Facebook Instagram Youtube

Jövőre csaknem 1 milliárd forint kerül a biciklút-alapba

2006.12.12
forrás: [origo] A közlekedési miniszter szerint megvalósul az a tavaszi ígéret, hogy az útpénzek három százalékát kerékpáros infrastruktúrára, azaz bicikliutakra költik. A kerékpáros szervezetek azonban másként számolnak, szerintük az útalap három százaléka nem egy-, hanem három és fél milliárd forint, de a kisebb összegnek is örülnek.Részben megvalósul az SZDSZ tavaszi, a kerékpárosoknak tett ígérete, mert létrejön ugyan az önálló kerékpárút-alap, de abba csak valamivel kevesebb mint egymilliárd forintot ad a 2007-es költségvetés. Az eredeti javaslat ezt sem tartalmazta, az alap létrehozásáért országgyűlési képviselők nyújtottak be módosító indítványokat a költségvetési törvényhez. A módosítást az után nyújtották be, hogy december elején kerékpáros-szervezetek demonstrációt tartottak a gazdasági minisztérium előtt.

forrás: [origo]

A közlekedési miniszter szerint megvalósul az a tavaszi ígéret, hogy az útpénzek három százalékát kerékpáros infrastruktúrára, azaz bicikliutakra költik. A kerékpáros szervezetek azonban másként számolnak, szerintük az útalap három százaléka nem egy-, hanem három és fél milliárd forint, de a kisebb összegnek is örülnek.

Részben megvalósul az SZDSZ tavaszi, a kerékpárosoknak tett ígérete, mert létrejön ugyan az önálló kerékpárút-alap, de abba csak valamivel kevesebb mint egymilliárd forintot ad a 2007-es költségvetés. Az eredeti javaslat ezt sem tartalmazta, az alap létrehozásáért országgyűlési képviselők nyújtottak be módosító indítványokat a költségvetési törvényhez. A módosítást az után nyújtották be, hogy december elején kerékpáros-szervezetek demonstrációt tartottak a gazdasági minisztérium előtt.

Katona Kálmán MDF-es képviselő szó szerint értelmezte a liberálisok és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter tavaszi kampányígéretét, és a a teljes útpénztár (122 milliárd forint) három százalékát, 3,6 milliárd forintot javasolta a bicikliút-alapba 2007-re. Ezzel szemben Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő csak az út- és hídépítésre szánt 30 milliárdot vette alapul, ennek három százaléka 900 millió forint.

(...)Korábban, december 2-i demonstrációjukon a kerékpáros szervezetek kifogásolták, hogy a tavaszi kampányígéretekkel ellentétben a költségvetés tervezetében nem különült el az útpénztár három százaléka a biciklisek céljaira. A képviselőik most is úgy látják, a kormány kevesebbet ad a megígértnél.

László János, a biciklisek országos lobbiszervezete, a Magyar Kerékpárosklub elnöke szerint ez az összeg csak a harmada annak, mint amit a politikusok tavasszal megígértek, bár így is örül, mert szerinte az egymilliárdos alap is "több, mint a semmi".