Facebook Instagram Youtube

VOCA

2011 őszétől önkénteseinknek és aktivistáinknak lehetősége nyílik arra, hogy különböző európai kerékpáros szervezetek által rendezett konferenciákon továbbképezzék magukat a közlekedés célú kerékpárhasználat témakörében. Ellátogathatnak több nagyvárosba, a helyszínen tanulmányozhatják azokat a példákat, melyeket itthon is célszerű lenne alkalmazni, vagy kevésbé fejlett városokban segíthetnek megoldásokat találni a helyi szervezet munkatársainak és aktivistáinak. A Kerékpáros Akadémia Önkéntesei (Volunteers of Cycling Academy - VOCA) kezdeményezés célja az európai kerékpáros érdekképviseleti szervezetek aktivistáinak és önkénteseinek továbbképzése az alábbi területeken és módokon:

  • Korszerű kerékpárosbarát infrastruktúrákkal kapcsolatos ismeretek és kompetenciák fejlesztése: meglévő példák helyszíni tanulmányozása különböző Uniós városokban valamint a műszaki hátterek és az alkalmazandó irányelvek elméleti tanulmányozása;
  • Szervezetek közti tapasztalatcsere, jó példák megosztása és megvitatása;
  • Figyelemfelhívó kampányokkal kapcsolatos kommunikációs ismeretek fejlesztése, valamint önkormányzatokkal, közlekedési szakemberekkel, gépjárművezetőkkel, rendőrökkel és helyi lakosokkal történő együttműködést segítő ismeretek fejlesztése.

A résztvevők a projekt keretében egyrészt ellátogathatnak azokba a városokba, ahol a közlekedésben kerékpárosok aránya (modal share) magas vagy növekvő tendenciát mutat - ilyen pl. Bécs és Koppenhága. A helyszínen tanulmányozhatják a sikertényezőket, melyek révén egyre több ember vált autóról kerékpárra. Másrészt e téren kevésbé fejlett városokba is ellátogathatnak, ahol szintén a helyszínen tanulmányozhatják a fejlesztésre szoruló elemeket, és konkrét javaslatokat dolgoznak ki ezek megvalósítására . E tanulmányutak során a résztvevők összehasonlítják a meglátogatott városok közlekedési rendszereit, követhető példákat keresnek, valamint megfogalmazzák a helyi vagy EU-s szinten megoldandó problémákat.

Az együttműködés egyik terméke egy mindenki számára elérhető és felhasználható dokumentum lesz, melyben a résztvevők a szerzett ismeretek és tapasztalatok alapján összefoglalják a megoldandó problémákat és a legjobb gyakorlatokat, összesítik az európai kerékpárosok igényeit és a kerékpárosbarát megoldások alkalmazását gátló tényezőket is. Reményeink szerint ez a dokumentum hivatkozási alapot képezhet későbbi EU-s irányelvek és szabályozások felállításához a fenntartható közlekedés terén.

A projektben 12 szervezet vesz részt

Az MK részéről elsősorban területi szervezetek aktivistái és a szakmai munkacsoportokban dolgozó önkéntesek, valamint a munkatársak  vesznek részt a kezdeményezésben. Folyamatosan dolgozunk a partnerekkel azon, hogy tényleges szakmai tartalmat rendeljünk a konferenciákhoz - mely városokban mely konkrét kérdésekkel érdemes foglalkozni, melyik helyszínen milyen probléma vagy megoldás mutatható be a leghatékonyabban. Időközben azonban már lezajlott több konferencia, amelynek beszámolóit a honlapon közzétettük. Folyamatosan kerülnek fel a meetingek előadásai, képek, beszámolók, illetve az újabb találkozókkal kapcsolatos felhívások, részletek.

A projekt részletei megtalálhatók egy Google táblázatban itt. Ebben a táblázatban várjuk a projekt iránt érdeklődők jelentkezését is.

Időközben nyilvánosan is elérhető lett a program hivatalos weboldala, amelyen a partnerszervezetekkel közösen dolgozunk folyamatosan: http://ig-fahrrad.org/wiki/VOCA/doku.php

 

Oszd meg kerékpáros élményeidet

Használd instagramon fotóid alatt a #kerekparosklub hashtaget és oszd meg a többiekkel merre tekertél, milyen kerékpáros fejlesztésekben botlottál a városban vagy ha részt vettél egy kerékpárosklub által szervezett rendezvényen.