Miért jó tagnak lenni?

Országos adatok a kerékpárhasználatról - 2010 augusztus

Címkék:

Friss országos adatok a kerékpárhasználatról: a kutatás harmadik hullámának eredményei Augusztusban a teljes 15 év feletti magyar lakosság 48%-a kerékpározott közlekedési vagy túrázási célból. Közlekedési eszközként országos szinten a magyar lakosság 46%-a használta kerékpárját (Budapesten 11%). A budapesti lakosságon belül a 15-29 éves korosztályban volt a legnagyobb a kerékpárral közlekedok aránya (e korosztály 19%-a használta kerékpárját közlekedésre). Az idosebb korosztályokban (40-49 éves, 60 év feletti) a férfiakra nagyobb arányban jellemzo a közlekedési célú kerékpárhasználat. 

2010 tavaszától a Magyar Kerékpárosklub negyedévente országos reprezentatív adatokat publikál a magyarországi kerékpárhasználat alakulásáról. Az adatfelvétel rendszeres elvégzését a TNS Hungary piackutató cég vállalta. 

A felmérés fobb eredményei:

 • A vizsgált idoszakban (július végén és augusztus elején), az évszakhoz képest szokatlanul hideg és csapadékos ido több napon keresztül meghatározta hazánk idojárását, ennek ellenére a májusi adatokhoz képest nem látunk lényeges eltérést.
   
 • Közlekedési eszközként 2010 elso negyedévében a magyar lakosság 38%-a használt kerékpárt országos szinten, ez az arány Budapesten 10%, a második negyedévben 47% és 18% volt.
   
 • A vizsgált idoszakban a kerékpárt közlekedési eszközként használók 35%-a minden nap közlekedett kerékpárjával, a következo legnépesebb csoport a két hét alatt 10 napot kerékpározóké volt (14%). Az idosebb korosztályokban (40-49 éves, 60 év feletti) a férfiakra nagyobb arányban jellemzo a közlekedési célú kerékpárhasználat, azonban a fiatalabbak körében nincs számottevo különbség e tekintetben a két nem között. A budapesti lakosságon belül a 15-29 éves korosztályban volt a legnagyobb a kerékpárral közlekedok aránya (e korosztály 19%-a használta kerékpárját közlekedésre). 
   
 • A vizsgált idoszakban a magyar lakosság 10%-a túrázott kerékpárral, Budapesten ugyanez az arány 12% volt.
   
 • A szabadidos kerékpárhasználat az átlagosnál jobban jellemzo a fiatalabb korosztályokra (15-39 év) és a felsofokú végzettséguekre. 

A kutatás háttere

Az 1000 fos minta a fobb szocio-demográfiai jellemzok (nem, életkor, iskolai végzettség, településtípus és régió) mentén a 15 éves vagy idosebb magyarországi állandó lakosokra reprezentatív. A felmérést a TNS Hungary végezte. • Az adatfelvétel 2010. augusztus 7. és 15. között történt. • A pontos kérdés a következo volt: Az elmúlt két hétben (14 napban) hány napon használta kerékpárját közlekedési céllal és hány napon használta túrázni/kirándulni? Ha egy nap többször is használta, az is 1 napnak számít. • Azt a válaszadót tekintették kerékpárral közlekedonek, aki a 14 nap alatt legalább 1 alkalommal használta kerékpárját közlekedési céllal, és értelemszeruen azt túrázónak/kirándulónak, aki ez utóbbi céllal szintén legalább 1 alkalommal használta kerékpárját a kérdéses idoszakban. 

Kerékpárszámláló: vajon mekkora a kritikus tömeg Budapesten? A Magyar Kerékpárosklub fontosnak tartja, hogy objektív és hiteles adatokkal rendelkezzen a kerékpárral közlekedok számáról, ezért 2010. július 2-án a Múzeum körúton felállította az elso kerékpáros forgalomszámláló eszközt. A közadakozásból finanszírozott méroeszköz elso két hónapjának összesítése alapján az adott szakaszon az alábbi eredményeket mérte.

 • A munkanapok átlagos forgalma 981 kerékpáros/nap
   
 • A legforgalmasabb idoszak a 17-18 óra közötti, 75 kerékpáros / óra
   
 • A munkanapok forgalma kétszerese a hétvégi forgalomnak 
   
 • A Múzeum körúton mért forgalom azonos a bécsi Westbahnhof elott mért kerékpárforgalommal
   
 • A maximális napi forgalom: 1507 kerékpáros / nap A TNS felmérés részletes eredményei a mellékelt dokumentumokban találhatók, a számlálóval kapcsolatos adatok itt érhetok el.