Facebook Instagram Youtube

Kerékpárosbarát lett a Fóti út - Átadás és közös sajtótájékoztató a BKK-val

Kerékpárosbarát lett a Fóti út - Átadás és közös sajtótájékoztató a BKK-val

2011-11-04 12:30:18  

2011 szeptemberében a BKK bejelentett egy útfelújítási programot, melynek keretében 37 fővárosi fő- és tömegközlekedési útvonalat újítanak fel. Egy nagyon fontos változás az eddigi gyakorlatokkal szemben, hogy minden egyes felújítást komplex módon vizsgálnak, és figyelembe veszik a kerékpáros szempontokat is.

2011 szeptemberében a BKK bejelentett egy útfelújítási programot, melynek keretében 37 fővárosi fő- és tömegközlekedési útvonalat újítanak fel. Egy nagyon fontos változás az eddigi gyakorlatokkal szemben, hogy minden egyes felújítást komplex módon vizsgálnak, és figyelembe veszik a kerékpáros szempontokat is. Ez történt a Fóti út esetében is, egy szimpla burkolatcsere helyett újragondolták a forgalmi rendet is, így viszonylag kevés többletráfordítással egy nagyon korszerű és jól használható kerékpáros infrastruktúrát létesítettek.

A hangsúly a komplex szempont érvényesítésén van, hogy végre döntéshozói körökben is meghonosodik az a gondolat, hogy a közlekedés nem csupán egyéni gépjárművek mozgása, hanem emberek mozgása, ezért a gyalogos, kerékpáros és tömegközlekedési módok szempontjait is mindig szem előtt kell tartani.  A Fóti út egy remek példa arra, hogy lehet viszonylag kevesebb többletráfordítással kerékpárosbaráttá tenni egy adott útszakaszt.

A helyiek is örülnek

A Kerékpárosklub helyi szervezetének (MK-Észak-Pest) tagjai  szerint is egy hasznos és nagyon jó infrastruktúra készült el, ami nagyban megkönnyíti a helyiek kerékpáros közlekedését. "A legfontosabb hozadéka ennek az infrának, hogy összeköttetést teremt a Szilágyi út és a Váci út között. Pontosabban, majd akkor, ha a piktók fel lesznek festve a Megyeri út és a Váci út között. Ez a majdnem 2 km-es szakasz szerves része a fővárosi kerékpáros hálózatnak. Kapcsolatot teremt a belváros és a Megyeri híd között és a Váci út mentén futó EuroVelo-val is. 
Eddig is lehetett rajta kerékpárral közlekedni, de a nagy forgalom és a rossz útburkolat miatt nem volt annyira szimpatikus útvonal. Amióta felújították látványosan megnövekedett rajta a kerékpárosok száma. Nagyon jó minőségű lett a burkolat, élvezet rajta menni. A sáv felfestésével az autósok kellő oldaltávolságot tartanak és jobban érzékelik a kerékpárosok jelenlétét"
– írta Hubik Tibor aktivistánk.

Katt a képre a teljes galériáért!

Milyen fejlesztések történtek a Fóti úton

A Fóti út a Fővárosi Önkormányzat megbízásából, a Colas Út Zrt. kivitelezésében került felújításra a Megyeri út és a XV. kerület határa közötti, hozzávetőleg 2,5 km-es szakaszon. Az útfelújítás során a Megyeri úttól a Baross utcáig tartó első, mintegy 450 méteres szakaszon elbontásra került a régi, tönkrement pályaszerkezet, helyette teljesen új pályaszerkezet épült két réteg aszfalttal. A szakasz további részén két rétegű marás után szintén két réteg aszfaltot terített a kivitelező, ezzel párhuzamosan új kiemelt szegélykövek kerültek mindkét útszélre. Az egy bazaltbeton és tizenegy erősített pályaszerkezetű buszmegálló mellett minden járdafelületet átépült, illetve gyephézagos ráccsal kövezett parkolókat is kialakításra kerültek. A Szilágyi utca – Baross utca közötti szakaszon kétoldali kerékpársáv létesült, a Baross utca – Megyeri út közötti szakaszon pedig a széles külső sávban felfestésre kerülő kerékpáros nyomok segítik majd a kerékpárosokat. (forrás: BKK)


Katt a képre a teljes galériáért!
Fotó: Vargosz

Meghívó

A Magyar Kerékpárosklub és a Budapesti Közlekedési Központ közös sajtótájékoztató keretében adja át a Fóti úti kerékpársávot:

  • Időpont: November 9. szerda, 15 óra
  • Helyszín: Budapest, IV. kerület Fóti út (az Attila út és Káposztásmegyeri út közötti szakasz) térkép >>

Az átadón részt vesz és beszédet mond Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere, a Fővárosi Önkormányzat közlekedési tanácsnoka, Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója és László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke.

Mindenkit szeretettel várunk az eseményen! Gyertek el Ti is, örüljünk együtt az új fejlesztéseknek, mint ahogy azt a kiskörúti kerékpársáv átadásakor is tettük. Persze tisztában vagyunk azzal, hogy munkaidőben van az esemény, a sajtóvisszhang maximalizálása érdekében alakult így,  de ha tudtok, gyertek!