Facebook Instagram Youtube

Csepel-sziget kincsei kétkeréken

Csepel-sziget kincsei kétkeréken
2016.04.28
Fedezd fel a Csepel-sziget kincseit két keréken!

Fedezd fel a Csepel-sziget kincseit két keréken!

A sziget már az ősidőktől lakott, de a rómaiaknak is volt településük itt. A hagyomány szerint Árpád vezér szálláshelye volt és nevét lovásza után (Sepel) kapta. A középkorban a királynék nászajándékát képezte a terület. 1698-ban Savoyai Jenő herceg, vásárolta meg, aki mint gondoskodó földesúr, kultúrapártoló személyiség, rengeteget tett a vidék felvirágoztatásáért, ezért Eugén-szigetnek is nevezték.

A Csepel-sziget etnikai képe igen sokszínű. Első szerb telepesei még a XII. században érkeztek. Mai, leginkább megőrzött, etnikai szigetük Lórév. A német etnikum több szigeti településen őrzi hagyományait.  A máig megőrzött régi szokásokat bemutató, felidéző ünnepnapokon, nemzetközi néptánc fesztiválokon és falunapokon kívül a sziget települései számos más rendezvénynek, kulturális fesztiválnak és gasztronómiai események adnak otthont, illetve kiváló horgász helyekkel, valamint nagyszerű vizitúra ajánlatokkal, csónakbérlési lehetőségekkel is várják az ide látogatókat!

Meghívhatunk egy körre?

Túraútvonal

Budapest, Gubacsi híd – Vizisport u. – Meddőhányó u. – Szigetdűlő középső útja -  Felső Duna sor – Vadvíz u. – Forster János u.– M0-ás híd- Szigetszentmiklós, Üdülő sor – Rév út – Bíró Lajos u.- Rév sor - Ádám Jenő stny – Taksonyi híd – Dunavarsány, Nyárfás sor, Duna sor – Majosháza, Zrínyi u. – Rákóczi u. – Széchenyi sétány  – Áporka, Sziget sor – Kiskunlacháza, Hattyú utca – Vadkacsa u. –Sellő u. – Pihenő stny – Ráckeve, Peregi Dunasor – Szitakötő u. – Lacházi út – Árpád híd –József Attila u. - Ady E. u., - Vörösmarty u. – Keszeg sor – Szigetbecse, Napospart sor – Királyréti Duna sor – Makád, Gyálai sor – Ezüstpart – Tassi zsilip - Tassi-zsilip – Makád, Ezüstpart – Gyálai út – Táncsics u. – Kossuth L. u. – Lórév – Dundity A. u. – (kitérő a komp kikötő felé a Zichy kápolnához) –Ráckeve, Bajcsy-Zsilinszky u. – Gábor Áron u. – Hunyadi u. – Búza u. – Árpád u. – Kossuth L. u. – Tókert sor – Stigetszentmárton, Dunapart-Alsó u. – Nyárfa u. – Vasút u. – HÉV állomás

Az útvonal főként kis forgalmú aszfaltos közúton, kis részben murvás vagy földúton halad.

Táv: 90 kilométer.

A túra útvonalan vagy közelében több tömegközlekedési kapcsolat is található, így például a H6-os HÉV,  vagy a Kunszentmiklós-Tassi vasútállomás, de Lórévi kompátkeléssel az Adonyi és Pusztaszabolcsi vasútállomások is könnyen elérhető.

HÉV (H6): Közvágóhíd - Ráckeve (menetrend)

MÁV menetrend

Ráckevei Duna mentén kerekezve letölthető és nyomtatható információs térkép: Információs oldal - Térkép   Kerékpáros tematika: Magyar Kerékpárosklub  -  Design: FRIGORIA Könyvkiadó Kft.  -  Térkép: Dimap Bt.

Letölthető útvonalleírás - Letölthető térkép (KML) (KMZ) (GPX)

Túraútvonal jelzése, ezt kövesd! (Az útvonal áprilisban kerül kijelölésre.)

 

 

 

 

Látnivalók

Szigetszentmiklós

A Ráckevei- Duna ág nyugodt pihenőhelyet kínál a vízi sportok és a horgászat kedvelőinek is. A Duna menti tanösvény a természet olyan csodáját tárja a látogatók szeme elé, mint ritka orchideafajokkal tarkított úszólápok.
 A Csepel Autógyár Gyártmánytörténeti Múzeuma, az egykori gyárban készült teherautók, autóbuszalvázak tekinthetőek meg, melyet a gyártás folyamatát bemutató és a gyár történetéről szóló dokumentációk egészítenek ki. Innen pár perc sétára, a „Kalandgyár” is izgalmas szórakozást kínál magaslati kötélpályáival, ketrecfocival, vagy épp a falmászóterem kihívásaival.

Minden év őszén megrendezik a Szabacsi Napot. Programjában a gasztronómiai élvezetek mellett betekintést nyerhetnek a népi mesterségek fogásaiba, a nyitott portákon az őszi termések kínálata várja a látogatókat.

Szigethalom

Emese Várispánság néven,12 hektáros területen újraalkottak egy Árpád-kori települést, ahol korhű körülmények között szemléltetik a korai középkor varázslatos világát. A „szomszédban” található Családi Vadasparkban pedig az állatok mellett játszótér, halastó, kisállat-simogató kínál kikapcsolódási lehetőséget, de a helyszín egy családi piknikezésre is kiváló.

Ráckeve

A Duna-parti üdülőterületek, az Angyali-sziget nádassal övezett, romantikus világa kedvelt kirándulóhellyé teszik Ráckevét.

A hídlábnál áll a millenniumra épült szecessziós városháza. Felújított tűzjelző tornyából gyönyörű kilátás nyílik a vidékre. A város nevezetes műemléke az 1487-ben épített Boldogasszony-templom, amely az ország egyetlen gótikus stílusú ortodox temploma.

Állandó kiállítással várja vendégeit a Hajómalom Ipartörténeti Emlékhely, az Árpád múzeum, amely a térség régészeti emlékeit, a középkori múlt tárgyi és okleveles anyagát mutatja be.

Sokéves hagyomány az Országos Nemzetiségi Fesztivál és a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár. Jelentősek az évről-évre visszatérő templomi és kastély koncertek, a Kisdunai Népzenei és Néptánc Találkozó (augusztus második felében), a szerb Nagyboldogasszony templom búcsúja (augusztus vége), valamint a Szent István-napi lampionos csónakfelvonulás.

A barokk stílusban épült Savoyai kastély a város egyik legimpozánsabb épülete. Johann Lucas Hildebrandt építész tervei alapján 1702-ben kezdtek el építeni. Ma kastélyszállót és éttermet találunk benne.

A meleg vízű termálstrand (AquaLand) élménystranddal, wellness világgal és szállás lehetőséggel is várja a vendégeket.

Ráckevétől nem messze, Szigetbecsén található André Kertész, világhírű fotóművész emlékmúzeuma.

Makád

A Csepel-szigeten csak fekvése szerint az utolsó, gyönyörű tájával, hívogató vizeivel az elsők közé sorolható. Vizeiben megtalálható szinte minden halfaj, de Makád madárvilága is egyedülálló. A falu öreg temetőjében még megtalálhatók a hagyományos kopjafák, templomukban pedig az 1744-től vezetett egyházi anaykönyvek. Hamarosan kerékpárosbarát kemping is épül.

Tass

Nevét Árpád fejedelem unokájáról kapta. A természeti környezet nagy része még ma is érintetlen, ezért emlegetik országszerte a falut horgász paradicsomként.  A község területén található a dr. Szelecsényi Zsigmond ártézi kút, a Darányi kastély és sírkert is, amely a Nemzeti Pantheon része. De ide tartozik a Tassi-zsilip, a Szigetfői Őrfa és a Rózsa-szigeti horgásztanya és kemping is.
A Ráckevei Duna-ágban szabad strand áll a fürdőzni vágyok és a széllovasok rendelkezésére.

Lórév

A Csepel-sziget déli részén Pest megye egyik legrégebben lakott helye a Ráckeve melletti Lórév, közel a Duna fő ágához. A Duna árterében áll a Zichy kápolna. A kápolnát azon a helyen emelték Zichy Ödön emlékére 1859-ben, ahol Görgey Arthur tábornok 1848-ban felakaszttatta az árulónak tartott grófot. A község hűen ápolja szerb örökségét, jeles eseményei a Lórévi Színházi és Kulturális Napok, ami a Magyarországi Szerb Színház és a hazai szerb kisebbség egyik legjelentősebb eseménye, valamint az agusztusi Szerb Búcsú.

Szigetszentmárton

A település egyik fő mozgatórugója a helyi szabad strand, ahol nyaranta a szórakozni vágyok sokasága táncol esténként. A képen látható Katolikus templom 1788-ban épült. Külön érdekessége a településnek, hogy Református templomát, amit 1959-ben az akkori hatalom templomépítési tilalmát kijátszva építettek, berendezéseit önkéntes felajánlásokból megteremtve, illetve a Polgármesteri Hivatlba található Szent Márton Mozaik, ami ez egyik legnagyobb az országban.

 

Fotók a Szigetszentmiklósi TDM engedélyével: Halász Áron, Horváth Mónika, Köves Ferenc, Lévay Tamás, Nagy Ferenc, Sabján Gábor, Ghile Gábor, Zamody Gábor

Jó tanácsok túrázóknak!

 • Mindig megfelelően felkészített, világítással, prizmákkal szabályosan felszerelt kerékpárral indulj útnak! Ha gondolod, hozz magaddal sisakot!
 • Ne feledkezz meg az enni- és innivalóról, nyáron a fényvédelemről sem!
 • A túra jelentős része nem szilárd burkolatú úton halad, ahol eső után egyes részeken a sár miatt nehéz lehet a haladás. Ilyenkor széles kerekű kerékpár ajánlott, ahol a gumik a sárvédőtől és a villáktól legalább 2-3 cm-re vannak.
 • Vidd magaddal a defektjavító készleted minden hosszabb túrára (pumpa, pótbelső, gumileszedő, kerékanyához való villáskulcsok)!
 • Válaszd az erőnlétednek megfelelő távot!

Ezúton köszönjük támogatóinknak a projekt megvalósításában nyújtott segítségüket:

 • Makádi Önkormányzat
 • Magyar Turizmus Zrt. Budapest-közép-dunavidéki RMI
 • Ráckevei Önkormányzat
 • Ráckevei Tourinform
 • Kis-Duna mente TDM Nonprofit Kft.
 • SZTK Riders
 • Tassi Önkormányzat
 • Wekerlei Társaskör

Kövesd a Kerékpárosklub Dél-Pesti Területi Szervezetét honlapunkon  vagy facebook oldalukon.


A program a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs Alapítvány segítségével  valósulhat meg. Projekt azonosító: NCTA-2014-10906-E.

 

 

Kapcsolódó hírek

Regionális turizmusfejlesztésbe kezd a Magyar Kerékpárosklub

Regionális turizmusfejlesztésbe kezd a Magyar Kerékpárosklub.

2015.05.20 |  aron
Kétkeréken Székesfehérvárról a Gaja-völgybe

Egy nagyon aktraktív, változatos tájképű kerékpáros túraútvonalat szeretnénk ajánlani! A túra során meglátogathatunk kastélyokat, pihenhetünk tóparton , barangolhatunk erdőben és gyönyörködhetünk a felbukkanó dombokban. Az útvonal hol sík, hol dombos, kezdő és gyakorlott túrázóinknak is ajánljuk.

2016.04.28 |  Varga Andrea
Keleti kerékpáros körtúra Debrecen környékén

Minden, amit tudni kell a Keleti kerékpáros körtúráról - útvonal leírás, látnivalók, térkép - itt megtalálod!

2016.04.28 |  Varga Andrea