Facebook Instagram Youtube

Kukásmellényt adna a biciklisekre a GKM

2006.12.12
forrás: [origo] A jövő év elején több ponton is változik a KRESZ. A buszokon is kötelező lesz a biztonsági öv, lakott területen kívül a gyalogosoknak és a bicikliseknek fényvisszaverő mellényt kell majd hordaniuk. Utóbbi ellen azonban a kerékpárosok tiltakoznak.Közlekedésbiztonsági megfontolásokból változik több ponton a KRESZ 2007 első negyedévében - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kedden Budakalászon, ahol a kerékpáros közlekedés fejlesztéséért adott át elismerést egy általános iskolának. A javaslatok szerint éjszaka, lakott területen kívül kötelező lesz a fényvisszaverő mellény viselése az úttesten tartózkodó gyalogosok és a biciklisek számára.

forrás: [origo]

A jövő év elején több ponton is változik a KRESZ. A buszokon is kötelező lesz a biztonsági öv, lakott területen kívül a gyalogosoknak és a bicikliseknek fényvisszaverő mellényt kell majd hordaniuk. Utóbbi ellen azonban a kerékpárosok tiltakoznak.

Közlekedésbiztonsági megfontolásokból változik több ponton a KRESZ 2007 első negyedévében - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kedden Budakalászon, ahol a kerékpáros közlekedés fejlesztéséért adott át elismerést egy általános iskolának. A javaslatok szerint éjszaka, lakott területen kívül kötelező lesz a fényvisszaverő mellény viselése az úttesten tartózkodó gyalogosok és a biciklisek számára.

A változások értelmében a járművekben minden gyermeket külön ülőhelyre kell ültetni (a jelenlegi szabály szerint két, hat év alatti gyerek ülhet egy helyen), és kötelező lesz a biztonsági gyermekülés használata is. A lakott területen kívül közlekedő buszokba ezentúl biztonsági övet kell építeni, amit használni is kötelező lesz. A gyerekeket szállító buszokat kívülről is meg kell jelölni, azokba utólag is be kell szerelni az öveket, illetve gyermeküléseket.

Jelenleg még egyeztetés alatt vannak azok a javaslatok, amelyek lehetővé tennék egy külön táblával a kamionforgalom korlátozását, jelentős sebességcsökkentést írnának elő egyes veszélyes vasúti átjárókban, vagy fokoznák a gyalogosok elsőbbségét. Egyeztetnek arról is, hogy a kerékpárosoknak ne legyen kötelező szigorúan jobbra tartani és külön tábla nélkül használhassák a buszsávokat. A javaslatokról hamarosan szavazni is lehet a GKM internetes oldalán.

László János, a biciklisek országos lobbiszervezete, a Magyar Kerékpárosklub elnöke az [origo]-nak azt mondta, a Kóka által bejelentett, a kerékpárosokra vonatkozó javaslatok eredetileg tőlük származnak, kivéve az úgynevezett kukásmellény viselését, azt korábban a Belügyminisztérium találta ki. Ezt a biciklisek elutasítják, helyette azt szeretnék, ha a szabályozás nem ragaszkodna a mellényhez, megfelelne a fényvisszaverő elemekkel ellátott biciklisruházat is.