Facebook Instagram Youtube

I Bike Budapest felvonulás 2020. április 25-én - Minden infó itt

Gyere ki a Kodály köröndre április 25-én, onnan indul az I Bike Budapest bringás felvonulás! Itt minden információt megtalálsz  az eseményről.

A felvonulást határozatlan időre elhalasztottuk.

Közleményünk itt

Iratkozzatok fel elérhetőségeinkre, hogy értesülhessetek a fejleményekről!

A Facebook eseményt itt találod.
Jelöld vissza, hívd el ismerőseidet, oszd meg, tudjon róla mindenki!

A nagy tavaszi bringás fesztivál és demonstráció új útvonalon, új programokkal tér vissza. Zenés piknikkel indítunk, ezután olyan helyeken is tekerünk, ahol még sosem, és ahol máskor nem is szabad. Átbringázunk lezárt hidakon és rakpartokon, érintjük Óbudát, az Alagútat, a Lánchídat, majd az Andrássy úton keresztül a Hősök terénél érkezünk a Városligetbe. Ott bringás programok, zene piknik és a nagy bringaemelés várnak.
 
Olyan várost szeretnénk csinálni Budapestből, ahol mindenki biciklire tud ülni. Hiszen tudjuk: a városban ahol jó bringázni, ott jó élni.
 
A tavalyi önkormányzati választásokra készülve 12 pontban írtuk le, milyen bringabarát fejlesztéseket javasol a Kerékpárosklub a következő 5 éves önkormányzati ciklusban a kerékpározás terjedéséhez. Ezeket a nyertes főpolgármester elfogadta, majd kapott tőlünk egy részletes javaslatcsomagot
 
Legyünk sokan, hogy meg is csinálják!
 
Ezen az oldalon mindent megtudhatsz az I Bike Budapest felvonulásról.
 
A korábbi felvonulás fotói itt.
 

Itt minden kérdésre választ kapsz:


Mikor, hol kezdődik, mi az útvonal?

 
DÁTUM: 2020. április 25. szombat
 
INDULÁS: Kodály körönd 15:00. 
 
Gyülekező az Andrássy út Hősök teréig tartó szakaszán.
 
A menetet René van Hell, Hollandia nagykövete indítja el, mert a legbringásabb ország nagykövetsége több mint 10 éve segíti a magyar kerékpáros fejlődést.
 
ÚTVONAL: Andrássy út – Lánchíd – Alagút – Krisztina körút – Erzsébet híd – Pesti alsó rakpart – Árpád híd – Margitsziget Nagyrét
 
BRINGAEMELÉS: kb. 18:00 Margitsziget - Nagyrét, a menet végének érkezésével.
 

 

Mi lesz a program?

 • CSILLAGTÚRA
Tekerj a starthoz csapatosan a város más részeiből. Csatlakozz a helyi csoportokhoz, vagy szervezd meg magad! Ha ilyet szerveznél, akkor szerezz 3-4 rendezőt, küldd el nekünk a Facebook-eseményt, és légy ott!

Gyülekezőhelyek a Facebook eseményben.
 
 • I BIKE MINI CSALÁDI BRINGÁS FELVONULÁS

Ha kinőtte a gyerekülést és szeretnétek együtt tekerni, de a teljes menet még sok lenne, akkor csatlakozzatok az I Bike Minihez!

A Mini külön rendezői kísérettel, a margitszigeti központi úton tekerhetnek ki a Nagyrétre, ahol ügyességi játékokkal készülünk.

Indulás 15:30-kor a margitszigeti szökőkúttól.

 • BRINGÁS FOTÓZÁS

Lefotózunk a bringáddal, egyedül, vagy akivel szeretnéd. Keresd pop up stúdiónkat a margitszigeti réten, a képeket az oldalunkra töltjük majd fel.

 • ZENÉSZEK ÚTKÖZBEN

A BRIDGE szervezésében meglepetés helyszíneken zenészek várják a menetet. Mert egy jó városban nem csak motorzaj szól.

 • BUDAPEST BIKE MAFFIA: SZÖRP ÉS SZENDVICS

A rászorulókat segítő bringás csapat idén is szendvicsekkel és üdítővel készül, amit adományért cserébe lehet elfogyasztani.

 • TEHERBRINGÁS ÉS MUTÁNSBRINGÁS VONULÁS

A Cargonomia meghívja a teherbringák, mutáns- és magasbringák, fura vasak szerelmeseit. Hozd el a legőrültebb bringádat! Közös gyülekező után tekerés a Margitszigetre, ahol megismerkedhetsz a közteherbringa programmal is.

 •  JELMEZES VONULÁS

Minden évben többen jönnek jelmezben. Csatlakozz hozzájuk, van Facebook csoportjuk is.

 • KLÍMABLOKK

Biciklin véded a klímát is, a réten váró klímaszekcióban pedig ennek részleteiről kérdezhetsz szakértő és aktivista szervezetektől. Velünk lesz az Energiaklub, az Extinction Rebellion, a Fridays for Future és a Greenpeace.

 •  BRINGÁS ÚTHIBA-BEJELENTÉS

A Járókelő csapata bemutatja, mit tudsz tenni a bringautak hibái ellen.

 • BIKE KITCHEN BRINGASZERELÉS

Keresd a magasbiciklit, lesz ott egy szerelőszett is a közösségi kerékpárműhely jóvoltából a nagyréten.

 • KERÉKPÁROSKLUB - I BIKE BUDAPEST PÓLÓK, TÁSKÁK

A Kerékpárosklub standjánál I bike Budapest emlékpólókat, pulóvereket is adunk a bringás fejlődésért végzett munkát támogatóknak. A startnál és a réten is megtalálsz minket, de már előre be is szerezheted emlékruháinkat a webshopunkban.

 •  PIKNIK ÉS ZENE

Pokróc, kaja, frizbi, foci nálad, a bringaemelés előtt és után is tiéd a nagyrét. Az aláfestőzenét a Panda adja teherbicikliről, az üdítőt pedig a Robur Bisztró, akik profitjukkal az esemény megrendezését támogatják.

 •  AFTERPARTY

Idén 5 éves az I bike Budapest, amit most megünneplünk. A bringaemelés után kicsivel koncertezik a Duckshell és a Vahúr csodát lát, aztán dj-k a Vibee teherbiciklin.

Beszállnál valamivel? Írj az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu-ra! Bringás közösségek, egyedi ötletek, zenedobozok, jelmezek mind jöhetnek.

vissza a tetejére

Mi az esemény célja?

Ahol jó bringázni, ott jó élni.
 
A bicikli a legegyszerűbb, leggyorsabb, legszabadabb közlekedési eszköz. Ahol sokan bringáznak, ott jobb a levegő, biztonságosabbak az utcák, kisebbek a sorok az utakon és a rendelőkben. Ezt úgy érhetjük el, ha gyerekektől idősekig mindenki kényelmesen el tud bringázni ahova éppen szeretne.
 
A Magyar Kerékpárosklubnál egy olyan jövőért dolgozunk, ahol gyerekek, felnőttek és idősek is élvezhetik a biciklis közlekedés előnyeit. Az I bike Budapesten egy napra olyan várost csinálunk, ahol mindenki bringára tud ülni.
 
2019-ben a bringás Budapest 12+1 pontjáért tekertünk, amit elvállalt a főpolgármester. Azóta egy részletes javaslatcsomagot adtunk neki, most ennek megvalósításáért tekerünk.
 
vissza a tetejére
 

Hogyan segíthetek?

 • HÍVD MEG ISMERŐSEIDET!
Terjeszd a Facebook eseményünket, hívd el a barátaidat! Linkeld be az eseményt közösségeidben, Facebook csoportjaidban, küldj programajánlót a levelezőlistáidra!
Szólj médiában dolgozó ismerőseidnek, hogy adjanak hírt az I Bike Budapestről!
 
 • LEGYÉL RENDEZŐ!
400 önkéntesre van szükségünk, nélkülük a felvonulást nem tudjuk rendben megtartani.
 • OSSZ MATRICÁT!
Ez a legjobb módja, hogy elérjük a bringával közlekedőket. Több ezer matrica és plakát várja, hogy beterítsd vele a várost. Vállalj el egy helyet és időpontot, ahol egyedül vagy barátaiddal matricát tudsz adni az arra tekerőknek.
 
 • PLAKÁTOLJ!
Nagyon jó lenne, ha kedvenc bringaboltodba, bicikliparkolódba, irodaházadba, egyetemedre, iskoládba, szórakozóhelyedre vagy kocsmádba vinnél 1-1 plakátot!
 
Plakátokat és matricákat itt tudsz szerezni:
- Plakát és matricaosztó gyűlés március 24-én 18:00-kor a Három Hollóban (Erzsébet híd, pesti hídfő.
 
Utána: 
Magyar Kerékpárosklub iroda (XIII. kerület, Kárpát utca 48, hétköznapokon 10-17 óráig)
Hajtás Pajtás iroda (VII. kerület, Király utca - Vörösmarty utca sarok, hétköznapokon 9-19 óráig)
 
Letölthető, nyomtatható plakát és matrica itt: hamarosan
- Plakát
- Matrica
 
 
 
 

Kik szervezik a felvonulást?

Az I Bike Budapest felvonulás és egész évben aktív mozgalom szervezője a Magyar Kerékpárosklub, támogatója a Holland Nagykövetség. A Critical Mass szervezőinek (Kürti Gábor és Sinka Károly) tapasztalatai alapján Halász Áron elnökhelyettes szervezi az eseményt sok száz önkéntes segítségével.
 
A felvonulás története:
 
A 2004-ben elindult és 2013-ban megszűnt Critical Mass elérte azt a célját, hogy kitörjön a szubkultúrából, népszerű és elfogadott legyen a biciklis közlekedés Budapesten. 2015-ben úgy láttuk, hogy a Kerékpárosklub szakmai munkája mellett továbbra is szükség van egy nagy bringás felvonulásra. Egyrészt azért, hogy minden évben új emberek láthassák egy napig máshogy Budapestet, másrészt megmutassuk a bringás fejlesztések iránti igényt. 
 
Az I bike Budapest nem csak felvonulás, hanem a Kerékpárosklub egész évben aktív fővárosi mozgalma, ami várja az aktív tagokat.
 
 

Kik jöhetnek?

Jöhet a nagyi, az újszülött, a szerelmed és a barátaid is. Az I Bike Budapest mindenkié, aki bringázik, vagy bringázni szeretne. Hangulata egy városi fesztiválé.
 
A felvonulás lezárt útvonalon halad. A rendőrök mellett rendezői pólós bringások biztosítják a menetet, ami abszolút családbarát lesz! Te is lehetsz rendező.
 
Szeretnénk teret adni az egyre virágzó nonprofit bringás kezdeményezéseknek. Idei programjaink között jótékonysági és teherbringás kezdeményezésekkel is találkozhatsz. Jelentkezni az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címen lehet. A bejelentkezett szervezetek listáját itt és a facebook eseményben frissítjük.
 
Nyitottak vagyunk bármire, ami színesíti a menetet. Öltözz jelmezbe, díszítsd fel a bringád, hozz hangfalat. Ha valamilyen helyhez kötött ötleted (pl. zenélés, dobolás, performamsz, dekoráció stb) van, akkor írj nekünk az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címre, hogy megbeszéljük a kényelmes elhelyezkedést!
 
 

Vannak szabályai a felvonulásnak?

A felvonulás előtt, után és útvonalán kívül a KRESZ szabályai érvényesek, a felvonuláson pedig a magyar törvények mellett még pár dolgot szeretnénk, ha betartanál.
 
A demonstráción a saját felelősségedre veszel részt.
 
A felvonulás alatt se biciklizz a járdán és a villamossíneken, sőt mindenkire szólj rá, aki ezt mégis megtenné!
 
Állj meg a rendezőink vagy a rendőrök kérésére, engedd át a feltorlódott gyalogosokat! Több nagy kereszteződésben átengedünk autókat és BKK járműveket is, ilyenkor is légy türelmes. A zebrákat a lezárt úton is fokozott óvatossággal közelítsd meg.
 
Ne száguldozz a tömegben, mert zavaró! Inkább élvezd a várost, ahogy máskor nem lehet. Az I Bike Budapest nem verseny, nem lehet megnyerni.
 
Ha nem bírod az "autósokat", ne gyere el. Ez nem egy autóellenes hőbörgés, mi azt szeretnénk, hogy aki ma autóban ül, másnap szívesen üljön biciklire is. Ha néhányan mégis mérgesek lennének ránk, azt is fogadd el, és kezeld lazán. Ők is áldozatot hoznak a mi ügyünk miatt.
 
Kérünk, hogy SEMMILYEN politikai párt jelképét ne hozd magaddal. A bringás ügyet szerencsére elkerülték a politikai törésvonalak, így sok különböző ember együtt tekerhet. Ez ma óriási dolog, nagyon vigyázunk rá.
 
Reklámozni tilos.
 
A felvonulásnak este lesz vége, hozz lámpát!
 
Ne fogyassz alkoholt!
 
Ha fényképezel, videózol, bámészkodsz, sose tartsd fel a tömeget az úton állva, mert ha az emberek egyszer leteszik a lábukat, utána azon a helyen sokáig bringás dugó lesz. Videóidat várjuk közösségi filmünkhöz az ibikebudapest kukac kerekparosklub.hu címen.
 
 

Mi van, ha rossz az idő?

Felöltözünk. A kerékpározás nem időjárásfüggő.
 
 

Mi van a politikával?

Közügyekkel foglalkozunk, tehát politizálunk: a mi közös ügyünk azonban csakis a bringázás.
 
Óriási érték, hogy a bringás ügybe még nem zavartak be a pártos törésvonalak, ezért kérjük, ne hirdess semmilyen politikai pártot, vagy mozgalmat. Politikusok eljöhetnek, sőt akár kérhetünk is tőlük dolgokat, de pártatlanul tesszük. Így másnap közösen tudjuk majd számonkérni rajtuk, hogy mit tettek a kerékpározásért.
 
 

Mi van a reklámokkal?

Az I Bike Budapest egy bejelentett demonstráció, amit egy civil szakmai szervezet kezdeményezett, és amire több száz ember áldoz a szabadidejéből, hogy jól sikerüljön. Ezért bármilyen kereskedelmi tevékenység, vagy annak reklámja TILOS a rendezvényen.
 
Ha őszintén segíteni szeretnéd a céljainkat, akkor tedd meg úgy, ahogy mások is teszik: önzetlenül.
 
A Kerékpárosklub és többi kampánya (pl. a Bringázz a Munkába) több százezer embert ér el, és nyitottak vagyunk bármilyen együttműködésre. Ez alól azonban az I Bike Budapest kivételt képez.
 
Ne is próbálj alkudozni, visszautasíthatatlan ajánlat nem létezik. Aki mégis bepróbálkozik az eseményen, azt a szervezők felszólítják, hogy álljon le, ha pedig nem teszi, akkor a helyszínen lévő rendőrök fognak intézkedni az eltávolításukról.
 
 

Lesznek I bike Budapest pólók?

Igen, és új minták is lesznek.
 
Adománnyal támogathatod a bringás fejlődésért dolgozó Magyar Kerékpárosklubot, és ha ez eléri a 3000 forintot, kapsz egy pólót ajándékba. 2000 Ft adomány után válltáskát, 5000 Ft adomány után kapucnis pulóvert adunk.
 
A meglévő I bike Budapest pólókat, pulóvereket, táskákat, esőkabátokat megnézheted, illetve előre meg is vásárolhatod webshopunkban.
 
Pólókat és táskákat viszünk a célhoz, de ha nem akarsz lemaradni róluk, akkor szerezd be a felvonulás előtt!
 
 

Messze lakom, mit csináljak?

 • CSILLAGTÚRA
Nyújtsd meg a felvonulást, tekerj a starthoz csapatosan a város más részeiből. Csatlakozz a helyi csoportokhoz, vagy szervezd meg magad! Ehhez előzetes egyeztetésre, 3-4 rendezőre, egy nekünk elküldött Facebook-eseményre, és a vállalásod betartására van csak szükség.
A helyi gyülekezőket Facebook-eseményünk leírásában találod.
 • TÖMEGKÖZLEKEDÉS, AUTÓ
Érdemes minél korábban elindulni, mert valószínűleg sokan jönnek majd vonattal (Kerékpárosklub tagoknak 25% kedvezmény jár a bringajegyre), HÉV-vel, vagy akár kocsival a külvárosig. Ha autóval jössz, akkor próbálj meg minél távolabb parkolni, a margitszigeti parkoló hamar be fog telni.
 
 

Nem vagyok budapesti mit csináljak?

Indulj el időben :)
 
Sok városban szerveződnek helyi felvonulások, Critical Mass-ek. Figyeld a Kerékpárosklub csatornáit, ahol hírt adunk ezekről. Ha a településeden nincs ilyen, akkor gyere el, szívesen látunk! Ha felvonulást szerveznél saját lakóhelyeden, abban is szívesen segítünk.
 
 

Fotóimat, videóimat hová töltsem fel?

Szeretnénk minél több megjelenést összegyűjteni és megosztani.

 • Instagram-on, Twitteren vagy Tumblr-en használd az #ibikebp hashtag-et! 
   
 • Fotóidat és videóidat linkeld be az I Bike Budapest facebook oldalára! Ha médiamegjelenést látsz, azt is töltsd fel ide!
   
 • Közösségi videózás!

2015-ben2016-ban2017-ben és 2018-ban is nagy sikere volt, ezért idén is szeretnénk egy filmet vágni a TI felvételeitekből!

Ha videóztok menet közben, vagy a menetről, küldjétek el a legjobb felvételeitek linkjét (vagy esetleg magát a fájlt egy fájlküldő oldal [pl. wetransfer.com] segítségével) az ibikebudapest [kukac] kerekparosklub.hu címre! Jöhetnek profi kamerás, DSLR-es, goprós, telefonos, akármilyen felvételek magatokról, a tömegről, bármiről!

vissza a tetejére

Lesz utána buli?

Idén 5 éves az I bike Budapest, amit most megünneplünk. A bringaemelés után kicsivel koncertezik a Duckshell és a Vahúr csodát lát, aztán dj-k a Vibee teherbiciklin.

vissza a tetejére

Maradjunk kapcsolatban!

vissza a tetejére

 

Támogasd munkánkat!

A Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkájának erejét közössége adja.
 

Hogyan segíthetsz?

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!

vissza a tetejére

 

Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.