Facebook Instagram Youtube

Hordógurítással ünnepelték a bringások az ideiglenes biciklisávot a Margit-hídon

2007.06.18
Biciklisek felvonulásával és hordógurítással nyitották meg szombaton a Margit-híd északi sávját a biciklisek előtt. A mintegy kétszáz bringásból álló oszlop előtt a Critical Mass mozgalom atyja, Kükü terelte a jelképes hordót. A kerékpárosok ezentúl minden hétvégén, szombat délutántól vasárnap estig ezen az úton juthatnak el a Margitszigetre.A Magyar Kerékpárosklub kezdeményezésére ezentúl minden szombaton délután két órától vasárnap este hatig a bringások használhatják a Margit-híd északi sávját, melyen Budáról és Pestről is biztonságosan, a gyalogosok és saját testi épségük veszélyeztetése nélkül juthatnak a Margitszigetre. A lezárt útszakasz mindkét oldalon közvetlenül a már meglévő bicikliutakba csatlakozik.

Biciklisek felvonulásával és hordógurítással nyitották meg szombaton a Margit-híd északi sávját a biciklisek előtt. A mintegy kétszáz bringásból álló oszlop előtt a Critical Mass mozgalom atyja, Kükü terelte a jelképes hordót. A kerékpárosok ezentúl minden hétvégén, szombat délutántól vasárnap estig ezen az úton juthatnak el a Margitszigetre.

A Magyar Kerékpárosklub kezdeményezésére ezentúl minden szombaton délután két órától vasárnap este hatig a bringások használhatják a Margit-híd északi sávját, melyen Budáról és Pestről is biztonságosan, a gyalogosok és saját testi épségük veszélyeztetése nélkül juthatnak a Margitszigetre. A lezárt útszakasz mindkét oldalon közvetlenül a már meglévő bicikliutakba csatlakozik.

A sávlezárást először másfél évvel ezelőtt javasolta a civil szervezet, ám főváros akkor vezetése nem támogatta az ötletet. A Magyar Kerékpárosklub idén forgalomszámlálási adatokat is csatolt a kérelem mellé, ami végül meggyőzte a döntéshozókat arról, hogy igenis van létjogosultsága az ideiglenes kerékpárútnak.

A szombati útnyitón a Critical Mass szervezésében mintegy kétszáz bringás vonult végig a piros-fehér műanyagszalaggal elválasztott sávban. Az egymás mellett bicikliző ünneplők oszlopa a pesti oldaltól egészen szigeti behajtóig ért. A menet élén Kükü gurította az avatás szimbólumát, egy műanyaghordót, de nem maradt el a mozgalom jelképének számító bringaemelés sem.

A lezárás első napján, szombaton, kisebb dugó alakult ki a körút Budára vezető oldalán: az autók a Nyugati pályaudvartól araszoltak a hídig. Dancs Gábor, a Fővárosi Közgyűlés közlekedési tanácsnoka a megnyitón arra kérte az autósokat, hogy hétvégén inkább az Árpád-hidat és az Erzsébet-hidat használják. A kezdeti tumultus és a kellő tájékoztatás után, vasárnap már nem is volt fennakadás.

Az ideiglenes kerékpárút megnyitása egyszerre biciklis- és gyalogosbarát intézkedés, mely figyelembe veszi az autósok igényeit is. Ezzel a gesztussal Budapest vezetése elkötelezte magát arra, hogy a Margit-híd felújítása során hasonló szellemiségben, a közlekedőket egyenrangú partnerekként elismerve alakítja ki a forgalmi rendet.