Facebook Instagram Youtube

Nem csak "tökölünk" Szegeden.

2006.11.25
Mi nem csak „tökölünk”!Teszünk is a célokért.

Mi nem csak „tökölünk”!
Teszünk is a célokért.

Az első általunk szervezett Critical Mass, azaz 2006. április 22. óta sok minden történt, amiről érdemes pár mondatban beszámolnunk. Az első demonstrációt 8 nap alatt szerveztük le, amin összesen 397 kerékpáros vett részt. A Tisza áradása miatt egy rövid útvonalat jártunk be, ami a Belvárosra koncentrálódott. Az akkori tapasztalatokra építve szerveztük a szeptember 22-i Autómentes Világnapra a következő túrát, már több mint 15 km-es hosszon.

A politikai tüntetések miatt kétséges volt, hogy meg tudjuk-e tartani a demonstrációt, de végül a budapesti szervezőkkel ellentétben nem kényszerültünk feladni a több mint 1 hónap alatt a szervezésbe ölt energiáinkat. A 639 felvonuló kerékpáros csengetése lehetett így a jutalmunk. A regisztrált résztvevők átlag életkora 25 év volt. A középkorúakon és fiatalokon túl, ugyan úgy megtalálhatóak voltak a 60-61 éves nagyszülők és 4-5 éves kis unokáik is. A nemek szerinti arány az urak felé tolódott, 2:1 arányban.

A demonstrációkon túl, nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy tevőlegesen is hozzájáruljunk az általunk megfogalmazott célok eléréséhez, ezért több kezdeményezést is beindítottunk.

Szervezeti formát öltöttünk.

A szervezés alatt megfogalmazódó elképzeléseinket egy egyesület vagy alapítvány keretén belül szerettük volna kiteljesíteni. Kapóra jött a Magyar Kerékpárosklub országos, nagyvárosokra is kiterjedő tagtoborzása. A klub céljainak megvalósításában látjuk saját céljaink megvalósulásának lehetőségét is, így Szegedi Alapszervezeteként tevékenykedünk a továbbiakban, mint közhasznú civil egyesület.

„Űrszelvény Akció”

Több mint 10 kilométernyi kerékpárutat tisztítottunk meg a belógó, balesetveszélyes ágaktól, bukszusoktól. A munkálatokat a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.-vel folytatott egyeztetést követően, az általuk adott szerszámokkal, szabadidőnkben végezzük. A teljes hálózat megtisztítása a cél, majd ezt követően, havi rendszerességű visszajelzés az aktuálisan végzendő munkákról a Kht. illetékeseinek.

„Ragaszkodás Tour”

Egyre nagyobb gondot jelent a belvárosban szabálytalanul, többnyire kerékpársávon, parkoló autók tömege. Mi ezeken az autókon figyelmeztető matricákat helyezünk el. Szeretnénk, ha a ritka rendőri vagy Közterület Felügyelet-i intézkedéseken túl, a vezetők szembesülnének azzal, hogy igenis sért másokat felelőtlen viselkedésük. Ragaszkodunk a "kiharcolt" jogainkhoz.

„Kátyú graffiti”

Ha már javítani nem tudunk az utak állapotán, a balesetveszélyes felületek megjelölésével próbálunk legalább nyomást gyakorolni a városvezetés felelőseire. A Belváros nagy részén láthatóak sajnos a piktogramok, ezzel együtt a kijavítatlan, veszélyes helyek is.

A megmozdulásainkról folyamatosan tájékoztatjuk a helyi médiát; és a vezető helyi napilap, a Délmagyarország internetes portálján is próbáljuk bevonni a város lakóit a közös ötletelésbe, cselekvésbe.

Kapcsolódó fórumok témái:

Kerékpárút

Critical Mass - Űrszelvény akció

Critical Mass - Ragaszkodás Túr

Fotókkal a hülyeség ellen

Rendőrségi példamutatás nélkül nem fog menni!

A szegedi CM-es honlapunk