Facebook Instagram Youtube

Nők kerékpáron műhely és kaland a RAKPARTON

Nők kerékpáron műhely és kaland a RAKPARTON

2024-09-07 - 2024-09-07  

Találkozzunk újra a RAKPARTON, ahol egy rövid bringapimpelést követően elindulunk a kalandra!

Szeptember 7. 16:00-tól a RAKPARTON:

Törődj egy kicsit a kedvenc közlekedési eszközöddel, ráfér néha egy kis takarítás, olajozás, díszítés, szépítés! Takarítsuk le és díszítsük fel együtt a kerékpárunkat!

KALAND:

a bringatúra kb. 120 perc, a rakpartról a Margit híd budai hídfőjéhez érkezünk együtt - innen indul majd a kaland. A részvételhez mindenképp szükséged lesz bringára (saját, bérelt vagy Mol Bubi), hozz magaddal folyadékot, esős idő esetén esőkabátot. A túrán végig kijelölt bringautakon kerekezünk.

TEMATIKA: Szöktesd a menyasszonyt! - nőtörténeti kalandjáték két keréken 1899.

A Magyar Ruggyantaárugyár főrészvényesének lánya, Klára betölti életének 19. évét. Családja már komolyan aggódik, hogy vénlány marad, de az utolsó pillanatban apja leszervez neki egy kiváló partit: a 35 éves, középnemesi sorból származó, már hivatalnokként dolgozó gavallér származásával rangot kap Klára családja is.

Egy apró részlettel azonban nem számolt a família: Klára új idők új nője, a szabadságvágy minden porcikáját kitölti, így esze ágában sincs belemenni a számára kijelölt érdekházasságba. Főleg, hogy szerelmes a korszak egyik kiemelkedő kerékpárbajnokába, Rottenbiller Gigibe! Aki a századvég forradalmi találmányával könnyedén szökteti meg a vázon szíve pedáljának egyetlen tekerőjét! Vagy mégsem lesz olyan könnyű ez a szöktetés?

A gardedámok már gyanakodnak, eszük ágában sincs elengedni otthonról Klárát, a barátosnék viszont eltökélt szándékkal segítik a lányt... sikerrel jár majd a menyasszonyszöktetés?

A Tmodell nőtörténeti tematikája arra a kérdésre próbál meg válaszlehetőségeket felvázolni, hogy mennyiben segítette elő a kerékpár a női emancipáció ügyét. Miközben tekerünk és megismerkedünk nők és kerékpár viszonyával, felelevenítjük a boldog békeidők (és nem csak) nőkkel kapcsolatos gondolkodását, elvárásait, véleményeit, pletykáit.

Korabeli források segítségével próbáljuk mérlegelni, hogy vajon mennyire lehetett botrányos kerékpározó nőt egyedül tekerve látni a pesti utcákon? Kerékpározhattak egyáltalán a nők? Ha igen, mégis hogyan, miben és miért?

Gyere, játssz velünk és közelebb kerülsz az igazsághoz!

A programok INGYENESEK és nincs szükség előzetes regisztrációra. Várunk titeket!

Csatlakozz a Kerékpárosklubhoz, támogasd a munkánkat: https://kerekparosklub.hu/klubtagsag