Facebook Instagram Youtube

TV2 Tények

TV2 Tények ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dátum : 2007.09.22. - 1830Adó : TV2Műsor : Tények - este (R:) (TVKE,::,::) 30-50 ezer biciklisre számítottak a szervezők az autómentes napon. És 20 ezer motorosra. Gyakorlatilag ők töltötték meg a várost. Amerre nem mentek, például az Andrássy útra, azt is lezárták. Kapcsolás a Városligetbe. P. P.: - Jó estét kívánunk!
TV2 Tények
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dátum : 2007.09.22. - 1830Adó : TV2Műsor : Tények - este (R:)

(TVKE,::,::) 30-50 ezer biciklisre számítottak a szervezők az autómentes napon. És 20 ezer motorosra. Gyakorlatilag ők töltötték meg a várost. Amerre nem mentek, például az Andrássy útra, azt is lezárták. Kapcsolás a Városligetbe.

P. P.: - Jó estét kívánunk!
30-50 ezer biciklisre számítottak a szervezők az autómentes napon. És 20 ezer motorosra. Gyakorlatilag ők töltötték meg a várost. Amerre nem mentek, például az Andrássy útra, azt is lezárták.

R.: - Több ezer motoros a Petőfi hídon. És alatta több tízezer biciklis a rakparton. Egyszerre tartottak felvonulást az autómentes napon. Ez a biciklisek indulása a Petőfi híd alól. És nem sokkal később ugyanők felülről. A legnagyobb felvonulás az autómentes napon. Több tízezer biciklis indult el a budai oldalról a Városliget felé. A szervezők azt mondják: ekkora tömegnek legalább két óra, mire oda ér. A motorosok a Dózsa György útról indulnak. A szervezők szerint ők húszezren vannak. A motorosokra vonatkozó KRESZ-szabályokat szeretnék módosítani. Például, hogy mehessenek a buszsávban. Piros lámpánál pedig szlalomozhassanak az autók között. Ezt szeretnék. És azt is, hogy csökkentsék a súlyadót. Közben az Andrássy úton ilyen az autómentes nap. Az aszfaltra műfüvet terítettek, a gyerekek a földön ülve nézik az előadást. Vagy horgásznak. Az Andrássy út közepén. Csak gyalog vagy biciklivel lehet bemenni. Egy átlagos hétköznaphoz képest most harmadannyi kén-dioxidot mértek a levegőben, a szén-dioxid pedig feleannyi. Ezek az anyagok a kipufogóázokkal jutnak a levegőbe. A Magyar Kerékpáros Klubban azt mondják: kétszer annyian bicikliznek, mint tavaly. Ezért fontos, hogy a biciklisek is ismerjék a KRESZ-t.

László János elnök, Magyar Kerékpáros Klub: - Azt nem tudom, hogy szükséges-e vizsgát tenni, de azt tudom, hogy az iskolákban meg kell teremteni a kerékpáros oktatást felső tagozatosoknak.

R.: - Ez a biciklizés egy különleges formája. A képek egy olyan verseny főpróbáján készültek, ahol a biciklisek versenypályája ma éjjel a metróaluljáró lesz. Eddig csak Mexikóban volt ilyen verseny. Európában ez lesz az első.

Berényi Zsolt ötletgazda, Metroride: - Deák Ferenc metróállomásnak a legfelső szintjéről a legalsó szintjére fognak eljutni, mozgólépcsőkön, végig a peronokon, illetve még egy metrókocsin is keresztül fognak hajtani.

R.: - A mai felvonulásokon a szervezők szerint 50 ezer biciklis és 20 ezer motoros indul el.

P. P.: - A Városligetben van Nádas Gergely. Gergő! Véget ért-e már a felvonulás?

Nádas Gergely tudósító, Városliget: - Maga a felvonulás már véget ért, olyan 15-20 perce érkezhetett meg ide a Városligetbe az utolsó biciklista. Jó sokáig tartott, míg ide értek, nagyjából ötkor kezdtek el ide érkezni az első biciklisek és mondom, egy 10-15 perccel ezelőtt ért ide az utolsó. Maga a rendezvény még nem ért véget.

P. P.: - Nagyjából hányan voltak?

Nádas Gergely tudósító, Városliget: - Nehéz ezt megbecsülni, inkább megmutatjuk: itt körbe a réten a Városligetben mindenhol biciklisek vannak. A szervezők becslése szerint nagyjából 25-30 ezren lehettek. A nagyja most itt van a bicikliseknek.

P. P.: - Gergő! Köszönöm szépen!