Facebook Instagram Youtube

Mi ott leszünk: Föld Napja 2007. április 22.

2007.04.12
A Föld Napja fő rendezvénye ezúttal az éghajlatvédelem jegyében Budapest szívében zajlik három helyszínen, négy programmal, köztük az elmaradhatatlan biciklis felvonulással. Az április 22-i dátum jelöli az év legfontosabb természetvédelmi napját. Az aktuálisan felszínen lévő témák egyike a klímaváltozás, mely hatással van minden földi tényezőre, ezért nem hunyhatunk szemet fölötte, és kötelességünk közösen fellépni a probléma megismertetése, és a lehetőségek bemutatása érdekében. Városháza park – Jobb életminőség kevesebb energiával – klíMAvédelmet!

A Föld Napja fő rendezvénye ezúttal az éghajlatvédelem jegyében Budapest szívében zajlik három helyszínen, négy programmal, köztük az elmaradhatatlan biciklis felvonulással. Az április 22-i dátum jelöli az év legfontosabb természetvédelmi napját. Az aktuálisan felszínen lévő témák egyike a klímaváltozás, mely hatással van minden földi tényezőre, ezért nem hunyhatunk szemet fölötte, és kötelességünk közösen fellépni a probléma megismertetése, és a lehetőségek bemutatása érdekében.


Városháza park – Jobb életminőség kevesebb energiával – klíMAvédelmet!


A Magyar Kerékpárosklub 2007. április 22-én, a Föld Napján közös programokkal készül a BKV-val. Tudatosítani szeretnénk mindenkiben, hogy a városban a közösségi közlekedésnek és a kerékpáros közlekedésnek kiemelten fontos szerepe van: mindkettő választást jelent a legtöbb káros anyag kibocsátásért felelős autós közlekedéssel szemben.


A jövőben össze kell fogni azon feltételek megteremtéséért, amelyek lehetőséget adnak a két közlekedési mód összekapcsolására. Megoldást jelenthet a tömegközlekedési járműveken a kerékpárszállítás lehetőségének biztosítása és a kerékpártárolás megszervezése a főbb közlekedési csomópontokban illetve végpontokon.


A BKV és a Magyar kerékpáros Klub közös rendezvényén a Városháza téren egy autóbusz átváltozását kísérhetik figyelemmel. Merényi Dániel és csapata reggeltől estig azon szorgoskodik, hogy közös céljaink vizuális megjelenítését egy BKV-járművön tegye maradandóvá. A nap folyamán az autóbusz belső terében kiállítással és filmvetítéssel várjuk az érdeklődőket.


Ezek mellett a kerékpáros info-pontban kérdéseket tehetnek fel a bringázás minden technikai fortélyával kapcsolatban, a BKV-nál pedig, minden korosztályt környezetvédelemmel kapcsolatos kvíz-kérdésekkel és ajándékokkal várnak.


Ez az alkalom első állomása annak az országos éghajlatvédelmi kampánynak, amelynek keretében az Magyar Természetvédők Szövetsége és 13 környezetvédő szervezet gyűjt üzeneteket és aláírásokat, hogy a kormány és az Országgyűlés határozott lépéseket tegyen az éghajlatváltozás mérséklése érdekében.


A Városháza parkban a Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség, a Levegő Munkacsoport és tagszervezetei, a BKV és a Magyar Kerékpárosklub, a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Ökoszolgálat Alapítvány, a Tudatos Vásárlók Egyesülete, a Zöld Fiatalok „Föld Napja” néven non-profit, szemléletformáló kulturális rendezvényt szervez 2007. április 22-én 10 órától. A helyszínen a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is helyet kap saját programjával.


Gödör Klub - Alternatívák a Föld Napjára


Míg a Gödör Klub életében aktív szerepet vállaló civil szervezetek az éghajlati válsággal kapcsolatban felmerülő „felnőtt” kérdéseiket teszik fel a téma szakértőinek, a Föld Napján összegyűlt generációk közül a legfiatalabbak megrajzolják a szép, új világot.


A WAMP újrahasznosításban jeleskedő művészei a fogyasztási rutinokkal szemben mutatnak alternatívát termékeikkel, a BPStreet, és Greenpeace magyarországi aktivistái pedig a tájékoztatás személyességével, valamint a PUBLIC ART eszközével próbálják eljuttatni az emberekhez a Föld bolygó mindenkori üzenetét: együttműködés nélkül nincs megoldás!


Föld Napja a Merlinben – művészet, tudás, felfedezés


Ezen a napon minden a Föld körül forog. Arról beszélgetünk, amiért érdemes szeretni a környezetünket, beleértve a természeti kincseket, a levegőt, a növény-, és állatvilágot, a körülöttünk élő embereket, és saját magunkat. Ha szem előtt tartjuk a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elvet, és saját környezetünkben igyekszünk harmóniát teremteni, nagyobb szolgálatot teszünk bolygónknak, mint gondolnánk.


Ha végiggondoljuk, és kritikával fogadjuk az információkat melyekkel nap mint nap bombáznak minket, nem kényszerülünk arra, hogy előítéletek alapján hozzunk elhamarkodott döntéseket. Ezen a napon azt szeretnénk bemutatni, bár nincs egyedül üdvözítő megoldás, ha igényesek vagyunk környezetünkre, megtalálhatjuk minden életterületen azokat a megoldásokat, melyekkel a legkevesebbet ártunk környezetünknek és saját magunknak.