Facebook Instagram Youtube

Két kerékre szabott navigáció. GPS kerékpárra

2007.01.27
Ahogyan itthon a turistautakat mérik fel lelkes természetjáróink, úgy a fejlett kerékpáros kultúrával rendelkezo Hollandiában önkénteseik a biciklisek számára készítettek webes útvonaltervezot. A holland ENFB kerékpáros szövetség elindította az elso webes kerékpáros útvonalajánlót, amely elso körben Utrecht tágabb körzetére muködik, ám az adatbázist a tervek szerint késobb a teljes országra kiterjesztik.

Ahogyan itthon a turistautakat mérik fel lelkes természetjáróink, úgy a fejlett kerékpáros kultúrával rendelkezo Hollandiában önkénteseik a biciklisek számára készítettek webes útvonaltervezot.

A holland ENFB kerékpáros szövetség elindította az elso webes kerékpáros útvonalajánlót, amely elso körben Utrecht tágabb körzetére muködik, ám az adatbázist a tervek szerint késobb a teljes országra kiterjesztik.

A bicikliutak és a biciklivel járható egyéb utak nyomvonalának és tulajdonságainak felmérését célzó projekt - akárcsak a hazai turistautak.hu - önkéntes alapon szervezodött: mintegy 70 lelkes kerékpáros járta be az utakat, és vitte számítógépbe azok paramétereit. A Fietsersbond.nl oldalon elérheto kerékpáros térkép létrejötte nem véletlen: Hollandiában minden harmadik utazásra a bicikli nyergében kerül sor, és az országban többezer, az autók számára elzárt kerékpárút található.

"Ez igazán egy holland probléma. Más országoknak kevés bicikliútja van, ezért ott a biciklisek is tudják használni az autós útvonaltervezoket. Nálunk, Hollandiában viszont az útvonalajánlók nem törodnek a legjobb kerékpáros útvonalakkal" - mondja Kees Bakker, a biciklis útvonaltervezo projekt vezetoje.


Az elmúlt hónapokban Utrecht körzetében mintegy 70 önkéntes kerékpáros vett részt az utak és kerékpáros sávok felmérésében. A bejáráskor több szempontból precízebbnek kellett lenni még a nagy, nemzetközi navigációs térképeket készíto cégeknél is. A kerékpárosok számára ugyanis igen fontosak az olyan részletek, mint például az útburkolat minosége, a táj szépsége, vagy éppen a közvilágítás megléte.

A weboldal jelenleg Utrecht körzetében képes útvonaltervezésre a fentiekhez hasonló, speciális paraméterek opcionális megadásával. A számított útvonalat GPX formátumban le is lehet tölteni, így azok a terepi navigációban is segítenek bennünket: például MapSource szoftverrel könnyedén feltölthetoek Garmin GPS vevokbe. Az önkéntes alapon szervezodo adatgyujtés sikere azon alapul, hogy a biciklisták örömmel osztják meg másokkal kedvenc útvonalaikat, és szívesen beszélgetnek azokról. A közösségi eszme- és adatcsere révén a hibák is gyorsan javíthatók.

Forrás: www.gpsmagazin.hu