Facebook Instagram Youtube

Kerékpárosbarát földutak - Talajstabilizálás

Kerékpárutak építése esetén gyakran a szilárd burkolatot tekintik az egyetlen lehetséges útburkolatnak. Ezzel szemben számos példa létezik földes utas kerékpárutakra, vagy akár északi országokban országutakra is. A földes utak megfelelő teherbírásának biztosítására, illetve szerkezetének determinizálására (a kátyúk keletkezésének, vagy az útpálya megsüllyedésének megakadályozása, stb.) különböző eljárások léteznek.

Földes utaknál a fő probléma a porzás, mivel ha az út porzik azzal kátyúk keletkeznek. A porzás megakadályozására az egyik megoldás a kalcium-kloridos talajstabilizáció, melynek működési elve a következő. Az út felületére kalcium-kloridot (az anyag környezetbarát) permeteznek, ami beszivárog a talaj felső 10-15 centiméterébe. A kalcium megköti a levegő páratartalmát, így az út felülete állandóan „nedves” lesz, aminek köszönhetően a porzás megszűnik. A hatás időtartama 6-8 hónap, ami kis mértékben függ a környezeti viszonyoktól (havazás, napsütés, stb.). Ez növelhető, ha a talaj fizikai stabilizálása, vagy akár teljes rekonstrukciója után történik a kezelés.

A stabilzált földút jó megoldás lehet például erdei kerékpárutak kivitelezésére, vagy meglévő földes utak kerékpározhatóvá tételére.

 

Stabilizált földes út az Enns völgyében


Ilyen eljárást alkalmaznak más területeken is, például teniszpályák vagy szabadtéri színpadok pormentesítésére is.
Az eljárás egyik, napjainkban igen fontos előnye az ára. Míg az aszfaltozás négyzetméterenkénti költsége körülbelül 7000Ft, a stabilizációs eljárásé nagyjából 200-600Ft.

Egy videó az eljárásról:

Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.