Facebook Instagram Youtube

Önkéntes fejlesztői munka - Számláló grafikonjainak automatizálása

Önkéntes fejlesztői munka - Számláló grafikonjainak automatizálása
2011.09.27
Cimkék: Tagoknak
 Számláló grafikonjainak automatizálásaA számláló által továbbított adatok grafikonon történő megjelenítése, az adatok forrása:

 

Számláló grafikonjainak automatizálása

A számláló által továbbított adatok grafikonon történő megjelenítése, az adatok forrása:

 • Forgalmi adatok:
  A számláló az adatokat egy SQL adatbázisba küldi 15 percenként, GSM kapcsolaton keresztül. >> ZIP fájlban van belőle részlet

  Van egy program, ami mátrixba rendezi ezeket az adatokat az egyszerűbb kezelhetőség érdekében >> pl. 2011. szeptember 
 • Meteorológiai adatok:
  AMSZ.HU >> user: bandiba (VIII.kerület) >> kontakt: Wieser András
  Direkt link egy adott nap méréséhez (fontos, h a végén ott legyen a num=1, mert több mérőállomást is üzemeltet ugyanazzal a felhasználónévvel!)

  Hozzájárult, hogy az adatokat felhasználjuk, de a forrást fel kell tüntetni!

A megjeleníteni kívánt grafikonok:

 1. kerékpárforgalom napi lefolyása
 2. kerékpárforgalom heti lefolyása
 3. kerékpárforgalom alakulása a számláló beüzemelése óta (meteorológiai adatokkal együtt!)
 4. havi kerékpárforgalom (meteorológiai adatokkal együtt)

A 3. és 4. grafikont talán ezzel lenne a legegyszerűbb/célszerűbb megvalósítani; Sajnos az excel nagyon bután kezeli a másodlagos Y tengelyt, ezért a téli hónapokban (amikor az átlaghőmérséklet 0°C alatt van) szétesik, ez a ’highcharts’ viszont képes 3 független tengellyel dolgozni.

A számláló működési rendellenességeinek mielőbbi felismerése, értesítés küldése a számláló rendellenes működéséről:

Jó lenne írni egy programot arra is, hogy figyelje az SQL-be beérkező csomagokat és figyelmeztessen (pl. egy levlistára, ahol csak a számlálóval kapcsolatos dolgokat tárgyaljuk), ha reggel 6:00 és éjfél között nullás értéket rögzítünk! November és március között persze előfordulhat, hogy adott 15 percben nincs bringás, de tavasztól őszig szinte kizárólag hibás működés esetén.

UPDATE: A feladatot Kruska Roland és Töreki Attila elvállalta, hamarosan jelentkezünk az eredménnyel.

Kapcsolódó hírek

15%-kal több kerékpározót mértek Budapesten 2020-ban, decemberben 61%-kal többet, mint egy éve

A BKK öt, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 15 %-kal nagyobb forgalmat mértek 2020-ban, mint 2019-ben. A 2020-ban összesen mért 2.771.710. kerékpározó rekord azóta, hogy egyszerre öt helyen mérik a biciklis forgalmat. A bicikliutak és sávok aszfaltjába telepített detektorok felett még télen is többen kerékpároztak: a 2019 decemberi biciklis forgalmat már 2020 december közepén túlszárnyalták a budapestiek, a bringás forgalom télen nőtt leginkább 2019-hez képest. A Csepelre vezető Weiss Manfréd úton mérték a legnagyobb éves (26%-os) növekedést, a budai rakparton pedig 2020-ban mértek először 1 milliónál több kerékpározót számoltak. Munkanapokon és munkaszüneti napokon is nőtt a kerékpáros forgalom, ami az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és vendéglátóhelyek bezárása mellett kiemelkedő.

2021.01.11 |  aron
Így lett kerékpársáv a Nagykörúton és más fontos főútvonalakon

2020 legnagyobb és leghíresebb hazai kerékpárosbarát fejlesztése a nagykörúti kerékpársáv volt. A régóta várt, belvárosi kerületeket összekötő kerékpársávok tesztüzemét a tavaszi koronavírus-járvány elkerüléséhez kapcsolódóan indították el, majd a népszerűségét látva kisebb változtatásokkal ősszel meg is tartották. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan ért be több évtized várakozása, milyen volt a fogadtatása, miken vitáztunk és milyen lehetőséget ad a Nagykörút jövőjének, ezzel Budapestnek ez a kétszer két, olcsón és gyorsan kivitelezett sárga csík. A történet nem csak a Nagykörútra érvényes, akkor is érdemes elolvasnod visszaemlékezésünket, ha nem a környéken élsz, mert a tapasztalatok máshol is hasznosak lehetnek.

2020.12.29 |  aron
Itt találod Budapest és környéke kerékpárboltjainak térképét

Térképre tettük Budapest bringaboltjait és szervizeit. Jó böngészést!

2021.02.03 |  aron