Támogasd adód 1%-ával a klubot!

LifeCycle

Bringázz a Munkába! kampányunk a LifeCycle program keretein belül szerveztük 2008-2011 között.

A projekt célja

A 9 országbeli 10 csoportból álló LifeCycle partnerség célja a kerékpározást a napi közlekedés természetes módjává tenni. Közegészségügyi dolgozók és városi hivatalnokok, közlekedési szakemberek és kerékpáros csoportok közösen arra fókuszálnak, hogy az ülő életmódot aktívvá tegyék a fizikai aktivitás mindennapossá tételével. A fizikailag aktív életstílus népszerűsítésével a LifeCycle a növekvő elhízás és túlsúly trendje ellen harcol. A LifeCycle a kerékpározásról szól, az óvódától a nyugdíjaskorig. A kerékpározás a kora gyerekkortól az élet élvezetes része lehet. Később a gyerekek kerékpárral járhatnak iskolába. Aztán az emberek kerékpározhatnak munkába vagy bevásárolni, és addig kerékpározhatnak rendszeresen, amíg csak bírják, hogy egészségesek és mozgékonyak maradjanak idős korukban is. A projekt a kerékpározás életre szóló megközelítésével a fizikai aktivitást a többnyire ülő életmódot folytatók mindennapi életének részévé teszi, így védve őket a motorizált közlekedés dominanciájától és életmódjuk negatív következményeitől. Az Európai Unió Közegészségügyi Programjának (Public Health Programme) részeként a LifeCycle projekt megmutatja, hogyan valósíts meg már bevált tevékenységeket, azaz hogyan tedd a kerékpározást életed részévé.

A projekt megközelítésmódja

A LifeCycle fő céljának eléréséhez komoly ambíciókra van szükség és nagy elvárásokat támaszt a projektmunkával szemben. A megközelítésmód, ami mindkettőnek megfelel, kiemeli a problémákat, illetve a potenciálokat a közegészségügy és a mobilitás területéről, ezáltal egyszerű és hatékony módot teremtve a fizikai aktivitáshoz: a mozgást újra a mindennapos közlekedés részévé teszi azáltal, hogy megváltoztatja az emberek viselkedését és gondolkodásmódját a kerékpározásról. Az embereknek nem kell plusz időt fordítaniuk erre. A kulcseleme, hogy 30 perc mérsékelt fizikai mozgást tartalmazzon naponta.

A LifeCycle két kulcsszava az ‘észlelés’ és a ‘motiváció’.

Azért, hogy az emberek közlekedési szokásai megváltozzanak, a közlekedés különféle módjait illető szubjektív észleléseiket az objektivitás szintjére kell emelnünk. Szükség van arra, hogy jó képet alakítsunk ki a kerékpározásról, amilyen korán csak lehet és az egész életen át fenntartsuk azt. De az észlelés változása nem jelenti feltétlenül a viselkedés megváltozását. Ehhez gyakorlati tapasztalatra is szükség van. A kerékpárhasználatra való motiválás alapvető. A LifeCycle a motivációs alapú megközelítésen alapul, az emberek adott életfázisához szabott akciókkal ösztönzi a kerékpározás elkezdését vagy folytatását.

A projektben részt vevő partnerek

A projekt weboldala: