Facebook Instagram Youtube

Szállítás közösségi közlekedési eszközön

2014.07.31
Érdemes tudni, ha tömegközlekedési eszközön tervezel kerékpárt szállítani :A kerékpárszállítás nem joga a kerékpárral érkező utasnak, csak lehetősége.Ha kevés hely áll rendelkezésre a kerékpár szállításához, akkor ne felejtsük el: a buszvezető dönt. Emiatt előfordulhat, hogy nem jutunk fel rögtön az első buszra.
Érdemes tudni, ha tömegközlekedési eszközön tervezel kerékpárt szállítani :
  • A kerékpárszállítás nem joga a kerékpárral érkező utasnak, csak lehetősége.
  • Ha kevés hely áll rendelkezésre a kerékpár szállításához, akkor ne felejtsük el: a buszvezető dönt. Emiatt előfordulhat, hogy nem jutunk fel rögtön az első buszra. Emiatt ne legyünk csalódottak, várjunk türelmesen.
  • Ha kerekesszék és babakocsi is vár az utazásra, akkor adjunk nekik meg az elsőbbséget, és ha nem férünk fel, várjuk meg türelmesen a következő induló járatot.
  • Mindig a többi utas érdekeit kell figyelembe venni: nem parkolhatjuk úgy a kerékpárunkat, hogy az a le és felszállást akadályozza, vagy más utasok utazás közbeni biztonságát veszélyeztesse
  • Úgy kell elhelyeznünk a kerékpárunkat, hogy minél kisebb helyen minél több kerékpárt lehessen tárolni – lehetőleg leszállási sorrendben: aki hamarabb száll le, annak legyen közelebb az ajtóhoz a kerékpárja
  • Arra is figyeljünk, hogy a nap nem minden órájában tudjuk ezt a szolgáltatást használni, csúcsforgalmi időben az utasoké az elsőbbség.
  • Mivel a tömegközlekedési járműnek nagyon ki van számítva a menetrendje, fontos, hogy fel- és leszállásunkat a lehető leghamarabb elvégezzük

Tudomásunk szerint jelenleg ma Magyarországon Budapesten, Kaposváron és Miskolcon engedélyezett kerékpár szállítása tömegközlekedési eszközön.
A szállítás pontos feltételeiről itt olvashatsz, ahol tömegközlekedésen való szállítással kapcsolatos állásfoglalásunkat is megismerheted és külföldi példákat is láthatsz.

 

Kapcsolódó hírek

Több mint 80 biciklivel tiltakoztunk a Bubi bezárása ellen a BKK székházánál

A Magyar Kerékpárosklub felhívására vasárnap – gyülekezésmentes egyéni akcióként – több mint 85 Bubit lakatoltak a BKK székháza elé a közbringa-rendszer hétfői bezárása miatt tiltakozva. Bár ideje felújítani a Bubit, a szükségtelenül hosszú leállás elveszi az egészséges közlekedés lehetőségét azoktól, akik Bubival kerülték volna el a fertőzésveszélyt – üzente az akcióval a Kerékpárosklub.

2020.11.30 |  aron
A jövő járműve a bicikli!

Melyik a legragyogóbb, legizgalmasabb új technológia a közlekedésben? Nos, a jelöltek száma végtelen. Itt van az önvezető autó, a drónok, melyek elég nagyok ahhoz, hogy embereket szállítsanak. Elon Musk kész az ún. hyperloop alagutak fúrására. Amint az emberek mozgatásáról kezdünk beszélni, a jövőképünk olyan mint egy sci-fi.

2018.08.07 |  aron
Kína dokkoló nélküli közbringás városaiban két év alatt megduplázódtak a kerékpáron megtett kilométerek

Újra népszerűvé teheti a bringázást Kínában az új típusú közbringa?

2018.08.02 |  aron