Facebook Instagram Youtube

Mit kell vinni egy túrára?

2015.03.26
Cimkék: túra
 

A legfontosabb: egy üzembiztos, biztonságos közlekedésre alkalmas és  szabályosan felszerelt kerékpárt. Ha nem használtad régóta kerékpárodat, érdemes túra előtt egy héttel a gumikat, fékeket, váltókat ellenőrizni, hogyha valamelyiknek a szervizelése szükséges, azt még a túra előtt meg tudd tenni.

Első-hátsó világítás: akkor se hagyd otthon, ha úgy tervezed, hogy még világosban hazaérsz!

Étel, ital: Az egyéni szükségleteidnek megfelelő mennyiségű étel és ital. Mindenképp javasoljuk, hogy reggelizz a túra indulása előtt! Túra közben nagyon jól tud jönni egy műzli szelet vagy egy kis csoki. A túra alatt lesz beiktatva pihenő, amikor uzsonnázni is lehet, de vásárlásra nem minden esetben lesz lehetőség. Vízvevőpontoknál szükség esetén megállunk. Egy kulacs mindig jól jön! (A napközben biztosított frissítő nem fedezi az egész napra szükséges étel- és italmennyiséget.)

Tartalék belsőt defekt esetére.

Sisak: Túráinkon a bukósisak viselete ajánlott! A bukósisak használata csak egyetlen esetben kötelező, ha lakott területen kívül 40 km/h feletti sebességgel haladunk. Ezt leszámítva mindenkinek a saját döntése a sisakviselés, de mi szívből ajánljuk sportoláshoz és 14 év alatti gyerekeknek! (A sisakviselésről itt írunk részletesen)

Öltözet: Nemcsak speciális kerékpáros ruhában lehet túrázni, de fontos, hogy a várható időjárásnak megfelelően öltözzünk. Minden esetben javasolt a réteges és kényelmes öltözet! Érdemes odatenni egy kicsire összehajtható esőkabátot. Nyáron, meleg időben, napszemüveget és ha nincs sisakod, akkor napszúrás ellen érdemes sapkát viselni!

Csomag: Aranyszabály! Annyi cuccot hozz magaddal amennyit elbírsz! :) Egy napos túrára elég egy kis hátizsáknyi cucc. Ha van csomagtartód érdemes megfontolni, hogy azon hozod a cuccod. Előnye, hogy nem izzad a hátad, a csomag súlya nem húzza a vállad, és így több energiád marad a tekerésre.

Láthatósági mellényt szürkületbe nyúló túra esetén ne felejtsd otthon! A fényvisszaverő mellényt lakott területen kívül szürkülettől, illetve rossz látási viszonyok esetén kötelező viselni.

Ami még jól jöhet: naptej, szúnyogriasztó, kullancsriasztó, kálcium (allergiás reakcióra), gyógyszer, ami utazáskor szükséges.

 
Mit mond a KRESZ és a KÖHÉM?
A kerékpár a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez ugyanazok a feltételek szükségesek, mint más jármű esetében:
  • járművezetésre alkalmas állapotban kell lenni;
  • ismerni kell a KRESZ-t.

A kerékpárodnak is közlekedésre alkalmas állapotban kell lennie, és fel kell szerelned a megfelelő tartozékokkal. Ezeket a KRESZ egy KöHÉM rendeletre hivatkozva határozza meg, vannak kötelező és ajánlott tartozékok.

A KÖHÉM által előírt kötelező kerékpár-tartozékok:


 

Töltsd le a teljes Kisokost PDF formátumban!

 

 

 

 

 

Kapcsolódó hírek

Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Forgalomcsillapított, bringa- és gyalogosbarát utcák és mikromobilitás Brüsszelben

Ősszel Brüsszelben jártunk egy konferencián. Természetesen megnéztük a várost biciklis, gyalogos, tömegközlekedési, rolleres és autós szemszögből is. Bár a belga fővárost szuperszéles autóutak, hosszú alagutak és bonyolult önkormányzati rendszer darabolja fel, mégis példát vehetnénk a forgalomcsillapítás és fenntartható közlekedési módok irányában tett lépésekért.

2020.02.20 |  aron
Gyűjsük össze a lekopott kerékpáros felfestéseket Budapesten!

A Fővárossal való együttműködése keretében a Magyar Kerékpárosklub összegyűjti azokat a helyszíneket, ahol lekoptak, vagy hiányoznak kerékpáros burkolati jelek, hogy a tavasz folyamán kijavítsák ezeket.

2020.03.16 |  aron