Tagsági akció 2020 tél

Mit kell vinni egy túrára?

Címkék:

A legfontosabb: egy üzembiztos, biztonságos közlekedésre alkalmas és  szabályosan felszerelt kerékpárt. Ha nem használtad régóta kerékpárodat, érdemes túra előtt egy héttel a gumikat, fékeket, váltókat ellenőrizni, hogyha valamelyiknek a szervizelése szükséges, azt még a túra előtt meg tudd tenni.

Első-hátsó világítás: akkor se hagyd otthon, ha úgy tervezed, hogy még világosban hazaérsz!

Étel, ital: Az egyéni szükségleteidnek megfelelő mennyiségű étel és ital. Mindenképp javasoljuk, hogy reggelizz a túra indulása előtt! Túra közben nagyon jól tud jönni egy műzli szelet vagy egy kis csoki. A túra alatt lesz beiktatva pihenő, amikor uzsonnázni is lehet, de vásárlásra nem minden esetben lesz lehetőség. Vízvevőpontoknál szükség esetén megállunk. Egy kulacs mindig jól jön! (A napközben biztosított frissítő nem fedezi az egész napra szükséges étel- és italmennyiséget.)

Tartalék belsőt defekt esetére.

Sisak: Túráinkon a bukósisak viselete ajánlott! A bukósisak használata csak egyetlen esetben kötelező, ha lakott területen kívül 40 km/h feletti sebességgel haladunk. Ezt leszámítva mindenkinek a saját döntése a sisakviselés, de mi szívből ajánljuk sportoláshoz és 14 év alatti gyerekeknek! (A sisakviselésről itt írunk részletesen)

Öltözet: Nemcsak speciális kerékpáros ruhában lehet túrázni, de fontos, hogy a várható időjárásnak megfelelően öltözzünk. Minden esetben javasolt a réteges és kényelmes öltözet! Érdemes odatenni egy kicsire összehajtható esőkabátot. Nyáron, meleg időben, napszemüveget és ha nincs sisakod, akkor napszúrás ellen érdemes sapkát viselni!

Csomag: Aranyszabály! Annyi cuccot hozz magaddal amennyit elbírsz! :) Egy napos túrára elég egy kis hátizsáknyi cucc. Ha van csomagtartód érdemes megfontolni, hogy azon hozod a cuccod. Előnye, hogy nem izzad a hátad, a csomag súlya nem húzza a vállad, és így több energiád marad a tekerésre.

Láthatósági mellényt szürkületbe nyúló túra esetén ne felejtsd otthon! A fényvisszaverő mellényt lakott területen kívül szürkülettől, illetve rossz látási viszonyok esetén kötelező viselni.

Ami még jól jöhet: naptej, szúnyogriasztó, kullancsriasztó, kálcium (allergiás reakcióra), gyógyszer, ami utazáskor szükséges.

 
Mit mond a KRESZ és a KÖHÉM?
A kerékpár a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez ugyanazok a feltételek szükségesek, mint más jármű esetében:
  • járművezetésre alkalmas állapotban kell lenni;
  • ismerni kell a KRESZ-t.

A kerékpárodnak is közlekedésre alkalmas állapotban kell lennie, és fel kell szerelned a megfelelő tartozékokkal. Ezeket a KRESZ egy KöHÉM rendeletre hivatkozva határozza meg, vannak kötelező és ajánlott tartozékok.

A KÖHÉM által előírt kötelező kerékpár-tartozékok:


 

Töltsd le a teljes Kisokost PDF formátumban!