Támogasd 1%-oddal a Kerékpárosklubot!

Green belt

A GREEN BELT projekt elsősorban az egykori Vasfüggöny helyén létrejött európai Zöld Sáv azaz Green Belt fejlesztésére fókuszál a természeti potenciálra alapozva. A projekt fenntartható közlekedéstervezési, területi tervezési, turizmusfejlesztési és környezeti szemléletformáló tevékenységeket valósít meg. A Magyar Kerékpárosklub ennek keretében fenntartható közlekedésfejlesztési és kerékpárosturisztikai fejlesztések megalapozásában és a határmenti Fertő térség kerékpárosturisztikai propagálásában vesz részt.

Részletesebben:

A volt vasfüggöny mentén, Európa leghosszabb természetes élőhelye konzerválódott az évtizedek alatt, köszönhetően a nehéz megközelíthetőségnek.. A projekt célja elősegíteni a kommunikációt a természettől eltávolodott emberek között, valamint tudatosítani az emberekben, hogy a természetvédelem összeegyeztethető a fenntartható regionális fejlesztésekkel : > A határok elválasztanak, a természet összekapcsol bennünket. '"Borders separate. Nature unites" A GREEN BELT projekt elsősorban az európai Green Belt fejlesztésére fókuszál a természeti potenciálra alapozva fenntartható közlekedéstervezési, területi tervezési, turizmusfejlesztési és környezeti szemléletformáló tevékenységeket valósít meg.

A konkrét célok a következők:

  • a különösen veszélyeztetett környezeti területek biodiverzitás mérésének és menedzsmentjének az előmozdítása, ebben az esetben a volt határmenti területeken
  • ezen régiók természeti potenciáljainak kihasználása a regionális fejlesztésekhez (különösen a turizmus és a forgalom)
  • a CADSES térségek integrációjának segítése a "Natura 2000" hálózatba

A Magyar Kerékpárosklub által vállalt fő tevékenységek:

  • Az érzékeny területek fenntartható közlekedési lehetőségeinek felmérése (kerékpár, közösségi közlekedés) és 3 db "Best Practice" feldolgozása.
  • A fenntartható közlekedésfejlesztés megvalósíthatósíthatóságának vizsgálata.
  • 1 db kiválasztott, tematikus, a Green Belt menti kerékpárútvonal mintaszerű előkészítése és propogalása (táblázási terv, kerékpárosbarát vállalkozói hálózat kiépítése).
  • 3000 db több nyelvű turisztikai, ajánlatokat tartalmazó promóciós brossúra kidolgozása és terjesztése.
  • Transznacionális ws szervezése Sopronban a 2. WP-hez kapcsolódóan.