Miért jó tagnak lenni?

A Kerékpáros Budapest Program bemutatása

2008. május 21-én (szerdán), 10 órakorA Magyar Kerékpárosklub és a Műegyetem Út és Vasút Tanszéke szakmai fórumon bemutatja a Kerékpáros Budapest Programot a Városháza Dísztermében.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes 2007-ben elkötelezte magát a budapesti kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása mellett. E folyamatnak a kerékpárosbarát infrastruktúra fejlesztésen túl fontos része a közlekedők, a tervezők és üzemeltetők ezzel kapcsolatos szemléletformálása is. Budapest közlekedési problémái megoldásának kulcsát abban látjuk, hogy a kerékpározás valódi alternatíva lehessen az egyéni gépjárműhasználat és a közösségi s a gyalogos közlekedés mellett. Ez úgy érhető el, ha integrált fejlesztések indulnak, amelyek során a kerékpár egyenrangú járműként jelenik meg a tervezés folyamatában éppúgy, mint az útfenntartásban, útkezelésben is.

A Fővárosi Önkormányzatnál megbízásából a Budapesti Műszak Egyetem Út- és Vasútépítési Tanszéke a Magyar Kerékpárosklubbal együttműködve kidolgozott egy olyan programot, amelynek célja a budapesti kerékpáros közlekedés közép- és hosszú távú fejlesztése.

Jövőkép

"Budapesten a kerékpár meghatározó közlekedési mód, nagyban hozzájárul a jó hangulatú, élhető, mobil és gazdaságilag virágzó város kialakulásához. A kerékpározás általánosan elfogadott, biztonságos és támogatott közlekedési fajta. A közösségi közlekedéssel, gyaloglással és egyéb fenntartható közlekedési eszközökkel megvalósuló természetes együttműködés eredménye a gépjármű-használat jelentős mértékű kiváltása, levegőt, teret és lehetőséget teremtve a fenntartható és szerethető város kultúrájának kiformálódására."

Megvalósítás

Megvalósítása érdekében együttműködésre hívjuk a kerületi önkormányzatok főépítészeit, műszaki osztályának vezetőit, az FKF Zrt. és a BKV Zrt. illetékeseit, és minden mérnökiroda vezetőjét, amely Budapesten közlekedési létesítmények tervezésével is foglalkozott-foglalkozik.

A szakmai fórumon Hagyó Miklós mutatja be a kerékpáros területen az elmúlt évben a fővárosban elért eredményeket, majd László János a városi kerékpárzás realitásiról beszél. A találkozó lényeges pontja az elkészült Kerékpáros Budapest Program bemutatása. Ezt szakmai vita követi majd, ami a jövő feladatairól és az együttműködések módjáról szól.

A részletes program

  1. Hagyó Miklós: Mit tettünk eddig? Mi az a Kerékpáros Program? (10.00 órától)
  2. László János MK: kerékpározás és városi közlekedés kapcsolata
  3. Az "European cities promote cycling" című, a városi kerékpározást népszerűsítő kisfilm
  4. Greg Spencer (Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ) Párizs kerékpárosbarát fejlesztései
  5. Dr. Kisgyörgy Lajos BME: a Kerékpáros Budapest Program Tanulmány és stratégiai terv bemutatása
  6. Hozzászólások, szakmai vita (11.30-tól)
  7. Sajtótájékoztató (13.00-kor)

A program az Urbitális Majális rendezvénysorozat keretében valósul meg.
Bővebben az Urbitális Majálisról >>