Facebook Instagram Youtube

Hírek: Európai Parlament

Megkérdeztük az Európai Parlament képviselőjelöltjeit, mit tennének a kerékpározásért
A Magyar Kerékpárosklub is csatlakozott az Európai Kerékpáros Szövetség (ECF) akciójához, melyben a szövetség tagszervezetei 25 EU tagállam képviselőjelöltjeitől kérdezték meg, támogatnák-e a kerékpározás fejlesztését. Öt kérdésre vártunk választ, és egy fogadalmat is aláírhattak a jelöltek. A 749 uniós képviselőhelyre pályázó jelöltek közül 469-en töltötték ki a kérdőívet, és 404-en tettek fogadalmat a kerékpározás mellett. Most vasárnap 9 magyar pártra szavazhatunk, közülük viszont csak a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MKKP és az MSZP-Párbeszéd jelöltjei reagáltak a megkeresésre. A 7 válaszadó mindegyike támogatta az Európai Kerékpáros Szövetség céljait, de eltérő válaszokat adtak a szakpolitikai kérdésekre. Cikkünkből kiderül, mennyire állnak ki a kerékpározás mellett a leendő európai parlamenti frakciók, és hogy mit válaszoltak a magyar képviselőjelöltek.
2019.05.22 |  aron
Az Európai Parlament szerint sem kell kötelező biztosítás az elektromos rásegítéses bringákra
Tavaly nyáron összeurópai tiltakozást váltott ki kerékpáros civil és iparági szervezetek között az elektromos rásegítéses kerékpárokra vonatkozó kötelező biztosítás ötlete. Támogatóinkkal és magyar vállalatokkal közösen mi is tiltakoztunk az Európai Bizottságnál, mert egy ilyen intézkedés gátat szabhat a sokak autózással szembeni alternatíváját jelentő pedelec kerékpárok terjedése előtt. Úgy tűnik, sikeres volt a tiltakozási hullám, de a végső döntés még hátra van.
2019.02.21 |  aron
Elfogadta az EuroVelo jogszabályokat az Európai Parlament
Az Európai Parlament plenáris ülésén kulcsfontosságú EuroVelo jogszabályokat fogadtak el. 
2013.11.27 |  Emese
Az Európai Parlament 2030-ra a kerékpárral megtett utak számának megduplázását várja Európában
Az Európai Parlament az EU Kerékpáros Stratégiájának kialakításáról szóló állásfoglalása nyomán az Európai Bizottság feladata, hogy megduplázza a kerékpárral megtett kilométerek számát Európában 2030-ra. Az állásfoglalással a Parlament a kerékpározást teljes jogú közlekedési módnak, valamint kulcsfontosságú iparági tényezőnek ismeri el a hosszú távú klímacélok és a szennyezésmentes gyártási célok eléréséhez.
2023.02.20 |  melinda