Facebook Instagram Youtube

Hírek: európai kerékpáros szövetség

Megkérdeztük az Európai Parlament képviselőjelöltjeit, mit tennének a kerékpározásért
A Magyar Kerékpárosklub is csatlakozott az Európai Kerékpáros Szövetség (ECF) akciójához, melyben a szövetség tagszervezetei 25 EU tagállam képviselőjelöltjeitől kérdezték meg, támogatnák-e a kerékpározás fejlesztését. Öt kérdésre vártunk választ, és egy fogadalmat is aláírhattak a jelöltek. A 749 uniós képviselőhelyre pályázó jelöltek közül 469-en töltötték ki a kérdőívet, és 404-en tettek fogadalmat a kerékpározás mellett. Most vasárnap 9 magyar pártra szavazhatunk, közülük viszont csak a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MKKP és az MSZP-Párbeszéd jelöltjei reagáltak a megkeresésre. A 7 válaszadó mindegyike támogatta az Európai Kerékpáros Szövetség céljait, de eltérő válaszokat adtak a szakpolitikai kérdésekre. Cikkünkből kiderül, mennyire állnak ki a kerékpározás mellett a leendő európai parlamenti frakciók, és hogy mit válaszoltak a magyar képviselőjelöltek.
2019.05.22 |  aron
Az Európai Parlament szerint sem kell kötelező biztosítás az elektromos rásegítéses bringákra
Tavaly nyáron összeurópai tiltakozást váltott ki kerékpáros civil és iparági szervezetek között az elektromos rásegítéses kerékpárokra vonatkozó kötelező biztosítás ötlete. Támogatóinkkal és magyar vállalatokkal közösen mi is tiltakoztunk az Európai Bizottságnál, mert egy ilyen intézkedés gátat szabhat a sokak autózással szembeni alternatíváját jelentő pedelec kerékpárok terjedése előtt. Úgy tűnik, sikeres volt a tiltakozási hullám, de a végső döntés még hátra van.
2019.02.21 |  aron
Kerékpározással a légszennyezés ellen – levél az EU-biztosnak és 9 ország miniszterének
Lépéseket vár az EU a legrosszabb légszennyezettségi adatait produkáló tagországok - köztük Magyarország - környezetvédelmi minisztereitől, különben a kilenc tagállamnak a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszával, az Európai Unió Bíróságán történő keresetindítással kell szembenézniük a megállapított légszennyezettségi határértékek túllépése miatt - figyelmeztetett az Európai Bizottság. A Magyar Kerékpárosklub 8 másik tagország kerékpáros szervezeteivel együtt csatlakozott az Európai Kerékpáros Szövetség (ECF) leveléhez, melyet Karmenu Vella környezetvédelmi uniós biztosnak és az érintett tagországok környezetvédelemért felelős minisztereinek címzett. A szervezetek a kerékpáros közlekedés fejlesztését kérik a levegőminőség javításának céljából.
2018.01.29 |  aron
Magyarország az európai élmezőnyben a kerékpáros közlekedésbiztonság terén
Az Európai Kerékpáros Szövetség szerint Magyarország megőrizte stabil 8. helyét az 5 szempontot vizsgáló Európai Kerékpáros Barométer kutatás alapján. A kerékpárhasználatot és turisztikát tekintve dobogós helyezésünk van, a kerékpáros közlekedésbiztonság tekintetében pedig az európai élmezőnyhöz tartozunk - írják.
2015.05.19 |  Emese
A világ vezető kerékpáros szervezetei a kerékpározás ösztönzését kérik a klímakonferencia döntéshozóitól
A Magyar Kerékpárosklub is egyike annak a több mint 60 szervezetnek, akik az Európai Kerékpáros Szövetség vezetésével nyílt levélben szólítják fel a Glasgowban megrendezésre kerülő COP26 konferencián részt vevő kormányokat, hogy kötelezzék el magukat a kerékpározás ösztönzése mellett. Növeljék jelentősen országukban a kerékpározók számát a globális éghajlati célok gyors és hatékony elérése érdekében. A nyílt levelet többek között a brit, holland, dán, német, francia, egyesült államokbeli szervezetek írták alá, de csatlakozott a legtöbb európai egyesület, valamint a UCI, a WWF és a kerékpáripart összefogó Cycling Industries Europe is. FRISSÍTÉS (2021.11.09.-én): A levél nyilvánosságra hozatala óta már 250 fölé nőtt az aláíró szervezetek száma.
2021.10.29 |  aron