Facebook Instagram Youtube

Hírek: EU források

Több mint 90-szer adtunk bringás szakvéleményeket és javaslatokat 2018-ban
A Kerékpárosklubnál azért dolgozunk, hogy bárki közlekedhessen biciklivel: biztonságban érezze magát, aki még nem biciklizik, és kényelmesebben tekerhessenek, akik már mindenhova bringával járnak. Területi szervezeteink és szakmai munkacsoportjaink segítségével egyre több település terveit véleményezzük, és saját javaslatokkal kezdeményezünk fejlesztéseket, hogy minél többen és minél kényelmesebben közlekedhessenek kerékpárral. Itt a 2018-as javaslataink listája.
2019.01.28 |  aron
12 bringás nagyberuházás tervei készülnek, ott vagyunk mindegyik kerületben – VEKOP hálózati tervek
Talán legsűrűbb, egyben legtöbb lehetőséget nyújtó időszakát éli jelenleg a Kerékpárosklub. 16 budapesti kerület 12 biciklis beruházásában 112 négyzetkilométeren – ez Budapest 21%-a - hamarosan 8.39 milliárd forintnyi EU-s forrást költenek el. A Kerékpárosklub pár hét alatt 35 egyeztetésen tárgyalt tervezőkkel, kerületi, fővárosi, BKK-s szakemberekkel. 1199 oldal tervet néztünk át 25 önkéntessel és munkatárssal, több mint 1700 közösségi észrevételt építettünk be 19 javaslatcsomagba, melyekhez térképeket, fotóalbumokat, saját tervrajzokat csatoltunk. Célunk, hogy a beruházásoktól jobb legyen kerékpározni, többen és olyanok is bringára üljenek, akik még nem tették. Olvasd el kerületi bontásban, hogy mik várhatóak, és miket javasoltunk! Az összefoglaló után minden beruházás részleteit megtalálod.
2017.05.15 |  aron
Pazarlás és jó példák, így költik vidéken a bringázásra szánt uniós milliárdokat - tudod, mi épül a megyédben?
Az utóbbi hónapokban újabb uniós forrásokból finanszírozott kerékpáros fejlesztéseket hagytak jóvá összesen közel 47 milliárd Ft értékben. Ebben jelentős számban vannak igen hasznos projektek, de óriási különbségeket lehet felfedezni minőségben és korszerűségben az egyes pályázatok között.
2017.09.12 |  aron
Fenntarthatónak hívott közlekedésfejlesztés - Hogyan folynak el milliárdok az autózás támogatására?
A legújabb, 2014-2020 közötti időszakra szánt uniós támogatási programok egyike az ún. Fenntartható városi közlekedés, ami számos pályázati kiírásban támogatja sok milliárd forinttal a gyaloglás, a kerékpározás és a közösségi közlekedés fejlesztését Magyarország városaiban. Elvileg. A valóságban ezzel szemben a kiírásban jól elrejtett lehetőségekre („közlekedésbiztonsági fejlesztések”, parkolófejlesztés forgalomcsillapítás részeként) építve egyes önkormányzatok a forrás céljával teljesen ellentétesen parkolóházakra és turbókörforgalmakra fordítják ezeket az összegeket. A fenntartható közlekedési módokra csak minimális összegeket szánnak. Épp azokban a megyei jogú városokban jellemző ez a gyakorlat, ahol kisebb városokhoz képest nagyobb az autóforgalom, de fejletlen a helyi tömegközlekedés, a kerékpározás viszont ki tudná szolgálni a mindennapos közlekedési igényeket. 
2017.07.26 |  aron
8.39 milliárd kerékpáros fejlesztésekre – mire van szükség és mire nincs?
A projektek között sok jó ötlet mellett több olyat is találtunk, melyek helyett hatékonyabban is el lehetne költeni a rájuk szánt százmilliókat.
2016.09.27 |  aron
Súlyos kritikával illeti az NFÜ jelentése a bicikliút-építéseket
 Az utóbbi években látványos fejlődésen ment keresztül a bringás világ: megkétszereződött a kerékpárutak száma az országban, utak, sávok, parkolók, tárolók, kerékpárosbarát szállások sokasága épült, és láthatóan volt is rá pénz. Kb 50 milliárd forint került elköltésre kerékpáros létesítmények építésére. Azonban ezek egy része nem igazán segíti a kerékpáros közlekedést.
2013.07.17 |  Emese