Facebook Instagram Youtube

A kerékpározás csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát

A kerékpározás csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát
2017.05.12
Tovább szeretne élni? Csökkentené a rák kockázatát? És a szívbetegségekét? Akkor járjon kerékpárral munkába, mondják a tudósok. Tanulmány igazolja, hogy a kerékpáros munkába járás csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát.

James Gallagher cikke eredetileg a BBC News oldalán jelent meg, Benya-Magyar Marietta fordította.

Csatlakozz a Kerékpárosklub önkéntes fordítócsoportjához, hogy még több külföldi jó példát és újító gondolatot mutathassunk be a magyar közönségnek!


A témában készült legnagyobb kutatás alapján a kerékpározás felére csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát. Az ötéves, 250 000 brit ingázó bevonásával készült tanulmány azt is kimutatta, hogy a gyaloglásnak is van némi előnye a tömegközlekedésen való ücsörgéshez és az autózáshoz képest.

A glasgow-i kutatócsoport állítja, a kerékpározás még akaraterőt sem igényel, miután a napi rutin részévé válik, szemben az edzőterembe járással. Az ötéves tanulmány az ‘aktívan’ ingázókat hasonlította össze a többnyire ‘statikus’ emberekkel.

Aktív ingázók

Összegezve, a vizsgált közlekedők közül 2430 fő halt meg, 3748 főnél diagnosztizáltak rákos megbetegedést, 1110 főnél léptek fel szívproblémák.

A vizsgálat során a rendszeres kerékpározás 41%-kal csökkentette a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát, 45%-kal a rákos megbetegedés és 46%-kal a szívbetegségek előfordulását.

A kerékpározók átlagosan hetente 48 kilométert tekertek, és minél többet kerékpároztak, annál nagyobb volt a pozitív egészségügyi hatása. A gyaloglás is csökkentette a szívbetegség kialakulásának esélyét, de elsősorban azoknál, akik legalább heti 9.6 mérföldet gyalogoltak.

“Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az aktív módon, különösen kerékpárral ingázók egészségügyi kockázata csökken.” Nyilatkozta a BBC news weboldalának Dr. Jason Gill a glasgowi egyetemről.

A kerékpározást és a tömegközlekedést kombináló ingázóknál is kimutathatóak voltak az egészségügyi előnyök.

Kifulladva

A British Medical Journalban megjelent tanulmány módszertanából nem következthető egyértelmű ok-okozati összefüggés. A pozitív hatás azonban akkor is megmaradt, ha a statisztikából kiszűrték az olyan egyéb tényezők hatását, mint a dohányzás, a táplálkozás vagy a testsúly.

Ez azt jelenti, hogy a kerékpározás rákcsökkentő hatása nem egyszerűsíthető le a tanulmányban megjelenő fogyásra. Más magyarázatok szerint a kerékpárosok karcsúbbak (még ha a súlyuk nem is kevesebb) és kevesebb a szervezetükben a gyulladás. A kerékpározást azért tartják jobbnak a gyaloglásnál, mert hosszabb és intenzívebb annál.

Clare Hyde a Brit Rákkutatótól azt mondja: „Ez a tanulmány segít kihangsúlyozni a mindennapokba beépített testmozgás lehetséges előnyeit. Nem kell edzőterembe járnod, vagy maratont futnod. Minden ami kicsit kimelegít, kifullaszt – lehet ez a munkába kerékpározás (akár tömegközlekedéssel kombinálva) vagy házimunka – segíthet egészségesebbé válni.”

Kiemelt kép: I bike Budapest felvonulás, fotó: Bódis Krisztián / Magyar Kerékpárosklub


Csatlakozz a Kerékpárosklub önkéntes fordítócsoportjához, hogy még több külföldi jó példát és újító gondolatot mutathassunk be a magyar közönségnek!

A csoport eddigi fordításait itt találod.


 

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy minél többen, minél kényelmesebben kerékpározhassanak.
Támogasd munkánkat adód 1%-ával!
 



Tetszett a cikk? Maradjunk kapcsolatban!

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

  • Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-43. További infók az 1%-ról itt.
  • Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!
  • Támogass adománnyal! Bankszámlaszámunk itt érhető el.
  • Vásárolj pólót, ajándékot! Webshopunk itt érhető el.

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron