Facebook Instagram Youtube

Lakatolási tanácsok

2008.04.17
Mindig lakatolj! Soha ne hagyd kint a biciklid sehol! Még a pincében, tárolóban is kell lakatolni, mert innen is tömegével viszik a bringákat! Sodronyzárat soha! Nem érnek semmit, pár másodperc alatt elvághatóak még a vastagabbak is. Hova? Erős oszlophoz, korláthoz, stb. Mindig kösd össze a gyorszáras kereket is a vázzal! Inkább jól látható helyre lakatolj, ha eldugod, a tolvaj is nyugodtabban dolgozik. Vázszámot írd fel!
 • Mindig lakatolj!
 • Soha ne hagyd kint a biciklid sehol! Még a pincében, tárolóban is kell lakatolni, mert innen is tömegével viszik a bringákat!
 • Sodronyzárat soha!
 • Nem érnek semmit, pár másodperc alatt elvághatóak még a vastagabbak is.
 • Hova?
 • Erős oszlophoz, korláthoz, stb. Mindig kösd össze a gyorszáras kereket is a vázzal! Inkább jól látható helyre lakatolj, ha eldugod, a tolvaj is nyugodtabban dolgozik.
 • Vázszámot írd fel!
 • Ha ellopnák a bringád, csak ezzel tudnak a rendőrök nyomozást indítani. Tegyél feljelentést! Érdemes internetes fórumokon körözést feladni fotóval. Volt már olyan szerencsés, akinek meglett a bicaja.
A lakatolás Keressünk egy jó helyet, ahova lekötjük lovunkat. Olyan nincs, hogy egy bolt előtt lezáratlanul hagyjuk biciklinket, mondván figyelünk rá. Nem tudunk minden pillanatban odanézni, és megtörtént már, hogy hétköznap délben loptak el egy biciklit a Jászai Mari téri gyorsétterem elől, míg a tulajdonost éppen kiszolgálták. Mindig stabil dologhoz lakatoljunk, olyasmihez, aminek mindkét vége zárt. Adott esetben ilyennek minősül egy KRESZ- tábla oszlopa, vagy egy erősebb fa is. Olyanra is volt már példa, hogy egy oszlopot emeltek ki a helyéről, és elvitték a biciklit... Nagyon fontos, hogy ne csak a vázat, vagy a kereket kössük ki, hiszen így könnyen lelopható marad a nem oda kötött rész. Mindig fűzzük át lakatunkat a vázon, és lehetőleg az első keréken is. Mozdítható tárgyakat, mint lámpát, táskát, kulacsot nem érdemes a biciklin hagyni. A lakatok Érdemes kerékpárunk értékének 10%- át lakatra költeni. Ez biciklinként eltérő, de köztudottan nyugodtabbak lehetünk, ha nem a már említett olcsó áruházi tucat (ál)lakatokból vásárolunk. Érdemes a jó zárért kerékpárboltba menni, és ott is a már pár ezer forintba kerülő, és valamivel nehezebb (2-3 kilós) de sokkal erősebb termékek közül válogatnunk.
 1. Sodrony, vagy spirál zár
 2. Sajnos ezek a leggyengébbek, egy könnyen beszerezhető erővágóval pár másodperc alatt elvághatóak. A vastagabb sodronyszál is csak másodpercekkel hosszabbítja meg a tolvaj munkáját. Ennél sem biztonságosabb sokkal a barkácsboltokban kapható lánc.
 3. Gerinclakat
 4. Ez a legnagyobb átverés. Bár masszívnak tűnik a hengerei miatt, de azok könnyen összenyomható műanyagok, melyekben egy vékony sodronyszál fut!
 5. Edzett acél lánc
 6. 4-5 ezer forintért kaphatóak edzett acél láncok, speciális textilborítással. Ezek jóval nagyobb biztonságot nyújtanak a tolvajok ellen.
 7. U-lakat
 8. A legjobbnak viszont mindenki az alakjáról elnevezett U- lakatot tartja. Ezek közül is érdemes a márkásat választani, viszont ennél a típusnál elenyészőek a lopások. Egyetlen hátránya, hogy rövidebb, mint egy lánc. További információk >>