Facebook Instagram Youtube

öbb mint ezren tüntettek a tiszta levegőért a fővárosban

Mv.: - Több mint ezren tüntettek a tiszta levegőért a fővárosban. A demonstráció szervezői petíciót adtak át a Fővárosi Önkormányzatnak, amelyben azonnali intézkedéseket követelnek. Budapesten az idén szinte még nem volt nap, amikor a levegő porszennyezettsége ne haladta volna meg az egészségügyi határértéket. R.: - Több BKV-t, több buszsávot és a dugódíj bevezetését követelték a tüntetés résztvevői. A demonstrálók szerint Budapesten elviselhetetlenné vált a légszennyezettség. Ha nem fúj a szél szmog van, ha fúj szél, akkor pedig száll a por. Név nélkül: - Szegény szívja a szmogot, ha sétálunk. égyhogy most ezt így oldottuk meg egy ilyen takaróval. R.: - A civil szervezetek azonnali intézkedéseket követelnek a Fővárosi Önkormányzattól, a tömegközlekedés fejlesztésére. Név nélkül: - Azért jöttünk ide felvonulni, hogy kevesebb autó legyen. László János, elnök, Magyar Kerékpárosklub: - Eszünkbe nem jut, hogy a Körúton a gyerekeinkkel vagy az unokáinkkal sétáljunk, ez ma már egy olyan abszurd gondolat, ami senkinek eszébe nem jut. R.: - A tüntetők petíciót adtak át a főpolgármester-helyettesnek, aki szerint a Városházán mindent megtesznek, hogy Budapesten tiszta legyen a levegő. Hagyó Miklós, (MSZP) főpolgármester-helyettes: - Említhetném önöknek, hogy a tavalyi évben elkészült a főváros környezetvédelmi programja. R.: - A civilek a határértékek csökkentését valamint a szmogriadó rendszerét is szeretnék megváltoztatni. Szerintük ugyanis a jelenlegi szabályozással gyakorlatilag kizárt, hogy a főváros elrendelje a szmogriadót. A demonstráción egy városházi alkalmazott a Főpolgármesteri Hivatal álláspontját tartalmazó tájékoztatót osztott. Ebben Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes megnyugtatja a tüntetőket és most idézem szó szerint: " Budapesten a levegő összetételében a légszennyezettség összetevői a hatályos jogszabályokhoz viszonyítva jelenleg még messze vannak az egészségre káros határértéktől."

Mv.: - Több mint ezren tüntettek a tiszta levegőért a fővárosban. A demonstráció szervezői petíciót adtak át a Fővárosi Önkormányzatnak, amelyben azonnali intézkedéseket követelnek. Budapesten az idén szinte még nem volt nap, amikor a levegő porszennyezettsége ne haladta volna meg az egészségügyi határértéket.

R.: - Több BKV-t, több buszsávot és a dugódíj bevezetését követelték a tüntetés résztvevői. A demonstrálók szerint Budapesten elviselhetetlenné vált a légszennyezettség. Ha nem fúj a szél szmog van, ha fúj szél, akkor pedig száll a por.

Név nélkül: - Szegény szívja a szmogot, ha sétálunk. égyhogy most ezt így oldottuk meg egy ilyen takaróval.

R.: - A civil szervezetek azonnali intézkedéseket követelnek a Fővárosi Önkormányzattól, a tömegközlekedés fejlesztésére.

Név nélkül: - Azért jöttünk ide felvonulni, hogy kevesebb autó legyen.

László János, elnök, Magyar Kerékpárosklub: - Eszünkbe nem jut, hogy a Körúton a gyerekeinkkel vagy az unokáinkkal sétáljunk, ez ma már egy olyan abszurd gondolat, ami senkinek eszébe nem jut.

R.: - A tüntetők petíciót adtak át a főpolgármester-helyettesnek, aki szerint a Városházán mindent megtesznek, hogy Budapesten tiszta legyen a levegő.

Hagyó Miklós, (MSZP) főpolgármester-helyettes: - Említhetném önöknek, hogy a tavalyi évben elkészült a főváros környezetvédelmi programja.

R.: - A civilek a határértékek csökkentését valamint a szmogriadó rendszerét is szeretnék megváltoztatni. Szerintük ugyanis a jelenlegi szabályozással gyakorlatilag kizárt, hogy a főváros elrendelje a szmogriadót. A demonstráción egy városházi alkalmazott a Főpolgármesteri Hivatal álláspontját tartalmazó tájékoztatót osztott. Ebben Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes megnyugtatja a tüntetőket és most idézem szó szerint: " Budapesten a levegő összetételében a légszennyezettség összetevői a hatályos jogszabályokhoz viszonyítva jelenleg még messze vannak az egészségre káros határértéktől."

 

Forrás: MTV1 Híradó, 2008.február 17.