Miért jó tagnak lenni?

Kerékpáros Budapest: Város az autón túl: Budapest-alternatívák kiállítás

Milyennek képzeljük Budapestet 20 év múlva? Vajon városunk élhetőbb lesz-e, mint most, vagy zsúfoltabb, kaotikusabb és piszkosabb? A Budapesti Városvédő Egyesület 2011. január 20-án nyíló kiállítása több szakmai és civil szervezet együttműködésével számos ötletet, megvalósult vagy tervezés alatt lévő projektet vonultat fel a fenntartható közlekedés témájában. A kiállítás március 11-ig tekinthető meg a Budapesti Városvédő Egyesület Podmaniczky-termében.

A Magyar Közlekedési Klub, Levegő Munkacsoport, Magyar Kerékpáros Klub, MOME Formatervező Szak, Studio Metropolitana, Zöld Fiatalok, Regionális Környezetvédelmi Központ, Magyar Közlekedési Múzeum közreműködésével megvalósuló kiállítás statisztikai adatokkal támasztja alá, milyen kárt okoz a városszövetben és az emberi környezetben az autók primátusa. Terveket, modelleket és már megvalósult projekteket mutat be nagy sikerű hazai és európai autómentes városi akciókról, fenntartható közlekedési eszközökről, fiatal tervezők, egyetemi hallgatók, civil és szakmai kutatóközpontok elképzeléseit vonultatja fel. A tárlaton a távoli jövőnek tervezett innovatív közlekedési rendszer (Keszei István 2010-es formatervezői diplomamunkája, a Sync), a 2002 óta nagy sikerrel működő Budapesti Autómentes Nap, a Szociális Bringa Projekt (Zöld Fiatalok) és a dunai tömegközlekedésre tervezett Duna Express hajójárat hajótípusa és kikötő-terve, a budapesti Rákóczi útnak a Studio Metropolitana által javasolt átalakítása is szerepel. De lesz áramfejlesztő kerékpár, a levegő szennyeződését jelző plüsspatkány, sőt egy tematikus olvasópolc is a fenntartható városi közlekedésről. A kiállításon civilek és szakmabeliek, közlekedéssel és formatervezéssel foglalkozó budapestiek mutatják be, hogyan képzelik a holnap Budapestjét.

A kiállítás keretében a Magyar Kerékpárosklub Kerékpáros Budapest címmel mutatja be a fenntartható kerékpáros közlekedés érdekében végzett munkájának eredményeit. A kiállításon hazai és külföldi példák segítségével bemutatjuk, hogyan lehet a kerékpárt sikeresen integrálni a városi közlekedésbe, emellett megtekinthető lesz a budapesti kerékpáros forgalomszámláló féléves mérlege, illetve a kerékpáros és gyalogos vásárlást ösztönözni kívánó „Helyben vedd meg!” kampány néhány anyaga is.

A kiállítás március 11-ig tekinthető meg a Budapesti Városvédő Egyesület Podmaniczky-termében (V. Kossuth Lajos u. 14-16.) H-Cs: 10-16:30, P: 10-13 óráig.