Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Nagyszabású kerékpártároló-építési program indult javaslatunkra a 13. kerületben

Tavaly télen vetettük fel, hogy a XIII. kerületi Újlipótvárosban elindult forgalomcsillapítási program részeként kerékpártárolók épüljenek a kereszteződésekben felfestett forgalomtól elzárt területeken. Ezzel egyszerre ki lehetett elégíteni a bringaparkolási igényeket, valamint meg lehetett akadályozni a beláthatóságot akadályozó szabálytalan parkolást. Az önkormányzat nyitott volt, közösségi gyűjtéssel összeállított javaslatcsomagunk az Újlipótvárosi Mobilitási Terv részeként február óta valósággá kezdett válni, Újlipótváros, Vizafogó és Angyalföld mintegy 60 helyszínén épülnek ki a közlekedésbiztonságot is segítő bringatámaszok. Továbbra is várjuk javaslataitokat!

Máris megtelt az általunk javasolt kerékpártároló az Újpesti rakparton

A Kerékpárosklub régóta dolgozik azon, hogy ne csak az utak váljanak bringázhatóbbá, hanem a parkolni is lehessen kerékpárral. Ahhoz, hogy Budapest lakói ne csak akarjanak kerékpározni, hanem ezt meg is tegyék, megfelelő tárolók is kellenek. Célunk, hogy könnyen, gyorsan és rendezett körülmények között, a gyalogos forgalmat legkevésbé zavarva lehessen eljutni boltba, iskolába, ügyeket intézni, vagy munka után hazaérve minél könnyebben lehessen letenni a biciklit.

Tavaly összegyűjtöttük Budapest 150 legjobban hiányzó bringaparkolóját, átfogó kerékpártároló-építési program indítását kértük a 2024-ig szükséges fővárosi fejlesztéseket felsoroló 12+1 pontunkban és települési fejlesztési koncepcióinkban. Helyi szinten is küzdünk a biciklitámaszokért: Zugló után legutóbb Székesfehérváron értük el egyszerre több száz támasz kihelyezését, majd idén elindult a XIII. kerületi program.


Tegyük bringázhatóvá településeinket! 
Támogasd munkánkat adód 1%-ával és klubtagsággal!


A kerékpártámaszok telepítését célzó javaslatunkat támogatta az önkormányzat, így bekerült az általunk is véleményezett Újlipótvárosi Mobilitási Tervbe.

Több mint száz olyan XIII. kerületi helyszínt gyűjtöttünk össze közösségünk segítségével, ahol forgalomtól elzárt területeken, vagy kihasználatlan járdákon lehetne bringatárolókat építeni az ott lakók, a boltok és közintézmények vendégeinek kiszolgálására és a - szabálytalan autóparkolást megakadályozva - a kereszteződések beláthatóbbá tételére. Köszönjük tippjeiteket!

A tervezés és engedélyezés után idén februárban állították fel az első támaszokat a Hegedűs Gyula utca - Gogol utca sarkán, illetve a Katona József utca és Hegedűs Gyula utca sarkán. A kerületi fenntartású területeken a XIII. kerület önkormányzata, a fővárosi fenntartású utakon a Budapest Közút tette ki a támaszokat.
Ezúton köszönjük nyitottságukat és közreműködésüket!

A "nagykönyv szerint" a közterületek emberközpontú újraosztása során parkolósávokban kellene elhelyezni a bringaparkolókat (egy autó helyén 8 bicikli is elfér!), erre viszont nem mindig van forrás vagy szándék. Ezzel a megoldással könnyen, gyorsan és költséghatékonyan lehetett olyan eredményt elérni, amivel mindenki jól jár. 

Fotóalbumunk az eddig megépült tárolókról:

Helyszínek:

Javaslataink táblázatos formában itt, térképünkön kékkel jelöltük a javasolt, és zölddel a már megvalósult kerékpártámaszokat: 

 

Továbbra is várjuk ötleteiteket!

Most már elsősorban az Újlipótvároson kívüli területre vonatkozóan kérjük, hogy töltsétek ki a ötletgyűjtő kérdőívünket. Több helyszínjavaslat a kérdőív újbóli kitöltésével lehetséges.

Maradjunk kapcsolatban:

- Kövesd a Kerékpárosklub Észak-pesti csoportjának facebook oldalát!

- Lépj be facebook csoportunkba!

- Kérd felvételed levelezőlistánkra: eszak-pest@kerekparosklub.hu

- Iratkozz fel a Kerékpárosklub havi hírlevelére
- I bike Budapest- budapesti mozgalmunk és felvonulásunk oldala
- Feliratkozás budapesti riadóemailünkre (évi kb 7-8 levél)
- Lépj be Budapesti bringariadó nevű aktivista csoportunkba
- Maradj aktív, jelentkezz önkéntesnek egész évre!
- Bringázz a munkába, és nyerj!

 


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

  • Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-43. További infók az 1%-ról.
  • Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!