Facebook Instagram Youtube

Hová tűnt a csepeli kerékpárút?

Hová tűnt a csepeli kerékpárút?
2022.10.24
⚠️ ROSSZ MINŐSÉG ⚠️ TERELÉS NÉLKÜLI FELBONTÁS ⚠️

Még a nyár végén kezdődtek meg a kábelcserés munkálatok a csepeli kerékpárúton, amit a tervek szerint teljes hosszában, szakaszosan felbontottak volna. Az első rövid szakasz szeptember elején készült el, az újraaszfaltozás során azt tapasztaltuk, hogy a burkolat nem megfelelő minőségben került visszaállításra.

A Magyar Kerékpárosklub mérnöke helyszínelést végzett a kerékpárúton, a mérések és a helyszíni szemle alapján felszólító levelet küldött a kerékpárutat kezelő Budapest Közút Zrt-nek, amelyet megkapott a Budapest Főpolgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya és a kivitelezést végző cég is.

A helyszínelés során 2 fő problémát azonosítottunk:

  •  A munkálatok befejezése után visszaépített burkolat minősége nem megfelelő
  •  Nem biztosított a biztonságos közlekedés

A képen a szeptemberi állapot látható, amikor még a szegély és a földkupac közötti 0,5 m-en kellett biciklizni 2 irányban.

Ezek megszűntetéséhez az alábbi intézkedéseket kértük:

  • műszaki előírások minőségi követelményeinek eleget nem tevő útszakaszok javítását/újraépítését rendeljék el
  • a kivitelezésből még hátralévő szakaszok építése a műszaki előírásoknak megfelelően történjen meg
  • az építkezés befejezéséig kérjük a biztonságos közlekedés biztosítását - különös tekintettel a védtelen közlekedők igényeit szem előtt tartva
  • a munkagödrök elkerítése és szükséges esetben azok áthidalása a vonatkozó előírások szerint legyen biztosítva

A Budapest Közút válaszában kifejtette, hogy a helyszín ellenőrzése során ők is több problémát és hiányosságot tártak fel a helyreállítással, valamint a kerékpárút biztonságos használatával kapcsolatban, amelyeket azonnal jeleztek a kivitelező felé, illetve tárgyalásokat kezdtek ezek megoldásáról. (A poszt írásakor már biztonságosan kerékpározható a munkagödrök melletti szakaszok is.)

Ezenfelül levelükben arról is biztosítottak minket, hogy a csak az előírásoknak megfelelő és az eredetivel megegyező minőségű burkolatot vesznek át a kivitelezőtől.

  • Nem hagyjuk, hogy rossz minőségű kerékpárutat adjanak vissza a kerékpárosoknak!
  • Nem hagyjuk, hogy terelés nélküli felbontásokkal veszélyeztessék a kerékpáros közlekedést!
  • Nem hagyjuk, hogy ilyen körülmények között történjen egy kerékpárút építése!

A helyszínelés során végzett mérések eredményeit és a levont következtetésekről készített beszámolónkat az alábbi itt találjátok.