködésre. Ez alól azonban az I Bike Budapest kivételt képez. Ne is próbálj alkudozni, visszautasíthatatlan ajánlat nem létezik. Aki mégis bepróbálkozik az eseményen, azt a szervezők felszólítják, hogy álljon le, ha pedig nem teszi, akkor a helyszínen lévő rendőrök fognak intézkedni az eltávolításukról.

vissza az oldal elejére

Lesznek I Bike Budapest pólók?

Igen. Adománnyal támogathatod a bringás fejlődésért dolgozó Magyar Kerékpárosklubot, és ha ez eléri a 2500 forintot, kapsz egy pólót ajándékba.

Három féle pólók lesznek: a klasszikus I Bike Budapest logóval ellátott mellett budapesti városrészekkel és stenciles dizájnnal is készülünk. Sőt, pólók mellett már válltáskák és tornazsákok is vannak, ezeket 2000 forint adományért cserébe szerezheted meg.

Pólókat és táskákat viszünk a margitszigeti befutóra is, de ha nem akarsz lemaradni róluk, akkor szerezd be a felvonulás előtti héten! Minden infó itt.

vissza az oldal elejére

Messze lakom, mit csináljak?

Figyeld a Kerékpárosklub és az I Bike Budapest csatornáit, ahol hírt adunk a szerveződő közös betekerésekről. Ha a környékedről nem indul ilyen, akkor állj össze barátaiddal és gyertek együtt! Érdemes minél korábban elindulni, mert valószínűleg sokan jönnek majd vonattal (MK tagoknak 25% kedvezmény jár a bringajegyre), HÉV-vel,  vagy akár kocsival a külvárosig.

Közös tekerések a starthoz a facebook eseményben vannak listázva.
 

vissza az oldal elejére

Nem vagyok budapesti, mit csináljak?

Sok városban szerveződnek helyi felvonulások, Critical Mass-ek. Figyeld a Kerékpárosklub csatornáit, ahol hírt adunk ezekről. Ha a településeden nincs ilyen, akkor gyere el, szívesen látunk! Ha felvonulást szerveznél saját lakóhelyeden, abban is szívesen segítünk.

vissza az oldal elejére

Fotóimat, videóimat, élményeimet hova töltsem föl?

Szeretnénk minél több megjelenést összegyűjteni és megosztani. Instagram-on, Twitteren vagy Tumblr-en használd az #ibikebp hashtag-et! Fotóidat és videóidat linkeld be az I Bike Budapest facebook oldalára! Ha médiamegjelenést látsz, azt is töltsd fel ide!

Közösségi videózás! 2015-ben már bevált, ezért idén is szeretnénk egy rövidfilmet vágni a TI felvételeitekből! Ha videóztok a menet közben, vagy a menetről, küldjétek el a legjobb nyers felvételeitek linkjét (vagy esetleg magát a fájlt egy fájlküldő oldal [pl. wetransfer.com] segítségével) az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címre! Jöhetnek profi kamerás, DSLR-es, goprós, telefonos, akármilyen felvételek magatokról, a tömegről, bármiről!

vissza az oldal elejére

Lesz utána buli?

Az I Bike Budapest felvonulás mindenkinek szól, így nincs egy kinevezett afterparty-ja, hiszen nehéz lenne mindenki ízlésének megfelelni. Idén először viszont szabadtéri ingyenes filmvetítés vár titeket a bringaemelés után, a réten. Magyar és hollandiai bringás rövidfilmek után a Budapest Secret Cinema vetíti le a Samsara című dokumentumfilmet.

Lesznek a városban, akik kedvezményekkel, vagy programokkal várják a bringásokat. A listát a facebook eseményben találod.

vissza az oldal elejére

Hol tudom követni az IBBP híreit?

Facebook: https://www.facebook.com/ibikebudapest
Hírlevél feliratkozás: http://eepurl.com/bhXY1v
Tumblr: http://ibikebp.tumblr.com/
Instagram: http://instagram.com/ibikebp
Twitter: https://twitter.com/ibikebp
Bringariadó fb csoport: https://www.facebook.com/groups/1576328302613421/

Használd az #ibikebp hashtag-et!

vissza az oldal elejére

 

 

Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Add a Kerékpárosklubnak adód 1%-át! Az 1% felajánlásról mindent megtudhatsz itt.

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod, hanem rengeteg szolgáltatás és kedvezmény is jár az egész országban. Belépéshez kattints ide!