Facebook Instagram Youtube

Megújult a Városligeti KRESZ Park

grg
2007.05.21
A Szeretem Magyarországot Klub kezdeményezésére, egy példaértékű összefogás keretében szakemberek, vállalkozók és civil önkéntesek - a gyermeknapot megelőzően - felújították a Városligeti KRESZ Parkot!

A Szeretem Magyarországot Klub kezdeményezésére, egy példaértékű összefogás keretében szakemberek, vállalkozók és civil önkéntesek - a gyermeknapot megelőzően - felújították a Városligeti KRESZ Parkot!

A Közlekedési Múzeum mellett található Városligeti KRESZ Park fővárosunk legnagyobb oktató parkja volt a 70-es, 80-as években. A rendszerváltozást követően a park gondozása, őrzése megszűnt, a park használhatatlanná vált. Az elektromos berendezéseket, valamint az alumíniumból készült KRESZ tábla és jelzőlámpákat tartó oszlopokat tőből kivágták. Az útburkolati jelek lekoptak, a padokat szétszerelték. Az elmúlt évtizedben sem a terület tulajdonosa, sem más intézmények, szervezetek nem tettek semmit a helyreállításért.

Annak érdekében, hogy napjainkban gyermekeink újból lehetőséget kapjanak arra, hogy játékos formában megtanulhassák a közlekedés alapszabályait, a forgalomban történő helyes viselkedési formákat, valamint a kerékpárral történő szabályos és biztonságos közlekedést, a Szeretem Magyarországot Klub megszervezte a park felújítását civil szervezetek, önkéntesek és támogatók bevonásával.

A Szeretem Magyarországot Klub ismert közéleti személyiségek összefogásával alakult 2006. elején, célja a közfigyelem ráirányítása a fontos, társadalmat érintő problémákra és megoldási lehetőségekre. A Klub tagjai a Városligeti KRESZ Park felújításával azt szeretnék üzenni, hogy összefogással és önkéntes társadalmi munkával mindenki tehet lakókörnyezete, életminősége jobbításáért. A kezdeményezés minden résztvevője hiszi, hogy munkájával, jó példával jár elöl, és az alábbi történet hitet adhat a kistelepülésektől a nagyvárosokig az egész ország lakosságának, hogy érdemes tenni a változásért, és nem csak reménykedni a másoktól várt megoldásban.

Kb. két hónapja, hogy Sáfár Zoltán a Godot Galéria és Kávéház valamint a Dumaszínház alapítója egy kéréssel fordult társaihoz a Szeretem Magyarországot Klub tagságához. Elmesélte, hogy egy városligeti biciklizés után gyermekeinek megígérte, megpróbálja megmenteni az elkeserítő állapotban lévő KRESZ Parkot és ehhez kérte a többiek segítségét.

Miután az elmúlt hetekben a Szeretem Magyarországot Klub a felújítás ötletével az érintett szakembereket, vállalkozásokat megkereste, egy széleskörű összefogás alakult ki, aminek végeredményeként az elmúlt napokban a Főut-Vonal Kft legyártotta, valamint kihelyezte a KRESZ táblákat és tartóoszlopaikat (amik horganyzott fémből készültek és nem alumíniumból, ezzel is megelőzve az eltulajdonításukat). Az útburkolati jelek újra felfestésre kerültek. Az Allianz Hungária - az átalakítás költségeinek felvállalásán túl - a KRESZ-táblákra a gyermekek számára könnyen érthető magyarázótáblákat szerel fel, valamint a parkot bemutató térképeket helyezett ki.A Siemens Zrt. jóvoltából újra vannak a parkban forgalmi- és gyalogoslámpák. A Máv Zrt. segítségével a gyermekek megismerhetik az András kereszttel ellátott vasúti jelzőlámpák működését. Az ELMŰ Zrt. biztosítja a jelzőlámpák elektromos ellátását. A néhol feltöredezett aszfaltot a Strabag munkatársai kijavították. A FŐKERT Zrt. szemétgyűjtők kihelyezéséről gondoskodott a Park területén. Annak érdekében, hogy megóvjuk a Parkot a további rongálásoktól az In-Kal Security 4 darab éjjel-nappal működő térfigyelő kamerát helyezett el és gondoskodik a folyamatos felügyeletről.

A Klub tagjai és az ötlet civil támogatói 2007. május 20-án, vasárnap társadalmi munkában megtisztították a különböző hulladékoktól a területet, virágot ültettek és a kezdeményezéshez csatlakozó Budapest Rekonstrukció elnevezésű civil kezdeményezés aktivistáival együtt helyreállították és lefestették az ez idáig használhatatlan padokat.

Azon túl, hogy az érdeklődők újra birtokba vehetik a területet, a Közlekedési Múzeum munkatársai múzeumpedagógiai foglalkozásaiknál, valamint az Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Budapesti Rendőrfőkapitányság szakemberei, a közlekedésbiztonsági oktatás keretében újra rendszeresen használják majd a parkot.

A Városligeti KRESZ Park felújításának fő támogatója az Allianz Hungária Biztosító Zrt., aki a felmerülő költségek átvállalásán túl a további biztonságos és szakszerű működéshez is tevékenyen hozzá kíván járulni, ezért a Szeretem Magyarországot Klubbal összefogva tárgyalásokat folytat a park rendszeres üzemeltetéséről.
Az Allianz Hungária 15 éve elkötelezett támogatója a baleset-megelőzésnek, "kármegelőzési alapjá"-ból évente körülbelül 250 millió forintot fordít kár- és baleset-megelőzési, közlekedésbiztonsági célokra. Évtizedes az együttműködése az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal (OBB) és évi több tízmillió forintot költ baleset-megelőzési projektekre, (pl. láthatósági mellények és karpántok kiosztása, plakátkampányok, kiadványok, kármegelőzési táblák kihelyezése, kármegelőzési filmsorozatok készítése, közlekedésbiztonsági vetélkedők szervezése, több közlekedésbiztonsági szervezet támogatása). Az Allianz Vezetéstechnikai Centrum Mogyoródon a tanpályákon túl az Allianz Gyermekközlekedési Parknak is otthont ad.

Forrás: http://szeretemmagyarorszagot.hu

A hirado.hu képes beszámolója