Facebook Instagram Youtube

Biztonságosabb bicikliutakért tekertek a kerékpárosok Budapesten

Forrás: MTV 1 Híradó, 2007.10.28.  Mv.: - Biztonságosabb bicikliutakért tekertek a kerékpárosok Budapesten. A felvonulással egy október 19-i baleset áldozatára is emlékeztek. Különben évente 100 biciklis hal meg az utakon. R.: - Csendben gyülekeztek a biciklisek az Erzsébet téren. "A mai nap a lassúságról fog szólni." R.: - Lassan kerekeztek végig a városon a Thököly és a Stafánia út kereszeződéséig mentek. Egy hete ugyanis itt ütött el egy szabályosan közlekedő biciklist egy kanyarodó teherautó. A férfi azonnal meghalt. Teste a kerekek közé szorult, csak a tűzoltók tudták kiszabadítani. Az emlékére állították ide ezt az úgynevezett szellembiciklit. A kerékpáros klub elnöke szerint a 160 km-nyi fővárosi bicikliút nagy része ilyen, a járdára festett csík. Ha ezen mennek a biciklisek, akkor az autósok nem látják őket, és nem is számítanak rájuk egy kereszteződésben. László János, elnök, Magyar Kerékpárosklub: - Ha itt jön a kerékpáros, eltakarja a fa, telefonfülke, taxiállomás, és minden más, van közötte 10-15 méter, lehet, hogy az a teherautó vezető még, ha akarná se látná, hogy itt jön egy kerékpáros. R.: - Azt a klubvezető is elismeri, hogy gyakran a kerékpárosok sem figyelnek eléggé. A Főpolgármesteri Hivatalnál azt mondták, folyamatosan egyeztetnek a kerékpárosklubbal a bicikliutakról. Tavaly 30 km-nyi kerékpárút épült Budapesten, ezek nagy része már biztonságos. A következő két évben pedig uniós támogatással újabb 16 km építését tervezik.

Forrás: MTV 1 Híradó, 2007.10.28.

 

Mv.: - Biztonságosabb bicikliutakért tekertek a kerékpárosok Budapesten. A felvonulással egy október 19-i baleset áldozatára is emlékeztek. Különben évente 100 biciklis hal meg az utakon.
R.: - Csendben gyülekeztek a biciklisek az Erzsébet téren. "A mai nap a lassúságról fog szólni."
R.: - Lassan kerekeztek végig a városon a Thököly és a Stafánia út kereszeződéséig mentek. Egy hete ugyanis itt ütött el egy szabályosan közlekedő biciklist egy kanyarodó teherautó. A férfi azonnal meghalt. Teste a kerekek közé szorult, csak a tűzoltók tudták kiszabadítani. Az emlékére állították ide ezt az úgynevezett szellembiciklit. A kerékpáros klub elnöke szerint a 160 km-nyi fővárosi bicikliút nagy része ilyen, a járdára festett csík. Ha ezen mennek a biciklisek, akkor az autósok nem látják őket, és nem is számítanak rájuk egy kereszteződésben.
László János, elnök, Magyar Kerékpárosklub: - Ha itt jön a kerékpáros, eltakarja a fa, telefonfülke, taxiállomás, és minden más, van közötte 10-15 méter, lehet, hogy az a teherautó vezető még, ha akarná se látná, hogy itt jön egy kerékpáros.
R.: - Azt a klubvezető is elismeri, hogy gyakran a kerékpárosok sem figyelnek eléggé. A Főpolgármesteri Hivatalnál azt mondták, folyamatosan egyeztetnek a kerékpárosklubbal a bicikliutakról. Tavaly 30 km-nyi kerékpárút épült Budapesten, ezek nagy része már biztonságos. A következő két évben pedig uniós támogatással újabb 16 km építését tervezik.