Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Kerékpár Regisztrációs Program

A program célja:

A kerékpározás térhódításával arányosan növekvő kerékpár-eltulajdonítások megelőzése, azok számának visszaszorítása, a Rendőrség által felderített esetek kapcsán, a megtalált kerékpárok beazonosítása, valamint az, hogy a Szegeden forgalomban lévő kerékpárok nagy része tulajdonoshoz köthetően nyilvántartásba kerüljön.

Nem lehet reális cél az összes lopás megakadályozása, de azok számának csökkentése mindenképp. A programmal továbbá szeretnénk azt is elérni, hogy mind a tulajdonosok, mind a kerékpár-kereskedők figyelmét felhívjuk a biztonságos kerékpártárolás fontosságára.

A regisztráció helye:

A feladat fontosságát bizonyítandó minden szegedi és makói kerékpárbolt csatlakozott a programhoz, tehát bármelyik szaküzletbe be lehet vinni a kerékpárotokat függetlenül attól, hogy az egy új vagy régebbi jármű.
Az olyan kerékpárokat, melyek nem rendelkeznek gyárilag beütött vázszámmal, azokat a Magyar Kerékpárosklub részvételével zajló nyilvános, meghirdetett rendezvényeken lehet regisztrálni.

Következő rendezvény:
jelenleg nincs tervezett

A szegedi kerékpárboltok részletes listája:
(A képen jobb klikk, "megnyitás új lapon" és megnyílik az eredeti folyamatosan frissített térkép.)


A makói kerékpárboltok részletes listája:

A regisztráció folyamata:

A kerékpár-tulajdonosok bármelyik (egyelőre csak) szegedi és makói kerékpárboltban, valamint a Szegedi Rendőrkapitányságon (Párizsi krt. 16-22.) önkéntes adatközléssel nyilatkozhatnak a kerékpár és saját adataik tekintetében, melyet egy adatlapon a helyszínen adnak le.
Fontos, hogy a regisztrációnál kerékpárral együtt kell megjelennie a tulajdonosnak, mivel a kerékpárt a homlokcső mögött ellátják egy biztonsági jelölő matricával.

A szerződött Partnerektől havi rendszerességgel összegyűjtött és összesített adatokat egy elektronikus adatbázisban a Magyar Kerékpárosklub, aktivistái közreműködésével tárolja és a Rendőrkapitányság hivatalos megkeresésére a szükséges adatokat rendelkezésre bocsátja.

A közös cselekvési terv keretén belül
a Magyar Kerékpárosklub vállalta:
1. A Program részletes, egyeztetést követő kidolgozását (megállapodások, adatkérő lapok, nyilvántartási rendszer, prospektusok, matricák tervezése),
2. Kerékpár-kereskedőkkel a megállapodások folyamatos megkötését,
3. A havi adatbegyűjtést, -feldolgozást és közlést,
4. A regisztrált kerékpárok számszerűségét a Szegedi Rendőrkapitányság részére havi rendszerességgel átadja,
5. Tájékoztató internetes oldal működtetését,
6. A Program és annak eredményeinek saját internetes és más fórumain való kommunikálását,
7. a Programban résztvevők számára, lehetőségeihez mérten oktatást, továbbképzést, szakmai támogatást ad a kerékpáros közlekedéssel, közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.

a Szegedi Rendőrkapitányság vállalta:
1. A Program sajtótájékoztatókon, sajtóközleményekben és/vagy fizetett hirdetésben közlését a szegedi lakosság felé,
2. A Programban a jelölést szolgáló kerékpár- és bolt matricák és tájékoztató szórólapok szükséges számban történő legyárttatását,
3. A Program eredményeinek mérését és visszajelzését a Magyar Kerékpárosklub felé negyedéves rendszerességgel (statisztikák a Program „előtt és után” az eltulajdonított kerékpárokról, bejelentett, megkerült, regisztrált, stb.)

Sajtómegjelenések:
delmagyar.hu - 2008.09.19.
VTV Szeged - 2008.09.20.
delmagyar.hu - 2008.09.20.
TV2 Tények - 2008.09.21.
delmagyar.hu - 2008.09.22.
VTV Szeged - 2008.11.10.
delmagyar.hu - 2008.11.11.
Mozgásvilág - 2009.03.02.
delmagyar.hu - 2009.10.17.
delmagyar.hu - 2010.07.07.
MR6 Szeged - 2010.07.08.
VTV Szeged - 2010.07.09.
VTV Szeged - 2015.05.20.

Eredményeink:
2017. október 24-én 7 264 db regisztrált kerékpár volt Szegeden és Makón összesen!

Gyakran ismétel kérdések:

Miért jó ez nekem? Milyen előnyöket kínál a program?
Bizonyára senki sem tudja szavatolni, hogy a kerékpárodat nem fogják ellopni. Mi sem tesszük, de szeretnénk mindent megtenni azért hogy a lopás esélyét csökkentsük. Ha megfelelően lakatolod le a biciklidet, akkor a programtól a további hatásokat várhatod:
- a matrica miatt valószínűleg nem a te keródra fog esni a tolvaj választása, hisz nagyobb macera egy regisztrált járgánnyal bármit is kezdeni.
- Ha a legnagyobb körültekintésed ellenére mégis elemelték a bicajodat, akkor is nagy mértékben javul annak az esélye, hogy a Rendőrség intézkedései alkalmával megtalált kerékpárok közül tudja a járgányodról, hogy az hozzád tartozik és visszajuttathassa.
 
Mit tegyek ha ellopták a bicajomat?
Tegyél feljelentést, hogy a Rendőrség is tudja, keresni! Ez nem is olyan bonyolult feladat, hisz nem csak személyesen, hanem írásban és akár elektronikusan is megteheted. (további infó)
 
Mit kell tennem ha regisztrálni szeretném a kerékpárom?
Felkeresni egy Partner szaküzletet
 
Hol lehet regisztráltatni?
Egyelőre csak Szegeden és Makón. A fenti térképeken megtalálhatod a hozzád legközelebbi Partnerünk elérhetőségeit és az üzlet nyitva tartását is.
 
Mit kell magammal vinnem a regisztrációhoz?
Csak a kerékpárodat.
Használd ki az alkalmat! Nézesd át a járművet, hogy Te is biztonságban tudhasd magad a nyeregben!
 
Mennyibe kerül mindez nekem?
A regisztráció díjmentes szolgáltatás. Nincs se vásárláshoz, se további szolgáltatás igénybevételéhez kötve.
 
Mivel másabb ez, mint a kerékpár igazolvány?
A kerékpár igazolvány arra alkalmas, hogy a kerékpárod eredetét, tulajdonjogát igazold. Egy eltulajdonítás esetén viszont nem segíti a hatóságot a megtalálásban, hisz az a zsebedben lapul. A Regisztrációs Programnak pont ez a lényege, hogy a regisztrációt követően nem csak te fogsz tudni arról hogy a kerékpár a tied, hanem szükség esetén a Rendőrség is.
 
Miért nincs szükség a kerékpár eredetének igazolására?
Mert ha a tied, akkor azt más nem keresi. Mi bizunk ebben. Ha nem a tied, akkor a regisztrációnál megadott címedre mennek a nyomozók. ;)
 
Miért nem kell a saját adataim hitelességét igazolnom?
Feltételezzük, hogy a te célod is az, hogy ha "elveszik" a bicajod, akkor az neked, a te címedre legyen visszajuttatva, ne másnak, ne máshova. Ezért is fontos, hogy az adataidat olvashatóan és pontosan add meg. Lehetőleg mobil telefonszámmal együtt.
 
Mit tegyek, ha megváltozik az elérhetőségem (címem)?
Célszerű ilyenkor is felkeresni egy Partner szaküzletet kerékpárostól. Ott kitöltenek majd egy adatmódosításról szóló lapot.
 
Mit jelent az, hogy a Magyar Kerékpárosklub ügyfelévé válok a szolgáltatás igénybevételével?
A regisztráció igaz díjmentes, de mégis csak egy szolgáltatás, amit a Magyar Kerékpárosklub nyújt számodra Partnerei közreműködésével. A nyilatkozattal meg kell feleltetnünk a Programot az adatvédelmi törvényben leírtaknak. Csupán csak ezt jelenti. Nem jelent számodra további kötelezettséget, de más szolgáltatás hozzáférését sem. Ha klubunk további szolgáltatásai iránt is érdeklődsz, akkor itt olvasgass.
 
Miért nem kapok igazolást a regisztrációról?
Minden adat amit megadsz, az a sajátod, tehát bármikor felidézheted. Miért szeretnél kapni róla +1 papírlapot? A program egyszerű elterjedésében annak is nagy szerepe lesz, hogy nincs túladminisztrálva. Mondhatjuk, ezáltal kevesebbet terheljük a környezetünket is.
 
Ki szavatolja, hogy nem használják másra az adataimat?
A Magyar Kerékpárosklub, aminek aktivistái azért dolgoznak önkéntesen, szabadidejüket áldozva, hogy az érdeked képviseljék, hogy ez a program is sikeres lehessen.
 
Miért nem hajlandó a szervizes az ülésszárra ragasztani a matricát?
Egyetlen oka van, az egyszerűség. Az a cél, hogy az egységes megjelenés miatt, egy pillantás alatt el lehessen dönteni egy kerékpárról, hogy regisztrált vagy sem, ne kelljen keresgélni a matricát, eltávolítása esetén pedig annak nyoma is felfedezhető legyen.
 
Mi van akkor, ha nincs vázszáma a kerékpáromnak?
Így egy kicsit bonyolultabb a dolog, mert a vázszám az a legegyedibb azonosítója egy kerékpárnak. De sebaj. A meghirdetett kitelepüléseink alkalmával vázszám beütést is tudunk végezni. Figyeld a helyi sajtót, vagy nézz sűrűbben vissza erre az oldalra!
 
Hol is található a vázszám?
A legtöbb kerékpáron a középagynál alul vagy körkörösen, de vannak olyan típusok, amiken a homlokcsövön vagy a nyeregszár-csövön található.
 
Mi történik akkor, ha egy másik személy nevére regisztrált használt kerékpárt szeretnék megvenni?
Használtam mindenképp csak akkor vásárolj kerékpárt, ha annak ismered az eredetét. Ilyenkor is javasolt a jármű eredeti papírjainak (számla, kerékpárigazolvány) elkérése az eladótól és adás-vételi szerződés írása. Ezek valamelyikének bemutatásával tudod "átregisztráltatni" a nevedre a kerékpárt.
 
Mi van akkor, ha pl. átfestem a kerékpárt és a matrica megsérül/megsemmisül?
Sérülés esetén nem, megsemmisülésnél viszont érdemes felkeresni kedvenc szaküzleted és kérni egy új matricát. A matrica előállítása költséget jelent a program működtetőinek, ezért kérünk, vigyázz rá, ahogy a biciklidre is!
 
Mi van akkor, ha olyan kérdés nem hagy nyugodni, amire itt nem találtam választ?
Az írás végén van lehetőség hozzászólni a témához. Oszd meg velünk véleményed, tedd fel kérdésed és egy-két napon belül ugyanitt megválaszoljuk. ;)
 
   

 

Hozzászólások

Új hozzászólás beküldése

Kerékpár-regisztrációra van lehetőség a Critical Mass Szeged rendezvényein az indulás előtt. Bővebben: https://www.facebook.com/cmszeged

Mikor lesz legközelebb olyan rendezvény ahol beüthetnének a bicómra alvázszámot?

nahát: http://index.hu/belfold/2011/02/24/ezentul_garda_vigyazna_az_allatokra/ úgy látszik tényleg kaphatók a yardok az ilyesfajta együttműkdésekre. Hajrá-hajrá ! : )
ne vegye senki rossz néven, de a kerékpárosklub ebben miért nem vállal szerepet ? egy a sok közül, ami igencsak közös ügy.
Igen, áll. :( Leginkább rajtam múlik. A www.kerekparregisztracio.hu honlap kialakítása lenne a következő lépés amit tavaly óta halogatok, bár maga az URL már rég működik. (ide van átirányítva.) Egyébként már látszik a fény az alagút végén és már csak egy kisebb lökés (önmotiváció) hiányzik a dolog tovább billentéséhez. Egy szoftverfejlesztő cég kereskedelmi vezetőjeként minden szakértelem és infrastruktúra a rendelkezésemre áll, csak pont a foglalkozásom nagy időigénye és ehhez társuló némi depi az ami eddig gátolt. Kezdek javulni és reménykedem. ;) Egyébként a regisztrálás, begyűjtés és feldolgozás folyamatos Szegeden és Makóról is kapom a pakkokat. Az aktivitás/ütem persze nem a régi. A másodjára is elmaradt az őszi/téli figyelemfelhívás és a rendőrségi hozzáállás hektikussága sem tesz jót az ügynek. (+ nehezen dolgozzák fel, hogy egy "bűnözővel" kell együttműködniük) Ezen a fronton is javulás várható, mert fogom őket a témában molesztálni. :) Nagyjából ennyi. "Kis időt kérek még" és belelendülünk. --------Dova-------- elvetemült bűnöző Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!
lehet tudni hogy áll az ügy országos szinten ? Tűkön ülünk : )
Ej ej, nehogy belecsússzunk a végén egy olyanba, hogy "nem tudom, ez az ügy kihez tartozik az MK-n belül", mert elérjük azt a szintet, ahol az úthibák tartanak... Négy-öt ember remélhetőleg tud úgy dolgozni, hogy egymással egyeztessenek, hamár egy szobában ülnek. Elnézést a cinikus hangért.
Szívesen segítenék a program bővítésében, elsősorban Budapesten.
Javaslom az MK közlekedési munkacsoportját bevonni a szakmai részletek kidolgozásába és véleményezésébe, ezt követően pedig a kommunikációs munkacsoportnak kellene elkészítenie a rendszer országos szintű kommunikációs tervét.
Ha valaki szeretne részt venni a kerékpár-regisztráció országossá bővítésében, az kérjük jelentkezzen! Bár kicsit váratott magára, de elkezdődött ugyanis egy egyeztetés, aminek a célja a különböző rendszerek eggyé "gyúrása" és országos rendszerként történő beindítása. --------Dova-------- elvetemült bűnöző Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!
Megint jelezem, hogy segítenék az országos kiépítésben, elsősorban informatikai feladatokban, de ha boltokat kell megkeresni, Bp-n abban is.
Már többen unszoltak, hogy neten miért nem érhető el az adatbázis, meg ilyenek. Úgy tűnik, hogy hamarosan ezt is megoldjuk. Szabadon lekérdezhető lesz egy-egy vázszám státusza, ami alapján némi infóhoz juthat majd az újdonsült vevő a kéz alól vett bicajjal kapcs. (Ha regisztrált, - vajon miért nincs rajta a matrica?, vajon miért nem említette az eladó?, stb.) --------Dova-------- elvetemült bűnöző Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!
Ma voltam Makón segíteni előkészíteni a programot. Hasonlóan jó a fogadtatása a keróboltosok által, mint amit Szegeden tapasztaltam anno. Az összes makói bolt (6db) csatlakozni fog. Hamarosan elkészül a szegedihez hasonlatos gugli térkép és folyamatban az indulás körüli csinnadratta előkészítése is. Örülök az önkormányzat és kedves munkatársa hozzáállásának. ...és sok kerékpárutat/sávot is láttam ám! --------Dova-------- elvetemült bűnöző Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!
Új!!!! Nemsokára Makón is beindul a regisztráció. További részletek az egyeztetést követően fogok megosztani Veletek. --------Dova-------- elvetemült bűnöző Ne ítélj elsőre! ... leszek én még büdös paraszt is!
Nem tudom, hogy megéri-e regisztráltatni a bicajt. Ugyan ingyenes és a regisztrációtól számított pár héten belül felkerülnek a keró adatai egy pesti adatbázisba, de szerintem ha egyszer ellopják a kerót, az már veszett fejsze... Mindenesetre senkinek sincs vesztenivalója, bátran regisztráltassa a legközelebbi szervízben, én is megtettem még tavaly, mikor indult a program. Egy próbát mindenképp megér! Egyébként engem is érdekel, hogy loptak-e már regisztrált biciklit, és ha igen, visszakerült-e a gazdájához?
Én is csak ámulok az útleíráson, nagyon régi vágyaim éledtek föl... hajj... Lujka - CMS, Rabic, MKKP -
Jó az ötlet. A megoldása az lehetne, ha mindenkit ösztönöznénk arra, hogy tegyen bejelentést (Szegeden folyamatban) és a rendőrségtől kikérnénk az adatokat, illetve az eddigi szürkelistákat (nem hivatalos, mint pl. Alleycat, CM oldalak listája) pedig bele integrálnánk. (Nem kevés munka :( ) Üdv Dova Az MK "oszlopos" tagja, aki tudja, hogy egyes szám első személyen túl is van élet. Ui.: Szép helyeken jártatok. Még csak beleolvastam, de már így is inspirálóak a részletek és a fotók. Ügyes, nagggyon ügyes! :)
Ha segítség kell én is szivesen csatlakozom! Szerintem egyébként fontos lenne a lopott kerékpárok adatainak közzététele!! ezzel mindenki ellenőrizhetné, hogy a bicikli amit használtan kínálnak számára az nincs-e rajta a "fekete listán". Bander Budapest - Athén 1700 km 17nap 7 ország (Magyarország, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegro, Albánia, Makedónia, Görögország) http://kerekparral-athenig.blog.hu/
Én is segítenék megcsinálni.
Köszi előre is, Dova. JÁNOS, CSINÁLJUNK BUDAPESTEN IS REGISZTRÁCIÓS PROGRAMOT!!! Benne vagy(tok)? Én jelentkezem kisdobos önkéntesnek:)
Először az MK-val kéne egyeztetni, hogy országosan másolható dolog szülessen. Dova Az MK "oszlopos" tagja, aki tudja, hogy egyes szám első személyen túl is van élet.
Köszi. Szerintem akkor lesz, amikor valaki(k) megcsinálja('k). Egyeztetni kell Jánosékkal és én szívesen átadom a tudnivalókat. Úgy tűnik a rendőrség nem akar országosan ezzel nyomulni, de kapitányságonként biztos csatlakoznának a rendszerhez. Dova Az MK "oszlopos" tagja, aki tudja, hogy egyes szám első személyen túl is van élet.
Ez engem is érdekelne! Budapesten nem indul be a program? Kivel kellene felvenni a kapcsolatot, a rendőrséggel?
Budapesten mikor lesz ilyen? Vagy erre is 150 évet kell várni? mindenesetre gratula a szegedi kezdeményezésnek! :)
Talán meglesz a brinyó, és akkor lesz értelme a rendőrségi adatbázisnak.
Sajnos második eset is előfordult. :( Hasonló okból használta a rendőrség az adatbázist. Dova Az MK "oszlopos" tagja, aki tudja, hogy egyes szám első személyen túl is van élet.
Eddig egyetlen esetről tudok. Nemrég történt. A regisztrációnak köszönhetően tudott feljelentést tenni a tulaja, mert egyébként nem tudta volna a vázszámot. az a Dova Az MK "oszlopos" tagja, aki tudja, hogy egyes szám első személyen túl is van élet.
Loptak már el regisztrált biciklit?