Facebook Instagram Youtube

Budapesti kerékpáros forgalomszámlálók adatai

Fotó: Cyclechic.hu

Megmutatjuk, mennyien vagyunk!

Az automata kerékpárszámlálók által gyűjtött adatok alapján lehetőség van a forgalom napi és heti lefolyásának, továbbá az éves forgalom „ingadozásának” vizsgálatára, valamint a kerékpárforgalom időjárástól való függésének megfigyelésére.

A Múzeum körúti kerékpáros forgalomszámlálót a bringás mozgalom kérésére helyezték ki 2010-ben.

A BKK 2012-ben az Andrássy úton, 2016-ban az Árpád hídon, a Bem téren, a Hungária körúton és a Weiss Manfréd úton helyezett el detektorokat. További két mobil forgalomszámláló vándorol Budapest különböző pontjain.

A BKK számlálóinak naprakész adatai itt követhetőek, alább éves és havi összesítéseket közlünk az állandó mérőpontokról.

Befolyásoló tényezők:

A mérési eredményeket az időjárás mellett befolyásolhatják a számlálók meghibásodásai és a kerékpársáv útfelbontások, karbantartások miatti lezárásai is. A számlálók két egymáshoz közel haladó kerékpárost jellemzően egy kerékpárosnak számolnak.

Mérőpontok adatai

 

Budapesti kerékpárszámlálók éves adatai

 

 

Andrássy út havi forgalma (Nagymező utcánál, 2019 szeptemberig)

 

 

Megnyitás

 

Árpád-híd

 

 

Megnyitás

 

Bem rakpart

 

 

Hungária körút

 

 

Megnyitás

 

Múzeum körúti kerékpársáv forgalma az Astoria felé

 

 

Weiss Manfréd út

 

 

Megnyitás


Időjárás és kerékpárforgalom összehasonlítása


Megnyitás


Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!Egyéb korábbi vizsgálatok:

 


 

A fenti ábrák egyértelműen mutatják, hogy a vizsgált keresztmetszetben a hivatásforgalom dominál. Talán nem meglepő, hogy erős korreláció áll fenn a kerékpárforgalom nagysága és a napi átlaghőmérséklet között. A tömeges kerékpárhasználat a megfigyelések szerint 10°C feletti napi átlaghőmérséklet esetén jellemző. A havi átlagos forgalmakat összehasonlító ábrán jól látható az időjárás befolyásoló szerepe február-március hónapok esetében is.

 

 

Az alábbi táblázatban megtalálható valamennyi mérési adat, illetve kimutatás, amit a grafikonok elkészítéséhez felhasználtunk.

(nagyobb nézetért klikk ide!)

Megjegyzések:

  • A korábbi évek kézi számlálásainak összefoglalóját http://www.mobilitasihetbudapest.hu honlapon tudod elolvasni. (direkt link: Kertesy Géza: Kerékpárforgalom-számlálás, tanulságokkal
  • A számláló detektora felett nem tökéletes a vízelvezetés. A kiadós esőzések idején a kerékpársáv víz alatt áll, a forgalomnagyság csökkenése ilyenkor bizonyos mértékig azzal is magyarázható, hogy a biciklisek kívül esnek az érzékelő hatáskörén.
  •  Ahogy korábban már írtuk, a számláló a próbaüzem alatt mutatott működési rendellenességeket, azonban a szeptemberi leállástól eltekintve a tárolásra került adatokat megbízhatónak tekintjük.

Korábban pubilikált eredmények:

A számláló adatainak elemzése: július-augusztus-szeptember

A kerékpáros forgalom méréséről - tanulmány
 

A Múzeum körúti számláló háttér adatbázisa letölthető XLS-ben [kerékpár/15perc]:

Régi formátum (2010.07.13-2012.02.14):
http://kerekparosklub.hu/sz/stat.php

Új formátum (2010.07.17-től):
http://kerekparosklub.hu/sz/stat_uj.php?year=YYYY&month=MM,
ahol YYYY az évet és MM a hónapot jelöli, így lehet szűkíteni a lekérdezés intervallumán.

 

Figyelem

Támogasd adód 1%-ával a Magyar Kerékpárosklub bringás fejlődésért végzett munkáját!


Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.