Facebook Instagram Youtube

Tiltakozás és füttyszó

Mv.: - Tiltakozás és füttyszó. Már ebben az évben szeretnének dugódíjat azok a civil szervezetek, amelyek tegnap petíciót adtak át a főpolgármester-helyettesnek, és a tisztább, szmogmentes levegőért tüntettek Budapest belvárosában. Hagyó Miklós türelmet kért, aztán kifütyülték. R.: - Transzparensek, papírvillamossal és rengeteg maszk. A rossz levegőre, és a rossz tömegközlekedésre akarták felhívni a figyelmet a demonstrálók. A tüntetésen a főpolgármester-helyettes is részt vett, pedig a petíciót neki szánták. Hatpontos követelést címeztek a Fővárosi Önkormányzatnak. Pontos tájékoztatást a levegő szennyezettségéről, előnyt a tömegközlekedésnek a forgalomban, dugódíjat, ezt már idéntől, kevesebb teherautót, kerékpár- és gyalogosbarát várost, és több zöld felületet Budapestre. Hagyó Miklós átvette a petíciót, aztán beszélni próbált. A főpolgármester-helyettes szerint jó az együttműködés a civilekkel, és továbbra is számítanak a zöldek véleményére és tanácsaira. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes: - Nézze, én egy évvel ezelőtt is itt jártam, akkor megígértem, hogy minden fontosabb környezetvédelmi kérdésben, környezetgazdálkodási kérdésben egyeztetünk a civilekkel, ez az elmúlt egy évben megtörtént. R.: - Az elmúlt héten jelentette be a környezetvédelmi miniszter, hogy még az idén Zöld Zónát hoznak létre a fővárosban, ahová a súlyosan légszennyező autók nem hajthatnak be. Akkor ezt több zöld szervezet nagyon jó javaslatnak tartotta. Most is, de a Zöld Zónát keveslik. László János, a Kerékpáros Klub elnöke: - Nagyon sok barátom elmondja nekem, hogy számold ki, olcsóbb nekem ma autóval elmennem, mint busszal. Abszurdum. Csökken a tömegközlekedéssel utazók száma, ezen nagyon-nagyon gyorsan változtatni kell. R.: - A következő Critical Mass kerékpáros felvonuláson számon kérik a petícióban követelteket. A Kerékpáros Klub elnöke azt mondta, hogy addig tüntetnek, amíg el nem érik céljukat.

Mv.: - Tiltakozás és füttyszó. Már ebben az évben szeretnének dugódíjat azok a civil szervezetek, amelyek tegnap petíciót adtak át a főpolgármester-helyettesnek, és a tisztább, szmogmentes levegőért tüntettek Budapest belvárosában. Hagyó Miklós türelmet kért, aztán kifütyülték.

R.: - Transzparensek, papírvillamossal és rengeteg maszk. A rossz levegőre, és a rossz tömegközlekedésre akarták felhívni a figyelmet a demonstrálók. A tüntetésen a főpolgármester-helyettes is részt vett, pedig a petíciót neki szánták. Hatpontos követelést címeztek a Fővárosi Önkormányzatnak. Pontos tájékoztatást a levegő szennyezettségéről, előnyt a tömegközlekedésnek a forgalomban, dugódíjat, ezt már idéntől, kevesebb teherautót, kerékpár- és gyalogosbarát várost, és több zöld felületet Budapestre. Hagyó Miklós átvette a petíciót, aztán beszélni próbált. A főpolgármester-helyettes szerint jó az együttműködés a civilekkel, és továbbra is számítanak a zöldek véleményére és tanácsaira.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes: - Nézze, én egy évvel ezelőtt is itt jártam, akkor megígértem, hogy minden fontosabb környezetvédelmi kérdésben, környezetgazdálkodási kérdésben egyeztetünk a civilekkel, ez az elmúlt egy évben megtörtént.

R.: - Az elmúlt héten jelentette be a környezetvédelmi miniszter, hogy még az idén Zöld Zónát hoznak létre a fővárosban, ahová a súlyosan légszennyező autók nem hajthatnak be. Akkor ezt több zöld szervezet nagyon jó javaslatnak tartotta. Most is, de a Zöld Zónát keveslik.

László János, a Kerékpáros Klub elnöke: - Nagyon sok barátom elmondja nekem, hogy számold ki, olcsóbb nekem ma autóval elmennem, mint busszal. Abszurdum. Csökken a tömegközlekedéssel utazók száma, ezen nagyon-nagyon gyorsan változtatni kell.

R.: - A következő Critical Mass kerékpáros felvonuláson számon kérik a petícióban követelteket. A Kerékpáros Klub elnöke azt mondta, hogy addig tüntetnek, amíg el nem érik céljukat.

 

Forrás:RTL Klub Híradó, 2008.február 18.