Miért jó tagnak lenni?

DNS védelem a kerékpárlopások ellen - új kedvezményes szolgáltatás MK tagoknak

A Magyar Kerékpárosklub megállapodást kötött az ARTEP Kft-vel, akik egy mikropontos jelölési technika és adatrögzítéses rendszer forgalmazását és működtetést végzik. A kínált szolgáltatás a kerékpárlopások visszaszorítását és az ellopott, de megtalált kerékpárok beazonosítását szolgálja. Az MK tagok a szolgáltatást kedvezményes áron 2.875 Ft kapják a cégtől.

DataDotDNA mikropontos jelölési technológia

Cégünk egy új, napjaink csúcstechnológiáját jelentő járművédelemre kifejlesztett jelölési rendszert vezet be Magyarországon, mint a DataDot Technology Ltd. hazai kizárólagos forgalmazója. Ez a DataDotDNA mikropontos jelölési technológia, amely alkalmas valamennyi gépjármű jelölésére, védelemmel való ellátására. A gyártó külön jelölő szettet fejlesztett ki a kerékpárlopások megelőzése, illetve felderítése céljából. Ez a DataDotDNA-Bike csomag. 

A jelölési rendszer azon alapul, hogy – hasonlóan a biológiában ismeretes DNS kódokhoz – a megjelölendő vagyontárgyat, járművet – esetünkben a kerékpárt - egyedi azonosítók tömegével látják el. Az azonosítók hordozói az un. mikropontok, amelyek olyan kb. 1 mm átmérőjű plasztik-korongok, amikre előzetesen kerültek felgravírozásra lézeres eljárással az azonosító kódok (pl. PIN kód). A mikropontok nagy szilárdságú ragasztóanyagban vannak elkeverve, amely UV pigmenteket tartalmaz az azonosítás megkönnyítése céljából. A mikropontokon található azonosító kódok csak speciális műszerrel olvashatóak ki.

A DataDotDNA mikropontok:

  • gyakorlatilag nem eltávolítható,
  • nem reprodukálható
  • mindegyike nem fellelhető.

A mikropontokon található azonosító kódok adatbázisban kerülnek hozzárendelésre a kerékpár adataihoz (vázszám, szín, típus, valamint fotók), így a későbbiekben egyértelműen beazonosíthatóak. Amennyiben ellopnák a kerékpárt, és azt később megtalálják, a sok száz mikropont valamelyikének megtalálását, és az azon lévő kód leolvasását követően az adatbázisból egyértelműen beazonosítható, hogy a megtalált kerékpár pontosan kinek a tulajdona volt. Így az visszajuttatható jogos tulajdonosának.

A DataDotDNA ezernyi mikropontjainak mindegyike tartalmazza a kerékpárhoz rendelt kódszámot, amelyeket minden lényeges helyen alkalmaznak. Az összes mikropont teljes eltávolítására nincs esély, még akkor sem, ha a kerékpárt alkatrészekre szedik, nincs olyan viszonteladó, aki hozzájuk akarna érni, ha azok lopottak! Vannak a kerékpároknak olyan elemei, alkatrészei, amelyek semmilyen egyedi azonosítót nem tartalmaznak. Ezek az alkatrészek, tartozékok szintén megjelölhetők a DataDotDNA mikropontokkal, így megtalálásukat követően egyértelműen beazonosíthatók.

A DataDotDNA mikropontokat nem csak a tulajdonos használhatja kerékpárjának megjelölésére, hanem a gyártók, valamint forgalmazók is az esetleges garanciális visszaélések megakadályozása céljából. Ha a forgalmazott alkatrészek eladásra kerülnek úgy, hogy előtte DataDotDNA mikropontokkal lettek ellátva, nincs mód visszaélésre, mivel csak azokra az alkatrészekre, tartozékokra lehet érvényesíteni a garanciát, amelyeken a DataDotDNA mikropontok megtalálhatók.

A tehnológia lehetővé teszi, hogy nem csak hozzáférhető, látható helyen kerüljenek megjelölésre a kerékpár alkatrészei, hanem a legrejtettebb zugokba is felvitelre kerüljenek ezek a mikropontok. Egyetlen mikropont megtalálása elegendő ahhoz, hogy egyértelműen beazonosítható legyen a kerékpár, vagy annak bármilyen alkatrésze.

Az országos hálózat kialakítása céljából kerékpár-szaküzletek, kerékpárszervízek körében forgalmazókat keresünk. A termék MABISZ minősítéssel rendelkezik. A teljes technológiáról részletes leírás, valamint letölthető filmanyag a www.datadotdna.hu web-oldalon található.

A Magyar Kerékpárosklub és az Artep Kft. között létrejött megállapodás értelmében a Magyar Kerékpárosklub tagjai jelentős kedvezménnyel, 2.875 Ft áron vásárolhatják meg utánvétellel a DataDotDNA-BIKE kerékpáros szettet. Az adatbázisban történő regisztráció díjmentes. Rövid film a jelölésről >>

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése

Lehet ezt még egyáltalán kapni? A feltüntetett oldalon sehol egy megrendelőlap.
Pluszban érdekelne, hogy kinek mennyire segített ez a technológia. Ha már fent van a tagkártyával igénybe vehető szolgáltatásoknál..

Gondolkodom a dolgon. Mennyire elterjedt? Tényleg kevésbé lopják? (Vagy a tolvajok nem is ismerik, ezért semmi megelőző hatása sincs.) Találtak meg már bringát/tolvajt ez alapján? Egyáltalán kértek már be a rendőrség részéről adatokat? borázsló
Szép napot kívánok! A megelőzést úgy segíti, hogy a tolvaj sosem akar lebukni, és olyat nem lop, amit bármikor valaha be lehet azonosítani. Ha meg van jelölve a bicaj mikropontokkal, hiába csiszolják ki a vázszámot, vagy a gravírozást, a több mint 1000 darab mikropontból ha megtalálnak egyet, már megvan a tulajdonos az adatbázisból. Ezeket a jelöléseket másodlagos jelöléseknek nevezik. A felderítésben meg az előbbiek szerint segít, egy pontból beazonosítható a tulaj. A gravírhoz képest ez a rendszer azért tud többet, mert olyan helyekre is fel lehet vinni a mikropontokat, amelyek nem igazán hozzáférhetők. Van ilyen bőven a bicajokon is. A gravírt, vagy az UV jeleket pedig csak hozzáférhető helyekre lehet felvinni. A rendőrség rendelkezik olyan eszközökkel, amelyekkel ezek a mikropontok kiolvashatók. A bővülő adatbázishoz meg hozzáférési jogot kapnek, illetve hivatalosan bekérhetnek adatokat. Minden további észretételt megköszönok! Üdvözlettel: DATADOTDNA
A pöttyözés ígéretes, tényleg elég tuti, de én továbbra sem értem, hogy ez hogyan segíti a lopás megelőzését, illetve a megtalálást? (Kimegy a lopott keró tulaja a bolhapiacra és UV lámpával végignézi az árusok hasonló portékáit?) A rendőrséget ki fogja felszerelni UV lámpákkal és mikroszkópokkal? Milyen mód jut a rendőrség az adatokhoz, ha már rájött hogy a megtalált keró pöttyözött? A szegedi rendszerben mi ingyé adjuk a matricát (persze, az teljesen más), aminek szerintem, kb. ugyanolyan preventív hatása kell legyen. Tényleg nem értem. --------Dova-------- elvetemült bűnöző Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!
Jaja, ez olyan, mint a sodronyos mellé lakatolni. Vigyék el azt, amelyiken nincs. :)
Engem meg az "ecsetelőből is végig kell kenni a bicajt?" kérdésed zavart meg. Azt hittem le akarod kenni az egész bringát mikroponttal. :-) Szerintem a készlet egy bringára van. Ha kell mégegy akkor vegyél mégeggyet.
Ezt én is értem, de ezzel nemigen sikerült egyik kérdésre sem válaszolni... :P na majd meglátjuk a bemutatón. Tomi.
Az 1000 pötyit kell felecsetelni tetszész szerinti helyekre. Nekem legalábbis ez jött le az infókból.
Ezer darab mikropontot adnak egy csomagban. Egy mikropont 1mm átmérőlyű. Nos... Ha én tolvaj lenék akkor inkább egy másik bicót néznék ki magamnak. :-) Igértes cucc. A demót én is meg szeretném nézni.
köszönöm. javítva.
Mikor lesz a bemutató konkrétan? Egész nap? "Ésszel, békességben egymás mellett a közlekedésben!"
A bemutató engem is érdekel!
Nekem is tetszik, csak egyetlen aprócska észrevételem van: a képeken láttuk, hogy UV-fénnyel látszik a ragacs, mi van akkor, ha a tolvaj egy UV-lámpával végigvilágítja a bicót és szép módszeresen lekapargatja a cuccot? Mindenesetre megpróbálok elmenni a bemutatóra.
Engem akár még érdekelne is a dolog, de nem teljesen értem... http://artep.hu/images/stories/mikropont/kerekpar_szett.pdf Ezek szerint nekem fel kell ragasztanom a 4 vonalkódos cimkét, a 2 figyelmeztető cimkét, és ezen felül az ecsetelőből is végig kell kenni a bicajt? Vagy csak a szemmel nem látható ragacsot kenem fel, a többit meg nem kel? Több bringa+1 ember=több szett ilyen ragacs? Felkeltette az érdeklődésemet, ha tudok kimegyek megnézni a bemutatójukat. Tomi.
3 linkből nehéz kitalálni melyik a rossz :P Tomi.
Nem rossz. Annyit elárulok, hogy az oldalon egy hibás link van elrejtve, feladat: megtalálni :) ------------------------- Ez a zén oldalam
Az ARTEP Kft. a Mobilitás Hét fővárosi Autómentes Napján a lezárt Andrássy úton az MK standon bemutatja a szolgáltatását.