Facebook Instagram Youtube

MI ADJUK A HÁTSZELET

Az ország legnagyobb kerékpáros szervezeteként bringázható utakért, lakossági és szakmai szemléletváltásért, ezzel pedig élhetőbb, egészségesebb Magyarországért dolgozunk. Független, közösségi és szakmai szervezetként munkánk két fő pillére az infrastruktúra fejlesztése és a szemléletformálás.

Szakembereink és területi szervezeteink javaslataiból egyre több helyen vonzó és biztonságos utak születnek, melyeken egyre többen indulnak el biciklivel. Kampányaink és eseményeink milliókat bíztatnak a kerékpározásra, médiamegjelenéseink és demonstrációink súlyt adnak a céljainknak. Munkánkat Civil-díjjal ismerték el.

ÁLLÁSFOGLALÁSOK

A Magyar Kerékpárosklub (MK) a legnagyobb hazai kerékpáros szakmai szervezetként most elindított 'Álláspont' sorozatában a kerékpározással kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekkel, problémákkal kapcsolatban fogalmazza meg szakmai véleményét. A cikkek célja, hogy az adott kérdésben párbeszéd induljon el, amely lehetőséget ad a közlekedőknek meglévő tapasztalataik megosztására, véleményeik megvitatására, ezzel elősegítve a békés együttközlekedést, ami mindannyiunk közös érdeke.

Tovább
KERÉKPÁRPARKOLÓK

Kerékpárparkolót szeretne üzlete, boltja elé, vagy az ön által üzemeltetett irodaházba, vendéglátóhelyre? Nem tudja, milyen a megfelelő típus, ki gyárt kerékpártámaszt jó minőségben, milyen engedélyeket szükséges beszerezni? Rendezvényt szervez, és arra számít, sokan kerékpárral érkeznek majd?

Segítünk!

Tovább

MŰSZAKI TANÁCSADÁS

  • Ha még nincs részletes és kidolgozott terv, csak egy megvalósítandó cél, és ennek megvalósításához kell segítség, hogy egy ténylegesen kerékpárosbarát megoldás születhessen.
  • Elsősorban az önkormányzatokkal szeretnénk kapcsolatba lépni, és szakmai segítséget nyújtani abban, hogy a helyi adottságok figyelembe vételével kidolgozzák és hosszú távon érvényre juttassák a kerékpárosbarát település szempontrendszerét.
  • Örülünk annak, ha a tervezők már a tervezés kezdeti fázisában megkeresnek minket, hogy a leglényegesebb szempontok egyezzenek.
  • Apró nüanszokon múlhat egy kerékpáros útvonal használhatósága, ezért szívesen egyeztetünk a végleges forgalomtechnikai kialakítással kapcsolatban is. Megtiszteltetésnek vesszük, ha minket keresnek meg szakmai konzultáció vagy civil támogatás céljából.
  • Valódi szakmai vélemény megfogalmazásához részletes terv (M=1:500 méretarányú forgalomtechnikai helyszínrajz) és műszaki leírás szükséges, ezért kérjük ezek rendelkezésre bocsátását.

JAVASLATOK KÉSZÍTÉSE

Amikor a Kerékpárosklub kezdeményez.

Tehát nem tervet kell véleményezni, vagy nem egy tervezett infrastruktúrával kapcsolatban kell tanácsot adni. Amikor nem kérdeznek minket, de fontosnak tarjuk megfogalmazni javaslatunkat -pl egy veszélyes útszakasz vagy kereszteződés, egy rosszul megvalósított infrastruktúra esetében, ami mielőbbi beavatkozást igényel.

Tovább

Szemléletformálás, népszerűsítés

2021-ben szemléletformálási kézikönyvet írtunk a BKK-nak, hogy a kerékpárosbarát fejlesztések bevezetését hatékony és pozitív hangvételű népszerűsítő kampányok erősíthessék. Kézikönyvünk azért hasznos, mert a kerékpáros kommunikáció gyakran elriaszt a kerékpározástól, ezzel pedig a fejlesztések forgalomnövelő hatását csökkentik.

Szemléletformálási kézikönyv

KUTATÁSOK, STATISZTIKÁK

A Magyar Kerékpárosklub kezdeményezésére és szervezésében, az Aktív Magyarország kormánybiztosság támogatásával 2018 óta kétévente készít országos reprezentatív kutatást a Medián "Így bringázik Magyarország" címmel. A kutatásokból megyei bontásban ismerhetők meg a felnőtt lakosság kerékpározási szokásai, arról alkotott véleménye, a kerékpározást ösztönző és attól visszatartó hatások. 

2011 óta - korábban a Critical Mass közösségével, majd a Kerékpárosklub szervezésében - évente kétszer végzünk országos lámpaszámlálást. Önkéntesek segítségével azt mérjük meg, hogy hányan tekernek szabályosan kivilágítva, és hányan járnak sötéten. Ezzel előítéleteket oszlatunk el.

További felmérések eredményei itt.

"Így bringázik Magyarország" kutatások Budapesti kerékpárszámlálók adatai

ÖNKÉNTES ESZKÖZTÁR

Fejlesztés alatt

TERVEZÉSI SEGÉDLETEK

Ahhoz, hogy egy szervezet lobbitevékenysége hatékony legyen, fejlett szakmai háttérrel és megalapozott szakmai javaslatokkal kell rendelkeznie. A Közlekedési Munkacsoport feladata e háttér biztosítása, és nekik köszönhetően igen jelentős eredményeket ért el a Kerékpárosklub.

Tovább

CSATLAKOZZ A MUNKACSOPORTHOZ

Önkéntesek jelentkezését várjuk, akik szeretnének közreműködni a Kerékpárosklub marketing és kommunikációs munkájában.

Ha van reklámügynökségi vagy digitális ügynökségi gyakorlatod, ha van tapasztalatod szövegírás, offline és online marketing területén, vagy ha csináltál már sajtókommunikációt, ha újságíró/ fotós/ videós vagy, ha van média tapasztalatod, vagy ha bármi hasonló területen otthonosan mozogsz, kérjük, küldj egy rövid bemutatkozást a kommunikacio (kukac) kerekparosklub pont hu-ra.

Havonta egyszeri rendszeres találkozók várhatóak, közösen egyeztetett időpontban, illetve ad hoc munka - rugalmasan.

Tovább

Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.