Facebook Instagram Youtube

Ne haljon meg több védtelen közlekedő az utakon!

Ne haljon meg több védtelen közlekedő az utakon!
2023.07.03
2023.07.01-jén, szombat éjszaka életét vesztette egy ember az Árpád híd kerékpárútján, a beszámolók szerint utcán versenyző elkövetők a szalagkorlátot áttörve gázolták el a 26 éves férfit.

Fél év se telt el a nagykörúti villamosmegállóban halálra gázolt lány tragédiája után, és alig két hét az Árpád híd budai hídfőjénél a kerékpárúton szabályosan haladó férfi halálra gázolása után. Hétfőn fotókat kaptuk arról, hogy a Kőbányai út kerékpárútját védő korlátot is letarolták, itt szerencsére nem ütöttek el senkit.

Mély fájdalommal és őszinte felháborodással tudunk reagálni ezekre a szörnyű eseményekre. Követeljük a felelősöktől, hogy azonnal tegyenek intézkedéseket annak érdekében, hogy többé ne halhasson meg védtelen közlekedő az utakon. Nem elégszünk meg ígéretekkel, hanem határozott cselekvést kérünk, mert amíg ilyen tragédiák történhetnek, amíg a rendőrség mellett is szabadon lehet versenyezni, addig senki nem tudhatja, ő következik-e.

A balesetért mindenki felelős, aki szemet huny a gyorshajtás és a városi autóversenyzés problémája felett. A Magyar Kerékpárosklub elkötelezett abban, hogy védelmet nyújtson a kerékpározóknak, és minél több ember számára tegye vonzóvá a kerékpározást, kitartóan dolgozik az utak biztonságának javításáért. Az általunk javasolt intézkedések közé tartozik a gyorshajtás szigorúbb szankcionálása, valamint a balesetveszélyes csomópontok felülvizsgálata és átépítése. Csak így lehet garantálni, hogy mindenki biztonságosan közlekedhessen az utakon.

Kérjük a hatóságokat és döntéshozókat, hogy adjanak választ az elmúlt időszak tragédiáira, tegyenek azonnali lépéseket a kerékpározók , gyalogosok és a többi autóvezető védelméért. Csak közös erőfeszítéssel és elkötelezettséggel tudjuk megakadályozni az ilyen szomorú események megismétlődését.

A Magyar Kerékpárosklub együttműködést kezdeményez a hatóságokkal, önkormányzatokkal és törvényhozókkal, hogy közösen dolgozzunk a városi közlekedésbiztonságáért, mert nem tűrhetjük tovább a közlekedők életének veszélyeztetését.

Szeretnénk kifejezni őszinte részvétünket az elhunyt kerékpáros családjának és szeretteinek. Egy ilyen tragédia rámutat arra, hogy sürgősen cselekednünk kell, hogy biztonságosabbá tegyük az utakat mindannyiunk számára.

Miután egymás után két esetben is vétlen, kerékpárutakon szabályosan kerékpározókat öltek meg, lemondjuk a július 10-ére tervezett Happy Mass a Váci úton 2023 eseményünket. Budapest első védett kerékpársávjaira szervezett örömtekerés helyett tüntetést szervezünk, mert bár örömmel fogadtuk az új sávokat, úgy gondoljuk, hogy sokkal határozottabb lépésekre van szükség a védtelen közlekedők biztonságáért. A demonstráció célja, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a városban kerékpározóknak és gyalogosoknak is joguk van a biztonságos környezethez, ahol nem féltik az életüket.

Kapcsolódó hírek

Amit minden várostervezőtől meg kéne kérdezni: Engednéd itt biciklizni a gyerekedet?

A dán várostervezők már generációk óta prioritásként kezelik, hogy olyan infrastruktúrát hozzanak létre, aminek köszönhetően a gyerekek akár egyedül is elbiciklizhetnek az iskolába. Az eredmény? Nem csak közösségibb, vidámabb és egészségesebb gyerekek, hanem közösségibb, vidámabb és egészségesebb felnőttek.

2019.09.13 |  aron
Teljesen rossz megközelítéssel beszélünk a halálos balesetekről

Az autóvezetés potenciális veszélyessége és a baleseti áldozattá válásban lévő egyenlőtlenség alapján joggal lenne elvárható a sofőrök magasabb szintű felelőssége és elszámoltathatósága. Miközben a gépjárműveket az utasok minél hatékonyabb védelmére tervezték, komoly kockázatot jelentenek a közlekedés többi résztvevőjére. Sajnos azonban a vezetés annyira beépült kultúránkba, hogy amikor tragédia történik az utakon, hajlamosak vagyunk a sofőröket védeni a sokkal sebezhetőbbekkel szemben.

2018.02.15 |  aron
Több mint ezren tekertünk az élhetőbb Bartók Béla útért!

1100-an tüntettünk a helyi érdekeltségekkel közösen a Bartók Béla úti kerékpársávok és szélesebb járdák megépítéséért. A főváros titokban lesöpörte a mindenkinek kedvező terveket az asztalról, akár a járdák szűkítésének árán is.

2016.07.12 |  aron