Facebook Instagram Youtube

Indul a STARS-UNIQA szemléletformáló programunk!

STARS-UNIQA néven új, általános- és középiskolásokat megcélzó kampányt indítunk az UNIQA Biztosító támogatásával és a BKK szakmai közreműködésével. A kampány fő célja a szemléletformálás: játékos módszerekkel szeretnénk népszerűsíteni a környezettudatos közlekedési lehetőségeket a fiatalok között. A program a 3 tanévet átívelő STARS-Europe projekt folytatásaként valósul meg, annak eszközrendszerét és know-how-ját fejlesztjük tovább a következő tanév kezdetéig. 
 
fotó: STARS - Europe
 
A STARS-Europe célkitűzése
 
Mivel az utazási szokások megváltoztatása csak hosszútávon valósítható meg, fontos a gyerekek és fiatalok aktív bevonása. Kutatások szerint a családok autós utazásainak jelentős részét a gyerekek iskolába szállítása teszi ki, ráadásul az iskolába való eljutás jellemzően 5km-nél rövidebb távolságot jelent, ami kerékpárral is könnyen teljesíthető és az utazások rendszeressége miatt tervezhető is. A program egy eszköztárat is rendelkezésre bocsátott középiskolások számára, amely a kerékpározás társaik körében való népszerűsítését teszi lehetővé. A STARS-Europe célkitűzései között szerepelt az is, hogy az iskolás gyermekek közlekedési önállósága javuljon, minél több iskola csatlakozzon a kezdeményezéshez és alkalmazza a projekt során kialakított jó gyakorlatokat, a program eredményei pedig széles körben elterjedhessenek. 
 
Az elmúlt 3 tanévben e célkitűzések mentén, a BKK koordinálásával zajlott a projekt, amelynek tanulságait összegyűjtve, céljait szem előtt tartva és új lehetőségeket összegyűjtve kezdünk el dolgozni a folytatáson. 
 
A program módszertana
 
A STARS-Europe projekt alapelve volt, hogy minden iskola az egyéni lehetőségeihez mérten vegyen részt benne. A Kerékpárosklub és a BKK iránymutatást nyújt az iskolák számára, egyéni, tanévre szóló cselekvési terveket alakítunk ki velük, de szeretnénk továbbra is szabad kezet adni a résztvevőknek. A programokat az iskola saját kapacitása és lehetősége szerint alakítja ki, ám több közös eseménnyel is készülünk, ahol megismerhetik egymást a résztvevők és tudást, tapasztalatot cserélhetnek. Szeretnénk egy olyan saját Kerékpárosklub programcsomagot is összeállítani, amelyet minden érdeklődő iskolában bemutathatunk a helyi programsorozatok részeként. 
 
Az iskoláknak minden segítséget megadunk ahhoz, hogy többen megismerjék, megértsék az iskolába biciklizés előnyeit és a környezettudatos közlekedési módok elterjedésének fontosságát, majd ennek hatására átálljanak a fenntartható közlekedési módok használatára iskolába menet.  
 
A program verseny is egyben, de nem egymás ellen! A tanév alatt megtartott programok száma és típusa alapján a résztvevő általános iskolákat arany, ezüst és bronz fokozattal illetjük és a legjobban teljesítők között díjakat is osztunk.
 
Kettős célcsoport: általános iskolák és középiskolák
 
A STARS-UNIQA programnak az európai projekthez hasonlóan két célcsoportja van. Az egyik célcsoport az általános iskolák, ahol az ott tanítók szervezik a programokat a diákok számára, valamint a középiskolák, ahol maguk a diákok találják ki és fogják össze a programokat. 
 
Az általános iskolák esetében a programot egy tanító koordinálja és a hangsúly az iskolai közösségek kerékpározás melletti elköteleződésének növelésére, a közlekedési módok megismerésére kerül. Az elért eredmények mutatója, hogy milyen számszerű változást sikerült a program hatására elérnie az iskoláknak a közösségük közlekedési szokásainak tekintetében. 
 
A konkrét cél, hogy a szülők és diákok számára nyújtott információk és aktivitások vonzóvá tegyék az iskolába eljutás más közlekedési módjait. Ezzel javulhat az iskolák megközelíthetősége, a rendszeres testmozgás javítja a gyermekek egészségi állapotát, elősegíti a gyermekek közlekedési önállóságát. 
 
A középiskolák esetében a programokat diákok szervezik, és a saját közösségüket is maguk aktivizálják egy kapcsolattartó tanár közreműködésével. A STARS-Europe programban kialakított „Fiatal utazónagykövet” rendszert szeretnénk folytatni és fejleszteni, hogy a diákok tanáraik és a STARS koordinátorok útmutatásával, saját ötleteik alapján még hatékonyabban tervezhessék meg és indíthassák el kampányaikat, amivel kerékpározásra tudják ösztönözni osztálytársaikat. A középiskolások esetében a program másik eleme a „Kerékpáros kihívás” volt, amely online felületen adott lehetőséget saját és társaik kerékpárral megtett útjainak követésére, és amelyen a résztvevő iskolák versenyezhettek egymással. 
 
A program a résztvevő iskolákat arra ösztönzi, hogy olyan foglalkozásokat, különórákat és programokat szervezzenek a diákoknak, amelyek a kerékpározást részesítik előnyben az iskola-otthon közti utazások tekintetében. A Kerékpárosklub a programok megszervezéséhez ötletekkel és tippekkel szolgál és a tanév végén a megszervezett programok alapján értékeli és díjazza az iskolák teljesítményét.
 
A program előzményei
 
A STARS-Europe program elődje a Transport for London regionális közlekedésirányító szervezet kezdeti koncepcióján alapuló PIMMS TRANSFER projekt volt, ami a városok közötti, iskolai mobilitással kapcsolatos tapasztalatcserére helyezte a hangsúlyt. Ennek eredményeként a szervezet a hasonló célokkal és problémákkal rendelkező európai városokat kívánta összekapcsolni. Kalakítottak egy akkreditációs rendszert és összegyűjtötték az addigi sikeres példákat, majd ezt a Modeshift nemzetközi szinten átvette. Angliában a Modeshift STARS egy Közlekedési minisztérium által is támogatott projektté alakult és több mint 50 szervezettel áll kapcsolatban jelenleg is. 
 
Az akkreditált londoni iskolák 2004 óta átlagosan 8,08%-ban váltottak az autótól eltérő közlekedési módokra. Hollandiában a kerékpárral közlekedők száma igen magas, ők az 1997 óta „Brabant Road Safety Label” néven indított programjuk keretében a fiatalok közlekedésbiztonságának javítására, a gyerekek és fiatalok közlekedésben való biztonságos és önálló részvételének megkönnyítésére helyezték a fókuszt és jelenleg 800 noord-brabant-i iskola vesz részt a programban. 
 
A korábbi programok tudását összegyűjtve a 2013-ban induló STARS (Sustainable Travel Accreditation and Recognition for Schools) európai projektben 9 nemzetközi partner és több száz iskola vett részt. Budapesten a BKK partneri közreműködésével 19 iskola kapcsolódott be különböző programsorozatokkal és azzal a célkitűzéssel, hogy a korábban autóval szállított diákok egyre nagyobb része járjon kerékpárral, vagy gyalog az iskolába. Több országban folytatják az európai pályázati időszak után is a programot és nagy örömünkre szolgál, hogy a Kerékpárosklubnak is lehetősége nyílik az UNIQA Biztosító támogatásával és a BKK szakmai partnersége mellett erre.  
 
Iskolák jelentkezését várjuk!
 
Érdeklődő iskolák képviselői Müller Kinga projektkoordinátornál, a muller.kinga [kukac] kerekparosklub [pont] hu címen kaphatnak információt a csatlakozásról. Várunk mindenkit szeretettel!
 
 
 

Tetszett a cikk?

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod, hanem rengeteg szolgáltatás és kedvezmény is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!

Add nekünk adód 1%-át. Adószámunk: 18245402-2-41. További infók az 1%-ról.

 

 

Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.