Támogasd 1%-kal a Kerékpárosklubot!

I Bike Budapest felvonulás 2017. április 22-én - Minden infó itt

Címkék:

A nagy tavaszi bringás felvonulás új útvonalon tér vissza! Az I Bike Budapest a 2013-ban utoljára megrendezett budapesti Critical Mass hagyományát folytató nagy tavaszi bringás ünnep. Ezen az oldalon minden tudnivalót megtalálsz a felvonulásról.

A facebook eseményt itt találod. Jelöld vissza, hívd meg az ismerőseidet, tudjon róla mindenki!

Mikor, hol?
Mi az esemény célja?
Kik jöhetnek?

Hogyan segíthetek, hogy lehetek szervező?
Vannak szabályai a felvonulásnak?
Mi van, ha rossz az idő?
Mi a helyzet a politikával?
Mi van a REKLÁMOKKAL?
Lesznek I Bike Budapest pólók és más ajándékok?
Messze lakom, mit csináljak?
Nem vagyok budapesti, mit csináljak?
Fotóimat, videóimat hova töltsem föl?
Lesz utána buli?

Hol tudom követni az IBBP híreit?

 

Mikor, hol?

A felvonulás 2017. április 22-én, szombaton lesz, esőnap nincs. Facebook esemény itt.

Gyülekező 15:30-tól a Szabadság téren, indulás 16:00-körül. A felvonulást Gajus Scheltema holland nagykövet nyitja meg.

Útvonal:
Szabadság tér – Garibaldi utca – Pesti alsó rakpart – Közraktár utca – Petőfi híd – Irinyi József utca – Karinthy Frigyes út – Móricz Zsigmond körtér – Bartók Béla út – Szent Gellért rakpart – Attila út – Alagút – Lánchíd – József Attila utca – Andrássy út – Olof Palme sétány – Városliget, Királydomb

Térkép: https://goo.gl/39Hkjz

Bringaemelés: kb. 18:30-kor a Városligetben, a Napozóréten, amikor mindenki beért.

Dj-k a réten: Turiszt, Nixon, Pozor, Gumilap.

Az útvonalat bárhol levághatod, csatlakozhatsz, és ki is szállhatsz menet közben. Bár az utóbbinak semmi értelme.

Ebben a cikkben elolvashatod, miért ez lett az útvonal, és milyen fejlesztésekre van rajta szükség.

Érkezés: Kérjük, hogy a Szabadság térre az Erzsébet tér felől gyertek. A Nádor utca felől nem tudtok bejönni, mert a Nádor utca felé megyünk le a rakpartra.

 

vissza az oldal elejére

Mi az esemény célja?

A felvonulás célja a biciklis közlekedés népszerűsítése, a bringás fejlesztések iránti igény hangsúlyozása. Azt szeretnénk, hogy bárki el tudjon menni dolgozni, iskolába, bevásárolni, szórakozni kerékpárral.

Az I Bike Budapest-en indul az 1. Bringás Rekord Hét, amivel cégeken, közösségeken, hivatalokon, iskolákon keresztül szeretnénk még több embert bringára ültetni. Részletek és csatlakozási lehetőségek itt.

A 2004-ben elindult Critical Mass 2013-ra elérte azt a célját, hogy kitörjön a szubkultúrából, népszerű és elfogadott legyen a biciklis közlekedés Budapesten. Mégis úgy látjuk, hogy szükség van egy nagy bringás felvonulásra. Egyrészt a városhasználat soha máskor meg nem tapasztalható élménye miatt, másrészt megmutatni a bringás fejlesztések iránti igényt. Azt szeretnénk, hogy Budapest végérvényesen biciklis város legyen, ezért szervezzük az I Bike Budapestet.

Elengedhetetlen, hogy a város vezetése elkötelezett legyen egy élhető város megteremtése mellett. Azt szeretnénk, hogy a budapesti bringázás arányának növekedésével azonos tempóban fejlődjön az infrastruktúra. Úgy gondoljuk, hogy egy fejlett közösségi közlekedési hálózat és a kerékpárral közlekedők számára vonzó és biztonságos úthálózat megoldást jelenthet a főváros közlekedési gondjaira. Itt olvashatod a Kerékpárosklub Budapest-programját, amiben összefoglaltuk, hogyan tehető bringabaráttá Budapest. Ebben a kérdőívben elmondhatod, Te hol szeretnél fejlesztéseket.

Röviden a fővárosi céljaink:

  • Minél nagyobb területek komplex bringabarát fejlesztése
  • Elavult közlekedési hálózat és biciklis infrastruktúra bringabarát átalakítása
  • Hidak kerékpározhatósága
  • Külváros - belváros biciklis összeköttetése
  • Forgalomcsillapítás, sebességcsökkentés
  • Hiányzó főutak bringázhatósága (pl: Nagykörút, Üllői út, Váci út, Bartók Béla út)
  • Bringás útvonalak jobb karbantartása
  • MOL Bubi hálózat bővítése, sűrítése, fejlesztése
  • Kerékpározást népszerűsítő kampányok

Kik szervezik a felvonulást?

Az I Bike Budapest felvonulás és egész évben aktív mozgalom szervezője a Magyar Kerékpárosklub, támogatója a Holland Nagykövetség. A Critical Mass szervezőinek (Kükü és Sinya) segítségével Halász Áron elnökhelyettes szervezi az eseményt sok száz önkéntessel közösen.

vissza az oldal elejére

Kik jöhetnek?

Jöhet a nagyi, az újszülött, a szerelmed és a barátaid is. Az I Bike Budapest mindenkié, aki bringázik, vagy bringázni szeretne. Hangulata egy városi fesztiválé.

A felvonulás lezárt útvonalon halad. A rendőrök mellett rendezői pólós bringások biztosítják a menetet, ami abszolút családbarát lesz!

A Magyar Kerékpárosklubon kívül más nonprofit bringás kezdeményezések is kitelepülhetnek a befutóhoz. Jelentkezni az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címen lehet. A bejelentkezett szervezetek listáját a facebook eseményben frissítjük.

Nyitottak vagyunk bármire, ami színesíti a menetet. Öltözz jelmezbe, díszítsd fel a bringád, hozz hangfalat. Ha valamilyen helyhez performansszal készülnél az útvonal mentén, akkor írj nekünk az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címre, hogy megbeszéljük a kényelmes elhelyezkedést!

vissza az oldal elejére

Hogyan segíthetek?

Hívd meg az ismerőseidet!

Terjeszd a facebook eseményünket, hívd el a barátaidat! Linkeld be az eseményt kedvenc facebook csoportjaidba, küldj egy programajánlót a levelezőlistáidra!
Szólj médiában dolgozó ismerőseidnek, hogy adjanak hírt az I Bike Budapest-ről!

Iratkozz fel a matricaosztó órarendünkbe!
Ez a legjobb módja, hogy elérjük a bringával közlekedőket. Több ezer matrica és plakát várja, hogy beterítsd vele a várost. Vállalj el egy helyet és időpontot, ahol egyedül vagy barátaiddal matricát tudsz adni az arra tekerőknek.
Matricaosztó órarendbe itt jelentkezhetsz.
A matrica- és plakátosztó gyűlés április 5-én a Szimpla Kertben. Részletek a facebook-on, kattints ide!

Plakátolj!
Utcán nem plakátolunk, viszont nagyon jó lenne, ha kedvenc bringaboltodba, bicikliparkolódba, irodaházadba, egyetemedre, iskoládba, szórakozóhelyedre vagy kocsmádba vinnél 1-1 plakátot!
A matrica- és plakátosztó gyűlés április 5-én a Szimpla Kertben. Részletek a facebook-on, kattints ide!

Ezeket itt tudod beszerezni a március végi gyűlés után:
Magyar Kerékpárosklub iroda (XIII. kerület, Kárpát utca 48, hétköznapokon 10-17 óráig)
Hajtás Pajtás iroda (VII. kerület, Király utca - Vörösmarty utca sarok, hétköznapokon 9-19 óráig)

Legyél rendező!

350 önkéntesre van szükségünk, nélkülük a felvonulást nem tudjuk rendben megtartani.
Kattints ide a jelentkezéshez!

vissza az oldal elejére
 

Vannak szabályai a felvonulásnak?

A felvonulás előtt és után a KRESZ szabályai érvényesek, a felvonuláson pedig a magyar törvények mellett még pár dolgot szeretnénk, ha betartanál.

A demonstráción a saját felelősségedre vehetsz részt. A felvonulás alatt se biciklizz a járdán és a villamossíneken, sőt mindenkire szólj rá, aki ezt mégis megtenné. Állj meg a rendezőink vagy a rendőrök kérésére, engedd át a feltorlódott gyalogosokat! Több nagy kereszteződésben is átengedünk autókat, ilyenkor is légy türelmes. A zebrákat a lezárt úton is fokozott óvatossággal közelítsd meg.

Az I Bike Budapest nem verseny, nem lehet megnyerni. Ne száguldozz a tömegben, mert zavaró. Inkább élvezd a várost, ahogy máskor nem lehet.

Ha nem bírod az "autósokat", ne gyere el. Ez nem egy autóellenes hőbörgés, mi azt szeretnénk, hogy aki ma még autóban ül, másnap szívesen üljön biciklire is. Ha néhányan mégis mérgesek lennének ránk, azt is fogadd el, és kezeld lazán. Ők is áldozatot hoznak a mi ügyünk miatt.

A nagyobb kereszteződésekben rendezők fogják segíteni a gyalogosok, tömegközlekedési eszközök áthaladását. Segítsd a munkájukat, legyél előzékeny azokkal, akiknek nehézséget jelent a felvonulás. Ne járasd le a melletted tekerőket és a céljainkat.

Kérünk, hogy SEMMILYEN politikai párt, vagy mozgalom jelképét ne hozd magaddal. A bringás ügyet szerencsére elkerülték a politikai törésvonalak, így együtt tekerhetünk. Ez ma óriási dolog, nagyon vigyázunk rá.

A felvonulásnak este lesz vége, hozz lámpát!

Ne fogyassz alkoholt!

Ha fényképezel, videózol, bámészkodsz, sose tartsd fel a tömeget az úton állva, mert ha az emberek egyszer leteszik a lábukat, utána azon a helyen sokáig bringás dugó lesz.

vissza az oldal elejére

Mi van, ha rossz az idő?

Felöltözünk. A kerékpározás nem időjárásfüggő.

vissza az oldal elejére

Mi van a politikával?

A mi közös ügyünk a bringázás. Óriási érték, hogy a bringás ügybe még nem zavartak be a pártos törésvonalak, ezért kérjük, ne hirdess semmilyen politikai pártot, vagy mozgalmat. Politikusok eljöhetnek, de nem foglalkozunk velük, kérjük te se tedd. Így másnap közösen tudjuk majd számonkérni rajtuk, hogy mit tettek a kerékpározásért.

vissza az oldal elejére

Mi van a REKLÁMOKKAL?

Az I Bike Budapest egy bejelentett demonstráció, amit egy civil szakmai szervezet kezdeményezett, és amire több száz ember áldoz a szabadidejéből, hogy jól sikerüljön. Ezért bármilyen kereskedelmi tevékenység, vagy annak reklámja TILOS a rendezvényen. Ha őszintén segíteni szeretnéd a céljainkat, akkor tedd meg úgy, ahogy mások is teszik: önzetlenül. A Kerékpárosklub maga, illetve többi kampánya több százezer embert ér el, és nyitottak vagyunk bármilyen együttműködésre. Ez alól azonban az I Bike Budapest kivételt képez. Ne is próbálj alkudozni, visszautasíthatatlan ajánlat nem létezik. Aki mégis bepróbálkozik az eseményen, azt a szervezők felszólítják, hogy álljon le, ha pedig nem teszi, akkor a helyszínen lévő rendőrök fognak intézkedni az eltávolításukról.

vissza az oldal elejére

Lesznek I Bike Budapest pólók, pulóverek, táskák, ajándékok?

Igen. Adománnyal támogathatod a bringás fejlődésért dolgozó Magyar Kerékpárosklubot, és ha ez eléri a 2500 forintot, kapsz egy pólót ajándékba.

Négyféle póló van, de készülünk új mintákkal is: a klasszikus I Bike Budapest logóval ellátott mellett budapesti városrészekkel és stenciles dizájnnal is készülünk. Sőt, pólók mellett már válltáskák és tornazsákok is vannak, ezeket 2000 forint adományért cserébe szerezheted meg.
Kapucnis pulóver is van kétféle mintában, ezeket 5000 forint adományért cserébe adjuk ajándékba.
Idén I Bike Budapest sapka is készül, erről infók hamarosan!

Pólókat és táskákat viszünk a városligeti befutóra is, de ha nem akarsz lemaradni róluk, akkor szerezd be a felvonulás előtti héten!

Minden infó itt.

vissza az oldal elejére

Messze lakom, mit csináljak?

Figyeld a Kerékpárosklub és az I Bike Budapest csatornáit, a facebook eseményt, ahol hírt adunk a szerveződő közös betekerésekről. Ha a környékedről nem indul ilyen, akkor állj össze barátaiddal és gyertek együtt! Érdemes minél korábban elindulni, mert valószínűleg sokan jönnek majd vonattal (MK tagoknak 25% kedvezmény jár a bringajegyre), HÉV-vel,  vagy akár kocsival a külvárosig.

A közös tekeréseket a starthoz a facebook eseményben listázuk.
 

vissza az oldal elejére

Nem vagyok budapesti, mit csináljak?

Sok városban szerveződnek helyi felvonulások, Critical Mass-ek. Figyeld a Kerékpárosklub csatornáit, ahol hírt adunk ezekről. Ha a településeden nincs ilyen, akkor gyere el, szívesen látunk! Ha felvonulást szerveznél saját lakóhelyeden, abban is szívesen segítünk.

Itt találod a helyi felvonulások listáját.

vissza az oldal elejére

Fotóimat, videóimat, élményeimet hova töltsem föl?

Szeretnénk minél több megjelenést összegyűjteni és megosztani. Instagram-on, Twitteren vagy Tumblr-en használd az #ibikebp hashtag-et! Fotóidat és videóidat linkeld be az I Bike Budapest facebook oldalára! Ha médiamegjelenést látsz, azt is töltsd fel ide!

Közösségi videózás! 2015-ben és 2016-ban is bevált, ezért idén is szeretnénk egy rövidfilmet vágni a TI felvételeitekből! Ha videóztok menet közben, vagy a menetről, küldjétek el a legjobb felvételeitek linkjét (vagy esetleg magát a fájlt egy fájlküldő oldal [pl. wetransfer.com] segítségével) az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címre! Jöhetnek profi kamerás, DSLR-es, goprós, telefonos, akármilyen felvételek magatokról, a tömegről, bármiről!

vissza az oldal elejére

Lesz utána buli?

Az I Bike Budapest felvonulás mindenkinek szól, így nincs egy hivatalos afterparty-ja, hiszen nehéz lenne mindenki ízlésének megfelelni. Idén azért készülünk valamivel, erről infók hamarosan!

Lesznek a városban, akik kedvezményekkel, vagy programokkal várják a bringásokat. A listát a facebook eseményben fogod megtalálni.

vissza az oldal elejére

Hol tudom követni az IBBP híreit?

Facebook: https://www.facebook.com/ibikebudapest
Hírlevél feliratkozás: http://eepurl.com/cIIjeX
Tumblr: http://ibikebp.tumblr.com/
Instagram: http://instagram.com/ibikebp
Twitter: https://twitter.com/ibikebp
Bringariadó aktivista fb csoport: https://www.facebook.com/groups/1576328302613421/


Használd az #ibikebp hashtag-et!

vissza az oldal elejére

 

Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Add a Kerékpárosklubnak adód 1%-át! Az 1% felajánlásról mindent megtudhatsz itt.

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod, hanem rengeteg szolgáltatás és kedvezmény is jár az egész országban. Belépéshez kattints ide!