Facebook Instagram Youtube

I Bike Budapest felvonulás 2021. június 26-án - Minden infó itt

Egy hosszú kényszerszünet, a tavalyi események lemondása után újra együtt vagyunk, és egy napra bringás várost csinálunk Budapestből. Gyere velünk, tekerj át a városon úgy, ahogy máskor nem lehet! Ezen az oldalon minden információt megtalálsz az I bike Budapest bringás felvonulásról.


A Facebook eseményt itt találod.
Jelöld vissza, hívd el ismerőseidet, oszd meg, tudjon róla mindenki!

A nagy bringás fesztivál és egyben a kerékpáros fejlesztésekért tartott demonstráció új útvonalon tér vissza egy hosszú kihagyás után.
Június végén nyugodtan és a korlátozások nélkül  tekerhetünk át a Budapest olyan részein, ahol máskor sokkal nehezebb.
Most megnézheted, milyenek Budapest legforgalmasabb pontjai, amikor a biciklik veszik át a terepet.

Végigtekerünk a rakpartokon, a Petőfi-hídon és az Andrássy úton, a Városligetben a világ legnagyobb bringaemelésével zárjuk az I bike Budapestet.
 
Miért? A felvonulást szervező Magyar Kerékpárosklubnál hiszünk abban, hogy ahol jó bringázni, ott jó élni. Olyan Budapestet szeretnénk, ahol mindenki biciklire tud ülni. Már sok fejlesztést elértünk együtt, egyre többen is közlekednek kerékpárral, de még rengeteg dolgunk van hátra. Tekerj velünk!
 
Ezen az oldalon mindent megtudhatsz az I Bike Budapest felvonulásról.
 

Itt minden kérdésre választ kapsz:


Mikor, hol kezdődik, mi az útvonal?

 
DÁTUM: 2021. június 26. szombat
 
INDULÁS: 14:00-kor a budai alsó rakpart Margit híd feletti szakaszán. 
 
A menetet René van Hell, Hollandia nagykövete indítja el, mert a legbringásabb ország nagykövetsége több mint 10 éve segíti a magyar kerékpáros fejlődést.
 
ÚTVONAL: Budai alsó rakpart - Petőfi híd - Közraktár utca - Pesti alsó rakpart - Andrássy út – Bajza utca – Damjanich utca – Városliget Nagyrét. 
 
BRINGAEMELÉS: kb. 17:00 Városliget - Nagyrét, a menet végének érkezésével.

Olyan útvonalat találtunk ki, ahol a lehető legtágasabb szabad tereken, torlódások és a város közlekedésének aránytalan zavarása nélkül tekerhetünk végig. A felvonulás rendőrség által biztosított, lezárt útvonalon halad végig. Önkéntes rendezőink segítik a forgalmas keresztező útvonalak mentén a közösségi közlekedés, az autók és zebrákon a gyalogosok átengedését.
 

 

Mi lesz a program?

 • CSILLAGTÚRA
Tekerj a starthoz csapatosan a város más részeiből. Csatlakozz a helyi csoportokhoz, vagy szervezd meg magad! Ha ilyet szerveznél, akkor szerezz 3-4 rendezőt, küldd el nekünk a Facebook-eseményt, és légy ott!

Gyülekezőhelyek a Facebook eseményben.
 
 • BRINGÁS FOTÓZÁS

Lefotózunk a bringáddal, egyedül, vagy akivel szeretnéd. Keresd pop up stúdiónkat a városligeti réten, a képeket a Facebook oldalunkra töltjük majd fel.

 • BUDAPEST BIKE MAFFIA: SZÖRP ÉS SZENDVICS

A rászorulókat segítő bringás csapat idén is szendvicsekkel és üdítővel készül, amit adományért cserébe lehet elfogyasztani.

 • KERÉKPÁROSKLUB - I BIKE BUDAPEST PÓLÓK, TÁSKÁK, PLAKÁTOK

A Kerékpárosklub standjánál I bike Budapest emlékpólókat, táskákat, maszkokat és más ajándékokat is adunk a bringás fejlődésért végzett munkát támogatóknak. A startnál és a réten is megtalálsz minket, de már előre be is szerezheted emlékruháinkat a webshopunkban.

 •  PIKNIK ÉS ZENE

Pokróc, kaja, frizbi, labda nálad, a bringaemelés előtt és után is tiéd a nagyrét. Az aláfestőzenét a Panda adja teherbicikliről.


Beszállnál valamivel? Írj az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu-ra! Bringás közösségek, egyedi ötletek, zenedobozok, jelmezek mind jöhetnek.

vissza a tetejére

Mi az esemény célja?

Ahol jó bringázni, ott jó élni.
 
A bicikli a legegyszerűbb, leggyorsabb, legszabadabb közlekedési eszköz. Ahol sokan bringáznak, ott jobb a levegő, biztonságosabbak az utcák, kisebbek a sorok az utakon és a rendelőkben. Ezt úgy érhetjük el, ha gyerekektől idősekig mindenki kényelmesen el tud bringázni ahova éppen szeretne.
 
A Magyar Kerékpárosklubnál egy olyan jövőért dolgozunk, ahol gyerekek, felnőttek és idősek is élvezhetik a biciklis közlekedés előnyeit. Az I bike Budapesten egy napra olyan várost csinálunk, ahol mindenki bringára tud ülni.

 
vissza a tetejére
 

Hogyan segíthetek?

 • HÍVD MEG ISMERŐSEIDET!
Terjeszd a Facebook eseményünket, hívd el a barátaidat! Linkeld be az eseményt közösségeidben, Facebook csoportjaidban, küldj programajánlót a levelezőlistáidra!
Szólj médiában dolgozó ismerőseidnek, hogy adjanak hírt az I Bike Budapestről!
 
 • LEGYÉL RENDEZŐ!
300 önkéntesre van szükségünk, nélkülük a felvonulást nem tudjuk rendben megtartani.
 • OSSZ MATRICÁT!
Ez a legjobb módja, hogy elérjük a bringával közlekedőket. Több ezer matrica és plakát várja, hogy beterítsd vele a várost. Vállalj el egy helyet és időpontot, ahol egyedül vagy barátaiddal matricát tudsz adni az arra tekerőknek.
 
 • PLAKÁTOLJ!
Nagyon sokat érne, ha kedvenc bringaboltodba, bicikliparkolódba, irodaházadba, egyetemedre, iskoládba, szórakozóhelyedre vagy kocsmádba vinnél 1-1 plakátot!
 
 
Letölthető, nyomtatható plakát és matrica itt: hamarosan

 
 
 
 

Kik szervezik a felvonulást?

Az I Bike Budapest felvonulás és egész évben aktív mozgalom szervezője a Magyar Kerékpárosklub, támogatója a Holland Nagykövetség. A Critical Mass szervezőinek (Kürti Gábor és Sinka Károly) tapasztalatai alapján Halász Áron elnökhelyettes szervezi az eseményt sok száz önkéntes segítségével.
 
A felvonulás története:
 
A 2004-ben elindult és 2013-ban megszűnt Critical Mass elérte azt a célját, hogy kitörjön a szubkultúrából, népszerű és elfogadott legyen a biciklis közlekedés Budapesten. 2015-ben úgy láttuk, hogy a Kerékpárosklub szakmai munkája mellett továbbra is szükség van egy nagy bringás felvonulásra. Egyrészt azért, hogy minden évben új emberek láthassák egy napig máshogy Budapestet, másrészt megmutassuk a bringás fejlesztések iránti igényt. A felvonuláson évente tízezrek vesznek részt. A 2019-es esemény előtt 12+1 pontos listát adtunk a főpolgármester-jelölteknek, aminek tartalmát a későbbi főpolgármester elvállalta és el is kezdte megvalósítani.
 
Az I bike Budapest nem csak felvonulás, hanem a Kerékpárosklub egész évben aktív fővárosi mozgalma, ami várja az aktív tagokat.
 
 

Kik jöhetnek?

Jöhet a nagyi, az újszülött, a szerelmed és a barátaid is. Az I Bike Budapest mindenkié, aki bringázik, vagy bringázni szeretne. Hangulata egy városi fesztiválé.
 
A felvonulás lezárt útvonalon halad. A rendőrök mellett rendezői pólós bringások biztosítják a menetet, ami abszolút családbarát lesz! Te is lehetsz rendező.
 
Szeretnénk teret adni az egyre virágzó nonprofit bringás kezdeményezéseknek. Idei programjaink között jótékonysági és teherbringás kezdeményezésekkel is találkozhatsz. Jelentkezni az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címen lehet. A bejelentkezett szervezetek listáját itt és a facebook eseményben frissítjük.
 
Nyitottak vagyunk bármire, ami színesíti a menetet. Öltözz jelmezbe, díszítsd fel a bringád, hozz hangfalat. Ha valamilyen helyhez kötött ötleted (pl. zenélés, dobolás, performamsz, dekoráció stb) van, akkor írj nekünk az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címre, hogy megbeszéljük a kényelmes elhelyezkedést!
 
 

Vannak szabályai a felvonulásnak?A felvonulás előtt, után és útvonalán kívül a KRESZ szabályai érvényesek, a felvonuláson pedig a magyar törvények mellett még pár dolgot szeretnénk, ha betartanál.

  • A demonstráción a saját felelősségedre veszel részt.
  • A felvonulás alatt se biciklizz a járdán és a villamossíneken, sőt mindenkire szólj rá, aki ezt mégis megtenné!
  • Állj meg a rendezőink vagy a rendőrök kérésére, engedd át a feltorlódott gyalogosokat! Több nagy kereszteződésben átengedünk autókat és BKK járműveket is, ilyenkor is légy türelmes. A zebrákat a lezárt úton is fokozott óvatossággal közelítsd meg.
  • Ne száguldozz a tömegben, mert zavaró! Inkább élvezd a várost, ahogy máskor nem lehet. Az I Bike Budapest nem verseny, nem lehet megnyerni.
  • Ha nem bírod az "autósokat", ne gyere el. Ez nem egy autóellenes hőbörgés, mi azt szeretnénk, hogy aki ma autóban ül, másnap szívesen üljön biciklire is. Ha néhányan mégis mérgesek lennének ránk, azt is fogadd el, és kezeld lazán. Ők is áldozatot hoznak a mi ügyünk miatt.
  • Kérünk, hogy SEMMILYEN politikai párt jelképét ne hozd magaddal. A bringás ügyet szerencsére elkerülték a politikai törésvonalak, így sok különböző ember együtt tekerhet. Ez ma óriási dolog, nagyon vigyázunk rá.
  • Reklámozni tilos.
  • A felvonulásnak este lesz vége, hozz lámpát!
  • Ne fogyassz alkoholt!
  • Ha fényképezel, videózol, bámészkodsz, sose tartsd fel a tömeget az úton állva, mert ha az emberek egyszer leteszik a lábukat, utána azon a helyen sokáig bringás dugó lesz. Videóidat várjuk közösségi filmünkhöz az ibikebudapest kukac kerekparosklub.hu címen.
   
   

  Mi van, ha rossz az idő?

  Felöltözünk. A kerékpározás nem időjárásfüggő.
   
   

  Mi van a politikával?

  Közügyekkel foglalkozunk, tehát politizálunk: a mi közös ügyünk azonban csakis a bringázás.
   
  Óriási érték, hogy a bringás ügybe még nem zavartak be a pártos törésvonalak, ezért kérjük, ne hirdess semmilyen politikai pártot, vagy mozgalmat. Politikusok eljöhetnek, sőt akár kérhetünk is tőlük dolgokat, de pártatlanul tesszük. Így másnap közösen tudjuk majd számonkérni rajtuk, hogy mit tettek a kerékpározásért.
   
   

  Mi van a reklámokkal?

  Az I Bike Budapest egy bejelentett demonstráció, amit egy civil szakmai szervezet kezdeményezett, és amire több száz ember áldoz a szabadidejéből, hogy jól sikerüljön. Ezért bármilyen kereskedelmi tevékenység, vagy annak reklámja TILOS a rendezvényen.
   
  Ha őszintén segíteni szeretnéd a céljainkat, akkor tedd meg úgy, ahogy mások is teszik: önzetlenül.
   
  A Kerékpárosklub és többi kampánya (pl. a Bringázz a Munkába) több százezer embert ér el, és nyitottak vagyunk bármilyen együttműködésre. Ez alól azonban az I Bike Budapest kivételt képez.
   
  Ne is próbálj alkudozni, visszautasíthatatlan ajánlat nem létezik. Aki mégis bepróbálkozik az eseményen, azt a szervezők felszólítják, hogy álljon le, ha pedig nem teszi, akkor a helyszínen lévő rendőrök fognak intézkedni az eltávolításukról.
   
   

  Lesznek I bike Budapest pólók?

  Igen, és új minták is lesznek.
   
  Adománnyal támogathatod a bringás fejlődésért dolgozó Magyar Kerékpárosklubot, és ha ez eléri a 3000 forintot, kapsz egy pólót ajándékba. 2000 Ft adomány után válltáskát, 5000 Ft adomány után kapucnis pulóvert adunk.
   
  A meglévő I bike Budapest pólókat, pulóvereket, táskákat, esőkabátokat megnézheted, illetve előre meg is vásárolhatod webshopunkban.
   
  Pólókat és táskákat viszünk a célhoz, de ha nem akarsz lemaradni róluk, akkor szerezd be a felvonulás előtt!
   
   

  Messze lakom, mit csináljak?

  • CSILLAGTÚRA
  Nyújtsd meg a felvonulást, tekerj a starthoz csapatosan a város más részeiből. Csatlakozz a helyi csoportokhoz, vagy szervezd meg magad! Ehhez előzetes egyeztetésre, 3-4 rendezőre, egy nekünk elküldött Facebook-eseményre, és a vállalásod betartására van csak szükség.
  A helyi gyülekezőket Facebook-eseményünk leírásában találod.
  • TÖMEGKÖZLEKEDÉS, AUTÓ
  Érdemes minél korábban elindulni, mert valószínűleg sokan jönnek majd vonattal (Kerékpárosklub tagoknak 25% kedvezmény jár a bringajegyre), HÉV-vel, vagy akár kocsival a külvárosig. Ha autóval jössz, akkor próbálj meg minél távolabb parkolni, ne terheld a várost.
   
   

  Nem vagyok budapesti mit csináljak?

  Indulj el időben :)
   
  Sok városban szerveződnek helyi felvonulások, Critical Mass-ek. Figyeld a Kerékpárosklub csatornáit, ahol hírt adunk ezekről. Ha a településeden nincs ilyen, akkor gyere el, szívesen látunk! Ha felvonulást szerveznél saját lakóhelyeden, abban is szívesen segítünk.
   
   

  Fotóimat, videóimat hová töltsem fel?

  Szeretnénk minél több megjelenést összegyűjteni és megosztani.

  • Instagram-on, Twitteren vagy Tumblr-en használd az #ibikebp hashtag-et! 
    
  • Fotóidat és videóidat linkeld be az I Bike Budapest facebook oldalára! Ha médiamegjelenést látsz, azt is töltsd fel ide!
    
  • Közösségi videózás!

  2015-ben2016-ban2017-ben2018-ban, 2019-ben is nagy sikere volt, ezért idén is szeretnénk egy filmet vágni a TI felvételeitekből!

  Ha videóztok menet közben, vagy a menetről, küldjétek el a legjobb felvételeitek linkjét (vagy esetleg magát a fájlt egy fájlküldő oldal [pl. wetransfer.com] segítségével) az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címre! Jöhetnek profi kamerás, DSLR-es, goprós, telefonos, akármilyen felvételek magatokról, a tömegről, bármiről!

  vissza a tetejére

  Lesz utána buli?

  Nem szervezünk bulit, de lehetnek bringás témájú események a városban. A Facebook eseményben listázni fogjuk ezeket.

  vissza a tetejére

  Maradjunk kapcsolatban!

  vissza a tetejére

   

  Támogasd munkánkat!

  A Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkájának erejét közössége adja. Lépj be a Kerékpárosklubba, csatlakozz területi szervezeteinkhez, légy önkéntes, támogasd munkánkat I bike Budapest póló vásárlásával vagy adománnyal! Itt megtalálod a támogatási lehetőségeket.

 

Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.