Miért jó tagnak lenni?

Országos adatok a kerékpárhasználatról - 2010 május

Címkék:

Májusban a magyar lakosság 47%-a ült kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel 2010. tavaszától a Magyar Kerékpárosklub negyedévente országos reprezentatív adatokat publikál a magyarországi kerékpárhasználat alakulásáról. Az adatfelvétel rendszeres elvégzését támogató partnere, a TNS Hungary piackutató cég vállalta.

Fobb eredmények:

• Májusban a teljes 15 év feletti magyar lakosság 49%-a használt kerékpárt közlekedésre vagy túrázásra. Ez 9%-kal magasabb arány, mint az elozo negyedévben.

• Közlekedési eszközként a magyar lakosság 47%-a használt kerékpárt országos szinten. Ugyanez az arány Budapesten 18% volt. (Ezek az arányok az elozo negyedévben rendre 38% és 10% voltak.)

• A budapesti lakosságon belül májusban a 15-29 éves korosztályban volt a legnagyobb a kerékpárral közlekedok aránya (e korosztály 26%-a használta kerékpárját közlekedésre).

• Budapesten egyértelmuen a felsofokú végzettséguek közlelekedtek kerékpárral a legnagyobb arányban, s az iskolai végzettség szintjének csökkenésével párhuzamosan csökkent a kerékpáros közlekedési kedv

• A vizsgált idoszakban a kerékpárt közlekedési eszközként használók 38%-a mindennap közlekedett kerékpárjával.

• A vizsgált idoszakban a magyar lakosság 12%-a túrázott kerékpárral, Budapesten ugyanez az arány 16% volt.

• A szabadidos kerékpározás aránya magasabb volt a felsofokú iskolai végzettséguek és a magas státuszúak között (egyaránt 19%).

A kutatás háttere

Az 1000 fos minta a fobb szocio-demográfiai jellemzok (nem, életkor, iskolai végzettség, településtípus és régió) mentén a 15 éves vagy idosebb magyarországi állandó lakosokra reprezentatív. A felmérést a TNS Hungary végezte. Az adatfelvétel második hullámára 2010. május 15. és 27. között került sor, az eredmények a kérdezés elotti 2 hétre (azaz 2010. május elejére) vonatkoznak.

A pontos kérdés a következo volt:
„Az elmúlt két hétben (14 napban) hány napon használta kerékpárját közlekedési céllal és hány napon használta túrázni/kirándulni? Ha egy nap többször is használta, az is 1 napnak számít.”

Azt a válaszadót tekintettük kerékpárral közlekedonek, aki a 14 nap alatt legalább 1-szer használta kerékpárját közlekedési céllal, és értelemszeruen azt túrázónak/kirándulónak, aki ez utóbbi céllal szintén legalább 1-szer használta kerékpárját a kérdéses idoszakban.

A kutatás elozményeirol itt olvashatsz.