Facebook Instagram Youtube

MTV1 Híradó

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dátum : 2007.09.22. - 1945Adó : MTV 1Műsor : Híradó (R:) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- - Tüöb tízezer kerékpáros és több ezer motoros vonult fel Budapesten az európai autómentes napon. A Critical Mass, vagyis a Kritikus Tömeg a városi biciklizés előnyeire, és az autók által okozott légszennyezésre akara felhívni a figyelmet. A motorosok pedig az adó ellen demonstráltak. Ny.: Heiszik Tamás László János, elnök, Magyar Kerékpáros Klub Thaler Bálint Kiss Márton Mv.: - Több tízezer kerékpáros és több ezer motoros vonult fel Budapesten az európai autómentes napon. A Critical Mass, vagyis a Kritikus Tömeg a városi biciklizés előnyeire, és az autók által okozott légszennyezésre akara felhívni a figyelmet. A motorosok pedig az adó ellen demonstráltak.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dátum : 2007.09.22. - 1945Adó : MTV 1Műsor : Híradó (R:)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Tüöb tízezer kerékpáros és több ezer motoros vonult fel Budapesten az európai autómentes napon. A Critical Mass, vagyis a Kritikus Tömeg a városi biciklizés előnyeire, és az autók által okozott légszennyezésre akara felhívni a figyelmet. A motorosok pedig az adó ellen demonstráltak. Ny.: Heiszik Tamás László János, elnök, Magyar Kerékpáros Klub Thaler Bálint Kiss Márton

Mv.: - Több tízezer kerékpáros és több ezer motoros vonult fel Budapesten az európai autómentes napon. A Critical Mass, vagyis a Kritikus Tömeg a városi biciklizés előnyeire, és az autók által okozott légszennyezésre akara felhívni a figyelmet. A motorosok pedig az adó ellen demonstráltak.

Név nélkül: - Városban szerintem ez aktuális, mert itt olyan a légszennyezés, hogy nem árt, ha van egy-két ilyen nap.

R.: - Ez a miskolci autós nem bánta, hogy egy napra kitiltották a belvárosból. Az Autómentes Napon a gyalogosoké és a bicikliseké volt a tér. Akárcsak Budapesten az Andrássy úton, ennél nagyobb autó ide se hajthatott be. Lehetett viszont vonatozni vagy kipróbálni ilyen, kissé szokatlan közlekedési eszközöket.

Heiszik Tamás: - Az egész napnak az összes programját szeretnénk végiglátogatni, a Critical Mass-on végig szeretnénk biciklizni.

R.: Volt, aki így, és voltak akik így készültek a délutáni biciklis felvonulásra. A szervezők szerint a fővárosiak 70 %-a nap mint nap kerékpárral járna, ha lenne hol.

László János, elnök, Magyar Kerékpáros Klub: - Legyenek utak ahol mi is egyenjogúan közlekedhetünk. Akár az autósokkal együtt is. Nem olyan abszurd gondolat, hogy a kerékpár az jármű annak az úton a helye és természetesen nem a járdán.

R.: - Délután 4-kor aztán megindult a kritikus tömeg. Több tízezren tették meg a szokásos 9 km-es távot. A szervezők szerint egész Európában nincs még egy olyan város, mint Budapest, ahol évente megduplázódik a biciklisek száma. A biciklis felvonulással egy időben a Dózsa György úton már gyülekeztek a motorosok is.

Thaler Bálint: - A teljesítmányadó miatt tulajdonképpen, mert ugyanannyit kell fizetni egy nagyobb motorra, mint egy kisebb autóra.

R.: - Ez ellen tiltakoztak, és, mert szeretnék, ha miattuk módosítanák a Kreszt.

Kiss Márton: - Ha esik a hó, ha esik az eső mi motorozunk, mert ugyebár szeretjük ezt csinálni. de ugyanúgy dolgozunk, ugyanúgy adózunk, és figyeljenek ránk is a törvényhozók, hogy létezünk mi is és sokan vagyunk.

R.: - Bár autók nem voltak mégsem volt csendes a szombat délután. A több tízezer biciklis mellett több ezer motoros is áthajtott a városon.
***