I Bike Budapest felvonulás 2018. április 22-én - Minden infó itt

Gyere ki a Tabánba április 22-én, onnan indul az I Bike Budapest bringás felvonulás! 

A nagy tavaszi bringás fesztivál és demonstráció új útvonalon, új programokkal tér vissza. Olyan helyeken is tekerünk, ahol még sosem, és ahol máskor nem is szabad. Átbringázunk lezárt hidakon, és rakpartokon, elmegyünk egészen az Árpád-hídig és a Margitszigeten vissza, aztán az Alagúton, Lánchídon, és az Andrássy úton keresztül a Hősök terénél érkezünk a Városligetbe. Ott pedig programok, piknik és egy nagy bringaemelés várnak.

Ezen az oldalon mindent megtudhatsz az I Bike Budapest felvonulásról.

A facebook eseményt itt találod.
Jelöld vissza, hívd meg az ismerőseidet, tudjon róla mindenki!

Itt mindenre választ kapsz:


 

Mikor, hol kezdődik, mi az útvonal?

DÁTUM: 2018. április 22. vasárnap

GYÜLEKEZŐ: Tabán 14:00
INDULÁS: Tabán 15:00.
A menetet René van Hell, - a világ legbringásabb országa - Hollandia nagykövete indítja el.

ÚTVONAL: Erzsébet híd – Pesti alsó rakpart – Népfürdő utca – Árpád híd – Margitsziget – Margit-híd – budai alsó rakpart – Attila út – Alagút – Lánchíd – Andrássy út – Városliget 
(Térkép itt.)

BRINGAEMELÉS: kb. 18:00 Városliget, napozórét, amikor a menet vége is megérkezett.

 

Az útvonalat bárhol levághatod, akárhol csatlakozhatsz, és ki is szállhatsz menet közben. Bár az utóbbinak semmi értelme.
 

vissza az oldal elejére

 

Mi lesz a program?

A felvonuláson belül nincs kötött program, de azért készülünk pár dologgal.

CSILLAGTÚRA


Nyújtsd meg a felvonulást, tekerj a starthoz csapatosan a város más részeiből. Csatlakozz a helyi csoportokhoz, vagy szervezd meg magad! Ehhez előzetes egyeztetésre, 3-4 rendezőre, egy nekünk elküldött Facebook-eseményre, és a vállalásod betartására van csak szükség.

A helyi gyülekezőket Facebook-eseményünk leírásában találod.
 

PROGRAMOK bringaemelés előtt és után:


 

 • I Bike Mini – családi bringás felvonulás:

Ha gyereked már kinőtte a gyerekülést, de a teljes menet még sok lenne neki, viszont szeretnétek bringázni, akkor csatlakozzatok az I Bike Minihez!
A Mini felvonulói külön rendezői kísérettel, a nekik fenntartott sávban tekerhetnek ki a Városligetbe, a menet elejéhez csatlakozva.
Gyülekező 15:30 – Liszt Ferenc tér (Andrássy út sarok, Ady szobornál).

Részletek itt külön Facebook-eseményben.

 • Milyen bringás fejlesztéseket szeretnél?

A Magyar Kerékpárosklub standjánál találkozhatsz helyi csoportjainkkal, akiktől tippeket és tanácsokat kérhetsz mindennapi útvonalad kitalálásához, javaslatokat tehetsz fontos ügyekre, és megismerheted hogyan küzdünk a városért, ahol mindenkinek jó bringázni!

A Kerékpárosklub standjánál adományozóknak I bike Budapest emlékpólókat, pulóvereket, esőkabátokat is adunk, ezzel a bringás fejlődésért végzett munkát támogathatod.

 • Bringás fotózás

Lefotózzunk a bringáddal? Egyedül szeretnéd, vagy a barátaiddal? Közösen a családoddal? Bringás portréfotózást tartunk a Városligetben a réten.

 • Zenészek útközben

Bridge zenészei meglepetés helyszíneken várják a menetet. Mert egy jó városban nem csak motorzaj szól.

 • Adománygyűjtés

Kihasználatlan, de jó állapotú alkatrészeket, sőt akár egész bicikliket adományozhatsz rászorulóknak. Várunk a felvonulás végén, a városligeti Napozóréten RideKálmán standjánál. Kálmán összeszereli és nyilvánosan követhető módon juttatja el a bringát leendő boldog gazdáihoz. Jelezd előre, hogy mennyi és milyen jellegű dolgot hozol, hogy rákészülhessenek az elszállításra.

További információk itt.

 • Teherbringás és mutánsbringás vonulás 

Cargonomia meghívja a teherbringás, mutánsbringás, magasbringás nagyközönséget, valamint a fura vasak szerelmeseit a 2018-as I Bike Budapest alatti közös örömtekerésre. Építs, szerelj, hozd el a legfurább, legőrültebb bringádat! 

A menet alatt a legfrissebb beatek szólnak majd: Bemutatkozik a város legújabb és leghangosabb cargobringára épült zeneszörnyetege, minőségi hangnyomás ezúttal szigorúan 2 keréken. Hozd a kutyád, párodat és ültesd fel valahova a nagyit is! A Mutáns IBBP Gyülekező a magasbiciklisek mellett a focipályánál. A befutó után a városligeti napozórét szélén lévő sétányon ki is lehet próbálni a bicikliket. A mellette lévő kis dombon pedig jegesteás napközis technobuli és bólogatás hajnalig. Készítsd a strap-eket és a lakkcipőt, nem baj, ha nincs ki minden kereked!

Részletek itt.
 

A rászorulók segítésével foglalkozó bringás csapat idén is szendvicsekkel és szörppel készül, amit adományért cserébe lehet elfogyasztani.
 

 • Piknik & zene

Hozz pokrócot, frizbit és enni-inni! A bringaemelés előtt és után tiéd a városligeti nagyrét. A hangot DUB PHASE adja. A dj-k: Turiszt, Köyök, Nixon, Gumilap, Bem.

 • Afterparty 

Hivatalos aftar nincs, de valami mégis lesz! Részletek, lista a facebook eseményben


Beszállnál valamivel? Írj az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu-ra! Bringás közösségek, egyedi ötletek, zenedobozok, jelmezek mind jöhetnek.

 

vissza az oldal elejére

 

Mi az esemény célja?

A bicikli a legegyszerűbb, leggyorsabb, legszabadabb közlekedési eszköz. Ahol sokan bringáznak, ott jobb a levegő, biztonságosabbak az utcák, kisebbek a sorok az utakon és a rendelőkben. Ezt úgy érhetjük el, ha gyerekektől idősekig mindenki kényelmesen el tud bringázni ahova éppen szeretne.

A Magyar Kerékpárosklubnál egy olyan jövőért dolgozunk, ahol gyerekek, felnőttek és idősek is élvezhetik a biciklis közlekedés előnyeit. Az I bike Budapesten egy napra olyan várost csinálunk, ahol mindenki bringára tud ülni.

A felvonulás örömtekerés a város legszebb részein, egyben demonstráció a belváros forgalomcsillapításáért, a rakpartok és a hidak bringázhatóbbá tételéért, a Városligetben pedig az Olof Palme sétány megmentéséért. 

Leghamarabb a felújítás alatt álló Lánchíd forgalomcsillapításával, közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedést segítő emberivé tételével lehetne a bringabarát városhoz hozzájárulni. A hamarosan átalakuló rakparton is meg kéne épülnie a megígért – és hírek szerint elmaradó - rakparti kerékpársávoknak, és óriási hiba lenne megszüntetni a városligeti Olof Palme sétányt. Utóbbit annak ellenére szüntetnék meg a Liget átalakításakor, hogy több ezren kerékpároznak itt naponta, így a város egyik legfontosabb (és legjobb) bringás ütőere.

A város jövőjét meghatározó nagyberuházások mellett minden útfelújítás része kellene legyen kerékpársávok kialakítása, a forgalom csillapítása, a lakóutcák védelme az átmenő autóforgalomtól, és a sebesség csökkentése.

Ezek teljesülése nélkül nem csak Budapest Balázs Mór Tervében 2030-ra tervezett 10%-os kerékpáros közlekedési aránya nem lesz elérhető, de a városlakók igényeit sem lehet kielégíteni.

Úgy gondoljuk, hogy egy fejlett közösségi közlekedési hálózat és a kerékpározni vágyóknak vonzó és biztonságos úthálózat megoldást jelenthet a főváros közlekedési és környezeti gondjaira.

Ehhez olyan Budapesti Kerékpáros Stratégiára van szükség, amely világos programban pótolja a hiányzó kerékpárosbarát infrastruktúrát a 10%-os aránycél elérése érdekében.

A jelenleg futó Európai Uniós támogatású beruházásokban a Kerékpárosklub munkatársai valódi fejlesztésekért küzdenek.
Támogasd munkánkat 1%-oddal, csatlakozz hozzánk!

Itt olvashatod a Kerékpárosklub Budapest-programját, amiben összefoglaltuk, hogyan tehető bringabaráttá Budapest.

Röviden a fővárosi céljaink:

 • Minél nagyobb területek komplex bringabarát fejlesztése
 • Elavult közlekedési hálózat és biciklis infrastruktúra bringabarát átalakítása
 • Hidak kerékpározhatósága
 • Külváros - belváros biciklis összeköttetése
 • Forgalomcsillapítás, sebességcsökkentés
 • Hiányzó főutak bringázhatósága (pl: Nagykörút, Üllői út, Váci út, Bartók Béla út)
 • Bringás útvonalak jobb karbantartása
 • MOL Bubi hálózat bővítése, sűrítése, fejlesztése
 • Kerékpározást népszerűsítő kampányok

Kik szervezik a felvonulást?

Az I Bike Budapest felvonulás és egész évben aktív mozgalom szervezője a Magyar Kerékpárosklub, támogatója a Holland Nagykövetség. A Critical Mass szervezőinek (Kükü és Sinya) segítségével Halász Áron elnökhelyettes szervezi az eseményt sok száz önkéntessel közösen.

A felvonulás története:

A 2004-ben elindult és 2013-ban megszűnt Critical Mass elérte azt a célját, hogy kitörjön a szubkultúrából, népszerű és elfogadott legyen a biciklis közlekedés Budapesten. 2015-ben úgy láttuk, hogy szükség van egy nagy bringás felvonulásra. Egyrészt azért, hogy minden évben új emberek tapasztalhassák milyen egy nap máshogy látni Budapestet, másrészt megmutatni a bringás fejlesztések iránti igényt. 

Az I bike Budapest nem csak felvonulás, hanem a Kerékpárosklub egész évben aktív fővárosi mozgalma.

 

vissza az oldal elejére

Kik jöhetnek?

Jöhet a nagyi, az újszülött, a szerelmed és a barátaid is. Az I Bike Budapest mindenkié, aki bringázik, vagy bringázni szeretne. Hangulata egy városi fesztiválé.

A felvonulás lezárt útvonalon halad. A rendőrök mellett rendezői pólós bringások biztosítják a menetet, ami abszolút családbarát lesz! Te is lehetsz rendező.

Szeretnénk teret adni az egyre virágzó nonprofit bringás kezdeményezéseknek. Idei programjaink között jótékonysági és teherbringás kezdeményezésekkel is találkozhatsz. Jelentkezni az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címen lehet. A bejelentkezett szervezetek listáját a facebook eseményben frissítjük.

Nyitottak vagyunk bármire, ami színesíti a menetet. Öltözz jelmezbe, díszítsd fel a bringád, hozz hangfalat. Ha valamilyen helyhez kötött ötleted (pl. zenélés, dobolás, performamsz, dekoráció stb) van, akkor írj nekünk az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címre, hogy megbeszéljük a kényelmes elhelyezkedést!

vissza az oldal elejére

Hogyan segíthetek?
 

 • Hívd meg az ismerőseidet!

Terjeszd a facebook eseményünket, hívd el a barátaidat! Linkeld be az eseményt kedvenc facebook csoportjaidba, küldj egy programajánlót a levelezőlistáidra!
Szólj médiában dolgozó ismerőseidnek, hogy adjanak hírt az I Bike Budapest-ről!

 • Iratkozz fel a matricaosztó naptárunkba!

Ez a legjobb módja, hogy elérjük a bringával közlekedőket. Több ezer matrica és plakát várja, hogy beterítsd vele a várost. Vállalj el egy helyet és időpontot, ahol egyedül vagy barátaiddal matricát tudsz adni az arra tekerőknek.
Matricaosztó órarendbe itt jelentkezhetsz.

 • Plakátolj!

Nagyon jó lenne, ha kedvenc bringaboltodba, bicikliparkolódba, irodaházadba, egyetemedre, iskoládba, szórakozóhelyedre vagy kocsmádba vinnél 1-1 plakátot!

Plakátokat és matrucákat itt tudsz szerezni:
Magyar Kerékpárosklub iroda (XIII. kerület, Kárpát utca 48, hétköznapokon 10-17 óráig)
Hajtás Pajtás iroda (VII. kerület, Király utca - Vörösmarty utca sarok, hétköznapokon 9-19 óráig)

 • Legyél rendező!

400 önkéntesre van szükségünk, nélkülük a felvonulást nem tudjuk rendben megtartani.
Kattints ide a jelentkezéshez!
 

vissza az oldal elejére
 

Vannak szabályai a felvonulásnak?

A felvonulás előtt és után a KRESZ szabályai érvényesek, a felvonuláson pedig a magyar törvények mellett még pár dolgot szeretnénk, ha betartanál.

A demonstráción a saját felelősségedre vehetsz részt. A felvonulás alatt se biciklizz a járdán és a villamossíneken, sőt mindenkire szólj rá, aki ezt mégis megtenné. Állj meg a rendezőink vagy a rendőrök kérésére, engedd át a feltorlódott gyalogosokat! Több nagy kereszteződésben is átengedünk autókat, ilyenkor is légy türelmes. A zebrákat a lezárt úton is fokozott óvatossággal közelítsd meg.

Az I Bike Budapest nem verseny, nem lehet megnyerni. Ne száguldozz a tömegben, mert zavaró. Inkább élvezd a várost, ahogy máskor nem lehet.

Ha nem bírod az "autósokat", ne gyere el. Ez nem egy autóellenes hőbörgés, mi azt szeretnénk, hogy aki ma még autóban ül, másnap szívesen üljön biciklire is. Ha néhányan mégis mérgesek lennének ránk, azt is fogadd el, és kezeld lazán. Ők is áldozatot hoznak a mi ügyünk miatt.

A nagyobb kereszteződésekben rendezők fogják segíteni a gyalogosok, tömegközlekedési eszközök áthaladását. Segítsd a munkájukat, legyél előzékeny azokkal, akiknek nehézséget jelent a felvonulás. Ne járasd le a melletted tekerőket és a céljainkat.

Kérünk, hogy SEMMILYEN politikai párt jelképét ne hozd magaddal. A bringás ügyet szerencsére elkerülték a politikai törésvonalak, így együtt tekerhetünk. Ez ma óriási dolog, nagyon vigyázunk rá.

A felvonulásnak este lesz vége, hozz lámpát!

Ne fogyassz alkoholt!

Ha fényképezel, videózol, bámészkodsz, sose tartsd fel a tömeget az úton állva, mert ha az emberek egyszer leteszik a lábukat, utána azon a helyen sokáig bringás dugó lesz.

vissza az oldal elejére

Mi van, ha rossz az idő?

Felöltözünk. A kerékpározás nem időjárásfüggő.

vissza az oldal elejére

Mi van a politikával?

A mi közös ügyünk a bringázás. Óriási érték, hogy a bringás ügybe még nem zavartak be a pártos törésvonalak, ezért kérjük, ne hirdess semmilyen politikai pártot, vagy mozgalmat. Politikusok eljöhetnek, de nem foglalkozunk velük, kérjük te se tedd. Így másnap közösen tudjuk majd számonkérni rajtuk, hogy mit tettek a kerékpározásért.

vissza az oldal elejére

Mi van a REKLÁMOKKAL?

Az I Bike Budapest egy bejelentett demonstráció, amit egy civil szakmai szervezet kezdeményezett, és amire több száz ember áldoz a szabadidejéből, hogy jól sikerüljön. Ezért bármilyen kereskedelmi tevékenység, vagy annak reklámja TILOS a rendezvényen. Ha őszintén segíteni szeretnéd a céljainkat, akkor tedd meg úgy, ahogy mások is teszik: önzetlenül.

A Kerékpárosklub maga, illetve többi kampánya (pl. a Bringázz a Munkába) több százezer embert ér el, és nyitottak vagyunk bármilyen együttműködésre. Ez alól azonban az I Bike Budapest kivételt képez. Ne is próbálj alkudozni, visszautasíthatatlan ajánlat nem létezik. Aki mégis bepróbálkozik az eseményen, azt a szervezők felszólítják, hogy álljon le, ha pedig nem teszi, akkor a helyszínen lévő rendőrök fognak intézkedni az eltávolításukról.

vissza az oldal elejére

 

Lesznek I Bike Budapest ajándékok? Pólók, pulóverek, táskák, sapkák is várhatóak?

Igen. Adománnyal támogathatod a bringás fejlődésért dolgozó Magyar Kerékpárosklubot, és ha ez eléri a 2500 forintot, kapsz egy pólót ajándékba. 2000 Ft adomány után válltáskát, 5000 Ft adomány után kapucnis pulóvert, 6000 Ft adomány után esőkabátot adunk.

Sokféle póló van, de készülünk új mintákkal is, sőt egyedi Cinelli sapkákkal is.

A meglévő I bike Budapest pólókat, pulóvereket, táskákat, esőkabátokat megnézheted, illetve melőre meg is vásárolhatod webshopunkban.

Pólókat és táskákat viszünk a városligeti befutóra is, de ha nem akarsz lemaradni róluk, akkor szerezd be a felvonulás előtt!
 

vissza az oldal elejére

 

Messze lakom, mit csináljak?

 • Csillagtúra

Nyújtsd meg a felvonulást, tekerj a starthoz csapatosan a város más részeiből. Csatlakozz a helyi csoportokhoz, vagy szervezd meg magad! Ehhez előzetes egyeztetésre, 3-4 rendezőre, egy nekünk elküldött Facebook-eseményre, és a vállalásod betartására van csak szükség.

A helyi gyülekezőket Facebook-eseményünk leírásában találod.
 

 • Tömegközlekedéssel, autóval

Érdemes minél korábban elindulni, mert valószínűleg sokan jönnek majd vonattal (Kerékpárosklub tagoknak 25% kedvezmény jár a bringajegyre), HÉV-vel, vagy akár kocsival a külvárosig. Ha autóval jössz, akkor próbálj meg a starthelytől minél távolabb parkolni.

 

vissza az oldal elejére

Nem vagyok budapesti, mit csináljak?

Sok városban szerveződnek helyi felvonulások, Critical Mass-ek. Figyeld a Kerékpárosklub csatornáit, ahol hírt adunk ezekről. Ha a településeden nincs ilyen, akkor gyere el, szívesen látunk! Ha felvonulást szerveznél saját lakóhelyeden, abban is szívesen segítünk.

vissza az oldal elejére
 

Fotóimat, videóimat, élményeimet hova töltsem föl?

Szeretnénk minél több megjelenést összegyűjteni és megosztani.

 • Instagram-on, Twitteren vagy Tumblr-en használd az #ibikebp hashtag-et! 
   
 • Fotóidat és videóidat linkeld be az I Bike Budapest facebook oldalára! Ha médiamegjelenést látsz, azt is töltsd fel ide!
   
 • Közösségi videózás!

2015-ben és 2016-ban is bevált, ezért idén is szeretnénk egy rövidfilmet vágni a TI felvételeitekből! Ha videóztok menet közben, vagy a menetről, küldjétek el a legjobb felvételeitek linkjét (vagy esetleg magát a fájlt egy fájlküldő oldal [pl. wetransfer.com] segítségével) az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címre! Jöhetnek profi kamerás, DSLR-es, goprós, telefonos, akármilyen felvételek magatokról, a tömegről, bármiről!

vissza az oldal elejére
 

Lesz utána buli?

Végre lesz! A CargoBlaster teherbiciklis soundsystemmel a dombon.

Az I Bike Budapest felvonulás mindenkinek szól, így nincs egy hivatalos afterparty-ja, hiszen nehéz lenne mindenki ízlésének megfelelni. 

Lesznek a városban, akik kedvezményekkel, vagy programokkal várják a bringásokat. A listát a facebook eseményben fogod megtalálni.
 

vissza az oldal elejére
 

Hol tudom követni az IBBP híreit?

Ne maradj le semmiről, kövesd híreinket több helyen. Szállj be a mozgalomba!

Használd az #ibikebp hashtag-et!

vissza az oldal elejére

 


Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

 • Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-41. További infók az 1%-ról.
 • Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!