Miért jó tagnak lenni?

Közlekedjünk együtt! Partnerség a közlekedésben és a kerékpáros piktogram

A címben leírt felszólítás talán kissé gyerekesnek tűnik, pedig pont arról kell beszélnünk, hogy elég felnőttek vagyunk-e ahhoz, hogy mi járművezetők az úton közlekedve partnernek tekintsük egymást! 
 
A Margit hídon kerékpáros piktogramokat festenek az úttest szélére. Mi ez, meg főleg minek ez? Mit jelent, hogyan kell használni? Valljuk be, nem nagyon tudjuk, hiába van már régóta jogosítványunk, hiába közlekedünk járműveinkkel naponta az úton. A 2010 januárjában módosított KRESZ tartalmazta először ezt az eszközt, az alábbi módon:
 
„Az úttesten, burkolati jellel kijelölt kerékpáros nyom jelzi a kerékpárosok részére az úttesten történő haladásra ajánlott útfelületet. Az így megjelölt úttesten fokozottan számolni kell kerékpárosok közlekedésével.”
 
 
A lényeg tehát: használata nem kötelező, mint mondjuk egy kerékpársávé. Akkor meg minek? 
 
Ha a közlekedésről azt gondoljuk, hogy az csak az én eljutásomat jelenti a pontból b pontba és ezt csak a kötelező szabályok irányítják, nehéz megérteni. De a közlekedés más: emberek közös eljutása, mármint mindenkié, ennek alapja a sok szabály, de legalább ennyire fontos és szükséges a közlekedésben az együttműködés, a partnerség. Ebben segít ez a bizonyos piktogram, akár a Margit hídon is. Segít a járművek vezetőinek együtt közlekedni. A gépjárművek vezetői látják, hogy az út szélén kerékpáros jöhet, és egy kicsit beljebb húzódva segíthetik őt, a kerékpár vezetői pedig bízhatnak benne, hogy lesz helyük a haladásra. Az együttműködés persze segítő szándékot is jelent: a kerékpáros, ha hallja, hogy mondjuk egy szélesebb gépjármű (pl. busz) jön mögötte, lehúzódhat, és jelezheti egy kézmozdulattal, hogy engedi őt (És azt a bizonyos másik „kézmozdulatot” el is felejtheti...) 
 
Tehát a partnerség a célja ennek a forgalomtechnikai eszköznek, és természetesen mindenkinek, aki ma Budapesten javítani szeretne a város közlekedésén.  A gyerekek egymást hívják közösen játszani, mi pedig egymást hívjuk közösen közlekedni! Legyünk partnerek az úton is!

 

fotó: cyclechic.hu