Facebook Instagram Youtube
Kisokos főoldal

MINDIG LÁTSZÓDJ

Címkék: gyakorlati tanácsok holttér Kisokos lámpa láthatóság tanácsok tippekMindig törekedj arra, hogy jól látható legyél. A legtöbb kerékpáros baleset azért történik, mert a gépjárművezetők nem veszik észre a kerékpárost. Hogy ezt elkerüld, két dologra kell különösen ügyelned: már szürkülettől közlekedj kivilágítva, és kerüld a gépjárművek holttereit!

Lámpahasználat

Éjjel és rossz látási viszonyok között mindig használj világítást! Tehát ne csak korom sötétben, hanem ködben, esőben, szürkületben is. Sokan próbálnak takarékoskodni az elemekkel, mondván, hogy még nincs túl sötét, és szürkületben nem kapcsolnak lámpát - ne tedd. Emiatt ne kockáztasd biztonságod, világítással sokkal messzebbről és korábban észrevesznek, sok múlhat ezen. Ha spórolni akarsz, vegyél újratölthető elemeket. Ráadásul a világítás használatát a KRESZ is előírja, a rendőrök is egyre gyakrabban ellenőrzik a kerékpárosokat, de tudatosuljon benned, hogy a te érdeked!

A gépjárművek holtterei

A járművek holtterei olyan területek, amiket a járművezető önhibáján kívül nem lát. Neked kell úgy közlekedned, hogy kerüld a holttérben tartózkodást. Az ábrákon egy személygépkocsi és egy tehergépkocsi holttereit láthatod.

Vigyázz!

Teherautóknál és buszoknál jóval nagyobb a holttér, ráadásul általában nincs középső visszapillantó tükör rajtuk, így vezetőjük számára láthatatlan a biciklis a gépjármű mögött is!


Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.