Facebook Instagram Youtube

MOZGÓSÍTÁS! Bicajra fel!

2007.12.12
Kedves Kerékpáros Társunk! Meguntuk, hogy Szeged Város Önkormányzata - nem megfelelő módon foglalkozik a kerékpározással, mint közlekedési formával - folyamatosan félresöpri a Magyar Kerékpárosklub javító szándékú szakmai javaslatait, beadványait, - csak kegyet gyakorol, amikor kerékpáros infrastruktúra kialakításáról, fejlesztéséről van szó, - balesetveszélybe, szabályszegésbe kényszeríti a környezettudatos közlekedőket, - az általa készített és megszavazott Közlekedésfejlesztési Koncepciót folyamatosan aláássa,- nem hajlandó radikális intézkedéseket hozni a mára kialakult, lehetetlen városi közlekedés normalizálása érdekében.

Kedves Kerékpáros Társunk!

Meguntuk, hogy Szeged Város Önkormányzata
- nem megfelelő módon foglalkozik a kerékpározással, mint közlekedési formával
- folyamatosan félresöpri a Magyar Kerékpárosklub javító szándékú szakmai javaslatait, beadványait,
- csak kegyet gyakorol, amikor kerékpáros infrastruktúra kialakításáról, fejlesztéséről van szó, - balesetveszélybe, szabályszegésbe kényszeríti a környezettudatos közlekedőket,
- az általa készített és megszavazott Közlekedésfejlesztési Koncepciót folyamatosan aláássa,
- nem hajlandó radikális intézkedéseket hozni a mára kialakult, lehetetlen városi közlekedés normalizálása érdekében.

Nem akarunk további tiszteletköröket futni a minket megillető jogokért, ezért demonstrációt szervezünk most péntekre.(2007.12.14.) az év talán utolsó Közgyűlése kapcsán.

Megkerülhetetlenek vagyunk!

Ezt a jelmondatot szeretnénk a szegedi Közgyűlés résztvevőinek tudtára hozni oly módon, hogy a Közgyűlés időtartama alatt folyamatosan körbekerékpározzuk a Városházát, élő láncot alkotva.
A KRESZ szabályai szerint fogunk közlekedni, a demonstráció békés, pártpolitika-mentes megmozdulás lesz.

17 órakor László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, egy petíciót fog átadni Botka Lászlónak a Városháza bejáratánál a helyi- és országos sajtó képviselői előtt.

A láncot 8:30-kor indítjuk és 19 óráig fogjuk fenntartani.
Nem kell megijedni, nem egész nap kell tekerni, csak akkor és annyit amennyi jólesik. Tudjuk, nem a legideálisabb az időjárás a kerékpározásra, de ha egy kicsit is tenni szeretnél a szegedi kerékpáros helyzet jobbításáért, akkor ott a helyed!

Csatlakozz és hívd az ismerőseidet is, hogy valóban megkerülhetetlenek lehessünk!

Kerékpáros üdvözlettel:
A Magyar Kerékpárosklub Szegedi Alapszervezete
A Critical Mass Szeged szervezői

Folyományok:
MK Szegedi alszervezet sajtokozlemenye.
Nagy Sándor közleménye a Városháza részéről.

MK levele a Polgármesternek:
Tisztelt Polgármester Úr!

A Magyar Kerékpárosklub Szegedi Alapszervezete figyelemfelkeltő demonstrációt szervezett holnapra a Városháza köré azzal a céllal, hogy felhívja a Közgyűlés résztvevőinek és a közvéleménynek a figyelmét arra a helyzetre, ami megítélésünk szerint, ma jellemzi a szegedi közlekedésszervezést.

Kérem a Tisztelt Polgármester Urat, hogy tegye lehetővé számunkra a délutáni tanácskozási szünetet követően, hogy 17 órakor klubunk elnöke, László János személyesen, a meghívott média képviselői jelenlétében adhassa át csatolt petíciónkat a Közgyűlés termében vagy a Városháza bejáratánál.

Visszajelzését várva,

Tisztelettel:

Dovalovszki András
Titkár
Magyar Kerékpárosklub Szegedi Alapszervezet

A Petíció szövege.

és végül
Személyes észrevételem a fejlemények kapcsán:

Köszönet a média munkatársainak, hogy hírt adtak arról, ami talán jobban közelít a valósághoz, mint amit Szeged Város Polgármestere és Alpolgármestere összehordott.

Ha valaki csak a Közgyűlést nézte és az azt megelőző, Nagy Sándor nevével jelzett közleményt olvasta, már annak is feltűnhetett, hogy nagyotmondásban jól áll a városvezetés, illetve nem igen válogat az eszközökben, ahhoz, hogy a vele egyet nem értőket hogyan hallgattassa el, tegye nevetségessé.
Megítélésem szerint, ilyen emberekkel nem lehet konstruktívan együttműködni, hiába is szólít erre a Polgármester álságos módon.
Az a Polgármester, aki arra nem veszi a fáradtságot, hogy szóbaálljon egy országos egyesülettel. (Nem a tiltakozáskor kértük ezt tőle, hanem egy általunk szervezett szakmai konferencián még januárban.)

A megmozdulás, vagy demonstráció, de felőlem akár tüntetésnek is hívhatják, az elkeseredésünket, csalódottságunkat mutatja. Csalódottságunkat egy olyan városvezetésben, aki mint mára kiderült, bort iszik és vizet prédikál.
Egy olyan városvezetésben, aki semmibe veszi, letagadja megannyi beadványunk, szakmai javaslatunk, aki a saját szakembereit arra készteti, hogy szakmaiatlan terveket készítsenek, balesetveszélyes helyzeteket hozva így létre a közlekedésben.

Ennek megfelelően nem népünnepélyre készültünk, mint egy Critical Mass alkalmával, hanem arra hogy kimutassuk nemtetszésünk. Ha ez rosszul esik a város vezetőinek, azt csak maguknak köszönhetik.
Nem voltunk sokan, nem is számítottunk többszáz fős tömegre, de szerintem, akár egy ember kitartó, hidegben, hóban ácsorgása is megérdemel legalább annyi tiszteletet, hogy ha beszélnek róla azt korrektül és nem lekezelően, a médiában kimutatható erőfölénnyel tegyék.
Szerintem.

A Klubban mindenképp fogom kérni egy nyilt levél megfogalmazását, mert megítélésem szerint nem megengedhető, hogy egy tevékeny szervezetet ilyen módon járasson le egy vagy több városi vezető.