Facebook Instagram Youtube

A kerékpáros szervezetek a járműjavító műhelyek nyitvatartásának biztosítását kérik

A kerékpáros szervezetek a járműjavító műhelyek nyitvatartásának biztosítását kérik
2021.03.04
A tavalyihoz hasonlóan újra közös levélben fordultak az ország legjelentősebb kerékpáros civil, szakmai, piaci és jótékonysági szereplői a kormányhoz a járműjavító műhelyek nyitvatartásának biztosítása érdekében. A Magyar Kerékpárosklub, a Magyar Kerékpáripari- és Kereskedelmi Szövetség, a Magyar Kerékpáros Szövetség, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, a Budapest Bike Maffia és a Velo Budapest azt kérik, hogy a távolságtartásra és kiszolgálásra vonatkozó óvintézkedések elrendelése mellett továbbra is biztosítsák a járműjavító (kerékpár- és autószerelő) műhelyek nyitvatartását. Ahogyan az tavaly volt.

FRISSÍTÉS: A levelünk után egy nappal, 2021.03.05.-én délután a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint nyitva maradhatnak a kerékpárboltok, szervizek, kölcsönzők. Részletek itt.A Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztoshoz írt levél így fogalmaz:


Tisztelt Révész Máriusz kormánybiztos úr,

Gulyás Gergely miniszter úr ma délelőtti bejelentésében beszámolt a március 8-tól érvényes járványügyi korlátozásokról. Ezek között külön kiemelte a boltok és szolgáltatások zárva tartását. Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy a korlátozások vonatkoznak-e a járműjavító műhelyekre.

Az ország legjelentősebb kerékpáros civil, szakmai, piaci és jótékonysági szereplőiként arra kérjük a kormányt, hogy a távolságtartásra és kiszolgálásra vonatkozó megfelelő óvintézkedések elrendelése mellett a járműjavító (kerékpár- és autószerelő) műhelyek nyitvatartását biztosítani szíveskedjenek. Határozott véleményünk szerint a járműjavító műhelyek nyitvatartásának biztosítása szükséges a lakosság mobilitási igényeinek kiszolgálása és a gazdaság működtetése szempontjából.

A kerékpár a magyar felnőtt lakosság 75 százaléka számára elérhető közlekedési eszköz, egyes régiók lakosságának mintegy harmada elsődlegesen kerékpárral közlekedik.

Akik utazásaikat - amennyiben elengedhetetlenek - kerékpáron teszik meg, elkerülhetik az emberekkel való közvetlen találkozást, és fertőző felületek érintését. Ezzel egy időben testmozgást végeznek, aminek szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében, illetve az immunrendszer erősítésében játszott szerepe régóta ismert. A kerékpározással járó testmozgás a bezártság okozta mentális nehézségeket is oldja.

Járványmegelőzési és egészségügyi hatásai mellett a kerékpározás egy környezetbarát, helytakarékos és széles tömegeknek elérhető közlekedési forma, mely világszerte bizonyította hasznosságát a vírushelyzetben.

A járványmegelőzési szempontok elsődlegességét szükségesnek tartva, a kerékpáros civil és piaci szereplők fontosnak látják - a megfelelő óvintézkedésekre való felhívás mellett -, hogy minél több ember számára elérhető maradjon a kerékpáros közlekedés. A szolgáltatási tevékenységek során természetesen szükségesnek tartjuk az emberi találkozások minimalizálását, a védőfelszerelések használatát és a közösségi terekben csak a szükséges esetekben való tartózkodást.

Úgy gondoljuk, hogy a 2020.03.28-án hatályba lépett rendeletben alkalmazott megoldás – melyben biztosították a járműjavító műhelyek nyitvatartását – továbbra is alkalmazható lenne. Kérjük, hogy a levelünkben leírtakat szíveskedjen továbbítani a kijárási korlátozások ügyében döntést hozó testületek felé.

Tisztelettel,

Budapest Bike Maffia
Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség
Magyar Kerékpárosklub
Magyar Kerékpáros Szövetség
Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség
Velo Budapest

Budapest, 2021.03.04.
Tetszett a cikk? Maradjunk kapcsolatban!

A Kerékpárosklub azért dolgozik, hogy bringa- és emberbarát településeink legyenek. Ez csak a Te támogatásoddal lehetséges.

Hogyan segíthetsz?

  • Add nekünk adód 1%-át! Adószámunk: 18245402-2-43. További infók az 1%-ról itt.
  • Lépj be! Tagsági díjaddal nem csak a munkánkat támogathatod. Helyi szervezetekhez csatlakozhatsz és rengeteg szolgáltatás, kedvezmény, biztosítás is jár érte az egész országban. Belépéshez kattints ide!
  • Támogass adománnyal! Bankszámlaszámunk itt érhető el.
  • Vásárolj pólót, ajándékot! Webshopunk itt érhető el.

Oszd meg a cikket, ha egyetértesz céljainkkal!


Kapcsolódó hírek

Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Tervvéleményezés 2021

BudapestFővárosi Önkormányzat:BKKAktív és Mikromobilitási stratégia javaslatokBudapest KözútVIII. kerületDiószegi Sámuel utcaDunakanyarVác - Verőce EV6

2021.01.21 |  aron
Tervvéleményezés 2020

Budapesti infrastrukturális javaslatok a koronavírus kezelésére: Levél Karácsony Gergely főpolgármesternek,táblázatos lista,

2020.01.07 |  aron