Facebook Instagram Youtube

Az ADFC a kerékpárlopások elleni megelőzési intézkedésekre szólít fel

2007.01.26
Forrás: http://www.ecf.com Németországban évente 400.000 kerékpárt lopnak el – és ez még csak a rendőrségen bejelentett lopások száma. Ezeknek a bűneseteknek alig tíz százalékát derítik fel. A nem jelentett kerékpárlopások száma ennek sokszorosa lehet. A lopástól való félelem tartja a kerékpárosokat távol, hogy nagyértékű, közlekedésbiztos kerékpárt használjanak, állítja a Német Kerékpárosklub (ADFC): sokan városi forgalomban öreg biciklit használnak, amelynek az elvesztése annyira nem fájó, vagy általában inkább kerékpár nélkül közelítik meg a belvárost.A (német) Belügyminisztérium, a Szövetségi Bűnügyi Iroda, az Alsó-Szászországi Területi Bűnügyi Iroda, az Iparszövetség, és az Német Biztosítók Szövetsége az ADFC-vel közösen ajánlásokat dolgozott ki a kerékpárlopások megakadályozására.

Forrás: http://www.ecf.com


Németországban évente 400.000 kerékpárt lopnak el – és ez még csak a rendőrségen bejelentett lopások száma. Ezeknek a bűneseteknek alig tíz százalékát derítik fel. A nem jelentett kerékpárlopások száma ennek sokszorosa lehet. A lopástól való félelem tartja a kerékpárosokat távol, hogy nagyértékű, közlekedésbiztos kerékpárt használjanak, állítja a Német Kerékpárosklub (ADFC): sokan városi forgalomban öreg biciklit használnak, amelynek az elvesztése annyira nem fájó, vagy általában inkább kerékpár nélkül közelítik meg a belvárost.

A (német) Belügyminisztérium, a Szövetségi Bűnügyi Iroda, az Alsó-Szászországi Területi Bűnügyi Iroda, az Iparszövetség, és az Német Biztosítók Szövetsége az ADFC-vel közösen ajánlásokat dolgozott ki a kerékpárlopások megakadályozására.

Reprezentatív kutatások kimutatták, hogy az ellopott biciklik nagy része rosszul volt lezárva. Hiányzó, vagy gyenge minőségű kerékpárlakatok könnyítették meg a tolvajok dolgát. Ha nagyszilárdságú kerékpárlakatot használt is a kerékpáros, gyakran nem szilárd tárgyhoz rögzítette azt.

Az ajánlások nem csak a kerékpárosoknak szólnak, hanem a rendőröknek, közösségeknek, iskoláknak, valamint a kereskedelemnek és az iparnak is, megmutatja nekik hogy mit tehetnek ők a kerékpárlopások ellen.

A rendőrség a tanácsadással tehet a lopások megelőzéséért, és a közlekedési oktatásba is bevonhatja az ajánlásokat.

A kerékpársávok a frekventál helyeken - iskoláknák, pályaudvaroknál, uszodáknál, stb. -megakadályozhatják a lopásokat. Ezeken a helyeken, valamint a belvárosokban, illetve a lakóközösségeken belül a megfelelően kialakított kerékpártárolók akadályozhatják meg a lopásokat. A tárolónak könnyen megközelíthetőnek kell lennie, jól beláthatónak, és kivilágítottnak. A tárolónak lehetővé kell tennie a kerékpárok lezárását a váznál, és az első keréknél, valamint védenie kell az időjárástól.

Az áldozat (és a tettes) gyakran iskolás gyermek, ezért az iskolának is sokat kell tennie a nagyobb biztonságért, és a felvilágosításért, oktatásért. A tárolók alkalmi felügyelete véd a lopástól és rongálástól.

A kerékpáripar a jól látható, feltűnő vázszámokkal, és a lakatok, zárak könnyebb szállíthatóságával tudna a lopások megelőzésében segíteni. A kereskedők is segíthetnek a megelőzésben, amikor feltörésbiztos zárat ajánlanak, és tanácsot adnak a biztonságos rögzítésről. Mindezen túl elriaszthatja a tolvajokat a kerékpár megjelölése: a személyes kóddal megjelölt kerékpár megnehezíti a zsákmány eladását, és megkönnyíti a lopott kerékpár megtalálását, és visszaadását a tulajdonosának.