Facebook Instagram Youtube

A vasútvonalakkal együtt megszűnik a kerékpárszállítás 14 vonalon

grg
2007.03.02
2007. március 4-től a MÁV 14 mellékvonalán megszűnik a vasúti személyforgalom, hivatalosan a személyszállítás „ideiglenes szüneteltetésére” kerül sor. Az érintett települések kiszolgálását a területileg illetékes Volán társaságok veszik át. A vasúti személyforgalom megszüntetése az érintett vonalakon egyúttal a kerékpárral történő utazás megszüntetését is jelenti, egyik érintett Volán társaság sem vállalja ugyanis menetrendszerinti járaton kerékpár szállítását. A hír kapcsán megvizsgáltuk, milyen módon lehet autóbuszon kerékpárt szállítani.

2007. március 4-től a MÁV 14 mellékvonalán megszűnik a vasúti személyforgalom, hivatalosan a személyszállítás „ideiglenes szüneteltetésére” kerül sor. Az érintett települések kiszolgálását a területileg illetékes Volán társaságok veszik át.
A vasúti személyforgalom megszüntetése az érintett vonalakon egyúttal a kerékpárral történő utazás megszüntetését is jelenti, egyik érintett Volán társaság sem vállalja ugyanis menetrendszerinti járaton kerékpár szállítását.

A hír kapcsán megvizsgáltuk, milyen módon lehet autóbuszon kerékpárt szállítani.

 

A fejlettebb kerékpáros kultúrával rendelkező országokban léteznek megoldások a kerékpárok autóbuszon történő eseti vagy csoportos szállítására: több országban egy-két (megfelelő tisztaságú) kerékpárt felengednek a járműre vagy elhelyezhető a csomagtérben, a turisztikailag frekventált vonalakon pedig – jellemzően ilyenek a hegyekben közlekedő járatok – a szezonban az autóbuszra biciklitartót vagy kerékpárszállító utánfutót erősítenek. Csoportos igény (pl. egy iskolai osztály) esetén persze más járatokon is lehetséges a kerékpárszállítás.

Magyarországon jelenleg nem megoldott a kerékpárok autóbuszon történő szállítása, és a hazai autóbusz társaságok nem is tervezik hasonló szolgáltatás kialakítását. Igaz, ezt semmilyen jogszabály nem írja elő számukra.

A Volán társaságok menetrend szerinti járataira azonos utazási feltételek vonatkoznak. Eszerint amennyiben az autóbusz csomagterében elfér, útipoggyászként összecsukható kerékpár szállítható. Egyébként egy utas legfeljebb 2 db, egyenként maximum 20 kg tömegű és 100x50x50 cm méretű csomagot szállíthat. (A csomagok szállítása - szemben a vasúti kerékpárszállítással - ingyenes.) Vagyis a hagyományos kerékpár szállítását az utazási feltételek sem teszik lehetővé.

Néhány Volán társaságtól azt a választ kaptuk, hogy csoportos igény esetén előzetes bejelentésre utánfutós járművet állítanak ki.
A gyakorlatban a buszvezető jóindulatától függ, megengedi-e, hogy biciklinket elhelyezzük a busz gyomrában vagy felvigyük az utastérbe.
Egy tiszta, ápolt kerékpár persze biztos jobb esélyekkel indul, mint egy sáros monti...