Facebook Instagram Youtube

Ne kezdj bringással!

2006.12.11
Forrás: velvet Az egészséges életmód ára: potenciazavart okozhat a túl sok biciklizés a férfiaknál. A csajok megússzák némi zsibbadással, de az elmúlik.   A sok időt kerékpárülésen töltő férfiak egy része rendkívül nagy árat fizet sportos szenvedélyéért, a nyereg ugyanis impotenciát okozhat, nők esetében pedig a nyereg okozta fizikai behatás - ha csak átmenetileg is, de szintén - csökkentheti a nemi szervek érzékenységét - írta a The New York Times egészségügyi melléklete.

Forrás: velvet

Az egészséges életmód ára: potenciazavart okozhat a túl sok biciklizés a férfiaknál. A csajok megússzák némi zsibbadással, de az elmúlik.

 

Ne kezdj bringással!

 

A sok időt kerékpárülésen töltő férfiak egy része rendkívül nagy árat fizet sportos szenvedélyéért, a nyereg ugyanis impotenciát okozhat, nők esetében pedig a nyereg okozta fizikai behatás - ha csak átmenetileg is, de szintén - csökkentheti a nemi szervek érzékenységét - írta a The New York Times egészségügyi melléklete.

A nyereg tehet róla

A hagyományos módon kiképzett nyereg - orvosok megfigyelése szerint - elnyomja a genitáliák vérellátását biztosító egyik artériát, illetve az annak környékén lévő idegvégződéseket. Az ér és az ideg blokkolása idővel megnöveli az impotencia kialakulásának valószínűségét. Mivel ugyanazon artéria és ideg felelős a nőknél is a - a kielégüléshez vezető - kellő érzékeléshez, a férfiakra vonatkozó vizsgálatok eredményéhez hasonló következtetéseket vontak le a nők esetében is.

A nők nem maradnak úgy

A legújabb - csak nőket érintő vizsgálatok - megerősítik ezeket a korábbi megfigyeléseket, a kutatók szerint azonban a folyamatos, s olykor igen erőteljes fizikai ingerlés - a nőknél - nem okoz tartós károsodást a nemi szervek érzékelő képességében, érzékenységében, tehát nem idéz elő nemi diszfunkciót. A Sexual Medicine című szaklapban megjelent tanulmány beszámolója szerint 48 egészséges, a változás kora előtti életkorban lévő női biciklist vizsgáltak, akik heti 3-4 alkalommal, legalább két órát bicikliztek. Beszámolóikat 22 futó válaszaival hasonlították össze.

A tanulmány szerzője, dr. Marsha K. Guess (Yale egyetem) úgy vélte, a nők számára ebben az esetben előnyösek lehetnek az anatómiai különbségek, mivel esetükben kisebb nyomás nehezedik az érzékeny területre. Vélekedése szerint náluk esetleg csak hosszútávon lehetne kimutatni a hátrányt okozó jelenségeket.

A férfiaknál tartós lehet, a nőknél csak átmeneti

Tény azonban, hogy a biciklinyereg jelentős befolyással van a nemi tájék ingerlésére mindkét nemnél. A vizsgálatba bevont nők arról számoltak be, hogy előfordult, úgy érezték, a nyereg nyomása miatt genitáliájuk zsibbadt, fáj, majd kissé érzéketlenné vált. Azt viszont senki nem említette meg, hogy a későbbiekben nehezebben tudtak volna kielégülni. A nőknél tehát nem alakult ki olyan tünet, amely a funkciót zavarhatta volna - állapították meg a sajátos vizsgálatot végző kutatók.