Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Kossuth Lajos utca helyett: átbringázható lenne az V. kerület, ha keresztezni lehetne a Váci utcát

Tavasszal indult kerületi egyeztetés-sorozatunk legutóbbi találkozóján javasoltuk, hogy a Váci utca keresztirányú biciklis átjárhatóvá tételével segítsék a Duna és a Kiskörút közti közlekedést. A kerületet kettévágó Kossuth Lajos utca és József Attila utca nagy forgalma nem elég vonzó, miközben a Lánchíd közelgő lezárása miatt még nagyobb szükség lesz az Erzsébet híd elérhetővé tételére.

Javaslatunk térképen, felsorolás a cikk végén

A sűrűn beépített belváros közlekedési, levegőminőségi problémáira, a közterületeket ellepő autók pazarló helykihasználására, zajszennyezésére és balesetveszélyességére is megoldást nyújthat, ha minél többen tudnak kerékpárral közlekedni.

A kis helyet foglaló, hangtalan, nem szennyező kerékpáros közlekedés még népszerűbbé tétele az itt élők életminőségét javíthatja, hiszen könnyen és gyorsan érhetnek el a munkahelyükre, a boltba, tömegközlekedési csomópontokhoz, vagy ahova épp mennének.

A Váci utcát keresztező útvonalak megnyitása olcsó, de hatékony megoldást nyújthatna a kerület nehéz átjárhatóságára. Az érintett helyszíneken táblázással és esetleges minimális beavatkozással (pl. szegélykorrekcióval, felfestéssel) ki lehetne alakítani az új útvonalakat. Olcsó, és megtérülő beruházás lenne.

A 2018-as Bringázz a Munkába kampány résztvevőinek útvonalai. A hőtérképen külön jelöltük a már most népszerű Irányi utcai és Gerlóczy utcai útvonalat.

Ezeken az útvonalakon javasoljuk két irányban a Váci utca keresztirányú átjárhatóvá tételét:

1. Harmincad utca - József Nádor tér - Wekerle Sándor utca

Szerep: Deák Ferenc tér és Duna part (Apáczai utca) kapcsolata

2. Kristóf tér - Türr István utca

Szerep: Szervita tér és Duna part kapcsolata

3. Pilvax köz - Haris köz - Piarista utca

Szerep: Károly körút és Március 15. tér (Erzsébet híd pesti hídfő) részben már meglévő és népszerű kapcsolatának befejezése

4. Irányi utca – Károlyi utca – Ferenczy István utca

Szerep: Astoria (Múzeum krt.) környéke és a Duna, Erzsébet-híd kétirányú kapcsolata

5. Nyáry Pál utca

Szerep: Egyetem tér és Molnár utca közti kapcsolat

6. Szerb utca – Havas utca

Szerep: Egyetem tér és Duna part közti kapcsolat

7. Fővám tér – Só utca – Veres Pálné utca – Bástya utca – Kálvin tér

Szerep: Fővám tér és Egyetem tér (innen pedig Astoria, Ferenciek tere) közti kapcsolat
 

Személyes egyeztetésünkön a kerület nyitott volt az ötletre, a Kerékpárosklub részletes javaslatát kerületi csoportunkkal átbeszélve nemrég elküldtük az önkormányzatnak.

 

Vannak ötleteid?

Csatlakozz a Kerékpárosklub belvárosi területi szervezetéhez!

 


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

  • Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-41. További infók az 1%-ról.
  • Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!